Минфин - Курсы валют Украины

Установить

Довідка про доходи - не лише для кредиту

×

Введите ваш E-mail
для оформления подписки:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!


Уважаемый Андрей!

В дополнение к оформенной подписке
вы можете также получать:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
×

Получайте по E-mail самые главные
финансовые новости Украины и мира:

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
Подписаться
не засчитана Модерация сайта не подтвердила отзыв
AndriyVe 26 января 2018, 21:59
Кілька років користувався пакетом «оптимальний». Минулого року запропонували перейти у пакет «активний», був дуже ним задоволений. Але цього тижня, коли зайшов до відділення поповнити рахунок, мене спіймали співробітники та повели заповнювати «опитувальник», сказали, що це формальність на вимогу НБУ. Добре, мені не важко, заповнив. Далі — цікавіше. Попросили надати довідку про доходи, натякаючи, що в іншому випадку у банка «можуть виникнути до мене питання», особливо, якщо буду вносити понад 50 тис. грн. Питаю — а якщо я вношу максимум 10-15 тисяч на місяць, то можна не надавати довідок? І взагалі, навіщо це, коли я не прошу надати мені кредит? Відповіли, що про всяк випадок краще принести. Поспілкувався із знайомими — в жодного з них в інших банках довідок не вимагали. Тепер починаю міркувати — чи не час шукати іншого фінансового партнера? Бо щось надто багато інформації про мене намагаються зібрати.
Райффайзен Банк
Ответ банка
29 января 2018, 17:47
Шановний AndriyVe!

Відзначаємо, що обов'язок подачі Клієнтом документів / відомостей на запит Банку для з'ясування суті діяльності / фінансового стану, регламентується нормами Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення» від 14.10.2014 № 1702-VII, а також Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 № 2121-III.
Так, запитуючи зазначену Вами інформацію в письмовому / усному вигляді, співробітник діяв, відповідно до вищевикладеного.
Запевняємо Вас, що Банк докладає зусиль з метою надання високого рівня якості послуг, з дотриманням норм чинного законодавства, а також надає гарантію збереження та нерозголошення інформації, що надходить до Банку від Клієнтів.

З повагою,
АТ «Райффайзен Банк Аваль»

Комментарии - 30

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 января 2018, 23:45
#
Эта богодельня даже депозиты норовит не возвращать, требуя что-то подтвердить по деньгам, внесенным год назад.
Вопрос — о чём они думали, когда принимали деньги — ведь финмониторинг существовал и год и два назад.
+
0
VladimirGold
VladimirGold
27 января 2018, 0:35
#
А каким боком это под финмониторинг подпадает?
И что интересно, отзыв, вроде, отрицательный, а оценка 5 (проверяется).
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 января 2018, 11:11
#
Оценку 5 — подтвердили. :-)

«Положительность» отзыва заключается в том, что служаки из банка Аваль на всякий случай требуют документы, которые не нужно предоставлять по закону.

«Попросили надати довідку про доходи, натякаючи, що в іншому випадку у банка «можуть виникнути до мене питання»»
«Відповіли, що про всяк випадок краще принести.»

Кто-то считает, что сотрудники подразделения финмониторинга Аваля перестраховываются.
А мне кажется — всего-лишь превышают свои полномочия.
+
0
AndriyVe
AndriyVe
27 января 2018, 14:36
#
Відгук позитивний, бо обслуговування в цілому влаштовує — безкоштовні перекази, безкоштовне обслуговування рахунку, безкоштовне поповнення. Коли б не вищезгаданий випадок — претензій би взагалі не мав.
+
0
iamdimon
iamdimon
27 января 2018, 12:55
#
Роз’яснення з питань здійснення фінансового моніторингу щодо порядку виконання вимог пункту 72 розділу V Положення № 417 вiд 21.08.2017 № 25-0008/58284

...
При цьому, банк керуючись нормами пункту 72 розділу V Положення № 417, самостійно з урахуванням ризик-орієнтованих підходів визначає перелік необхідної інформації [у тому числі інформації, яка є публічною (відкритою), та/або додаткових документів, у тому числі офіційних документів, що мають використовуватися для проведення оцінки (уточнення оцінки) фінансового стану клієнта, за умови, що обсяг інформації за такими документами є достатнім, на розуміння банка, для проведення відповідної ефективної оцінки (уточнення оцінки) фінансового стану клієнта, а також належного аналізу відповідності фінансових операцій клієнта його фінансовому стану (оцінці фінансового стану)]. Водночас зауважимо, що використовуючи принцип ризик-орієнтованого підходу до клієнтів з низьким рівнем ризику, які не здійснюють фінансові операції у великих обсягах і щодо яких у банку не виникає підозр, в тому числі тих, які мають рахунки виключно для отримання заробітної плати, пенсійних або інших соціальних виплат, та фінансові операції яких не є ризиковими, банку не потрібно вживати заходів, передбачених підпунктами 1-3 та абзацом шостим пункту 72 розділу V Положення № 417.​​​​​​​
+
0
iamdimon
iamdimon
27 января 2018, 13:00
#
Теперь вопросы к другим банкам в сфере финансового мониторинга, не выполняющие требования НБУ и службы гос фин мониторинга в части анализа доходной и расходной части клиентов (не получающих зарплату, пенсию, соц. выплаты через указанные банки).
Рано или поздно (оплатив достаточное количество штрафов) банки будут обязаны прийти к данному требованию.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 января 2018, 13:59
#
iamdimon

Почему банк Аваль не желает получать информацию из единственного первоисточника — из ГФС.
Почему банк Аваль не принимает копий деклараций, заверенных налоговой в качестве документов, подтверждающих имущественное положение и финансовое состояние граждан Украины.
Что за совковый бред Аваль устраивает со справками о зарплате, если в стране сейчас есть сто один способ получать законные доходы с уплатой всех налогов и не числиться на зарплате.

Я прекрасно понимаю, что топ-менеджеры Аваля уже почти все пенсионеры или предпенсионного возраста, но ведь здравый смысл и букву закона никто не отменял.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 января 2018, 13:04
#
Мне в этой цитате больше всего огорчает фраза «на розуміння банка».

Значит всё в конечном итоге зависит от конкретных людей в конкретном банке, которые всё сводят к личному усмотрению, прикрываясь таким хорошим законом.

У одного клиента могут вообще ничего не спросить, а другого затерроризировать до умопомрачения своими завышенными требованиями и всё в рамках одного закона.

И в таком случае «розуміння банка» всего-лишь сводиться к личным симпатиям или антипатиям конкретных сотрудников, но не к единообразию применения закона.
+
0
iamdimon
iamdimon
27 января 2018, 13:12
#
Поверьте платить официально штрафа до 1 % от размера уставного фонда (на 30.09.2017 — 6,15 млдр.грн. у Аваля) за каждый выявленный факт (т.е. за каждого клиента) несоблюдения норм финансового мониторинга, поэтому и «дует Аваль на молоко». Вы думаете банк «в восторге» от этих требований? Вместо того, чтобы продавать банковские продукты, наращивать клиентскую базу, банк вынужден требовать с клиентов куча бумажек. К сожелению, из банков наши правители сделали службы финансового, налогового мониторинга, сняв с себя данные функции.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 января 2018, 13:50
#
Что меня всегда удивляло во многих сотрудниках банков, что они манипулируют понятиями.

В законе о финмониторинге чётко написано — «оцінка фінансового стану клієнта».
В законе пишут — эта оценка проводится исключительно на основании «додаткових документів, у тому числі офіційних документів».

Но когда прихожу в Аваль и прошу выдать кредитную карту с кредитнім лимитом в пределах 10 тысяч (копейки) и в замен готов предоставить копию налоговой декларации за прошедший календарный год — я получаю — для получения кредитной карты я должен участвовать либо в зарплатном либо пенсионном проекте банка Аваль.

В других банках почти аналогичная ситуация, но с точностью до наоборот — декларация им тоже и даром не нужна, а вот телефон главбуха, директора и парочки знакомых — вынь да предоставь.
Банк в телефонном режиме опросит анонимных респондентов и примет решение, хотя в законе указано однозначно — «на основании официальных документов».

Вот так и живём — декларации, имущественные и неимущественные права — эти документы ничего не значат для банков.
Одни работают только со своими клиентами (пенсионерами и зарплатниками), другие получают все подтверждения своих предположений исключительно в телефонном режиме.
А ведь и то и другое — однозначно и напрямую противоречит прописанным в законе принципам.
Поэтому вешайте лапшу на уши другим…
+
0
iamdimon
iamdimon
27 января 2018, 17:17
#
В таком случае не берите сказанное мною в голову, я ответил человеку написавшему изначальный пост, а не Вам.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
28 января 2018, 14:02
#
Я уже давно не беру в голову враньё банковских сотрудников, даже когда они ссылаются на законы.

В большинстве случаев банковские сотрудники выдают желаемое за реальную действительность,
правда пока их не выгонят из банка.
Потом им сразу легчает.
+
0
iamdimon
iamdimon
29 января 2018, 9:51
#
А я не обращаю внимание на инженеров техников, так как они как правило не вникают в тонкости банковского дела.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
29 января 2018, 10:52
#
Если под «тонкостями» вы подразумеваете методы «законного» воровства денег с клиентских счетов или методы обхода действующего законодательства — то да, эти «тонкости» дорогого стоят.

А обычные банковские правила и различные стратегии чётко расписаны в законах и подзаконных актах и даже в учебниках ВУЗов по специальности «банковское дело».
+
0
hrushakov
hrushakov
29 января 2018, 16:28
#
Ничего скоро во всех банках такое будет :)

И что касается заголовка этого отзыва «Довідка про доходи — не лише для кредиту»
Не вижу ничего странного. При внесении больших сумм, клиент должен предоставить документы подтверждающие происхождение средств, в случае если клиент не предоставит таких документов, банк имеет право отказать в проведении операции.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
29 января 2018, 22:35
#
«Не вижу ничего странного»

Странное то, что ФОПы вынуждены подавать отдельную декларацию в налоговую и на основании указанных в ней данных налоговая выдаёт ФОПам «Довідку про доходи».

Зачем бестолку гонять людей туда-сюда — либо примите к рассмотрению заверенную копию декларации либо сами запросите из налоговой эту довидку в электронном виде.

+
0
VladimirGold
VladimirGold
29 января 2018, 20:58
#
«При внесении больших сумм, клиент должен предоставить документы подтверждающие происхождение средств...»

Да что вы такое пишете? Может и ссылку на соответствующую норму закона дадите? Не минфин, а форум псевдозаконодателей какой-то.
+
0
posetitel25
posetitel25
30 января 2018, 13:02
#
ЗАКОН УКРАЇНИ Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення;http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1702-18/page
ЗАТВЕРДЖЕНО Постанова Правління Національного банку України 26.06.2015 № 417
ПОЛОЖЕННЯ про здійснення банками фінансового моніторингу http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0417500-15/page

+
0
posetitel25
posetitel25
30 января 2018, 13:02
#
Значна сума — сума коштів, на яку здійснюється фінансова операція, що дорівнює чи перевищує 150000 гривень або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, еквівалентну за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 150000 гривень (для суб'єктів господарювання, які проводять лотереї або проводять та надають можливість доступу до азартних ігор у казино, будь-яких інших азартних ігор, у тому числі електронне (віртуальне) казино, — 30000 гривень);
+
0
posetitel25
posetitel25
30 января 2018, 13:04
#
Значна сума — сума коштів, на яку здійснюється фінансова операція, що дорівнює чи перевищує 150000 гривень або дорівнює чи перевищує суму в іноземній валюті, банківських металах, інших активах, еквівалентну за офіційним курсом гривні до іноземних валют і банківських металів 150000 гривень (для суб'єктів господарювання, які проводять лотереї або проводять та надають можливість доступу до азартних ігор у казино, будь-яких інших азартних ігор, у тому числі електронне (віртуальне) казино, — 30000 гривень);
+
0
posetitel25
posetitel25
30 января 2018, 13:05
#
І найголовніше для Банків:
Банк зобов'язаний підтверджувати вжиті заходи та отримані результати щодо ідентифікації, верифікації, вивчення клієнта [у тому числі оцінки (уточнення оцінки) фінансового стану], уточнення/додаткового уточнення інформації про клієнта, поглибленої перевірки клієнта, наданої клієнтом/представником клієнта/особою, від імені або за дорученням чи в інтересах якої проводиться фінансова операція, інформації на підставі офіційних документів та/або інформації, одержаної від клієнта (представника клієнта) і засвідченої ним, а також з інших джерел, якщо така інформація є публічною (відкритою).
+
0
posetitel25
posetitel25
30 января 2018, 13:10
#
Стосовно можливості підтвердження фінансового стану клієнта декларацією (або завіреною в установленому порядку копією, чи отриманої з публічних/відкритих джерел) — то це можливо, проте не всі подають такі декларації.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
30 января 2018, 14:14
#
По всем гражданам страны в ГФС есть достаточно достоверная информация об их доходах и прочем движимом и недвижимом имуществе.
Это должен быть один основной достоверный и документально подтверждённый источник информации.

Весь массив информации, полученной банками в телефонном режиме вообще противоречит закону:
во-первых — это не публичная информация, предоставленная без идентификации.
во-вторых — нарушен принцип документального подтверждения.

Но когда наших банкиров соблюдение законов хоть как-то интересовало…

«Стосовно можливості підтвердження фінансового стану клієнта декларацією»

Сказки…
В нескольких банках был послан подальше с шаблонным ответом — «мы так не работаем», не зависимо что и как написано в действующем законодательстве…
+
0
posetitel25
posetitel25
1 февраля 2018, 11:18
#
«Весь массив информации, полученной банками в телефонном режиме вообще противоречит закону» а хто веде мову про отримання інформації в телефонному режимі? для підтвердження фінансової можливості на здійснення/проведення операції в «Значній сумі» декларації (копії оформленої в установленому порядку) достатньо, для отримання кредиту у кожного Банку та за кожним «продуктом» свої вимоги.
Наприклад для встановлення кредитного ліміту на картку можуть взагалі нічого не вимагати
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
1 февраля 2018, 12:35
#
«а хто веде мову про отримання інформації в телефонному режимі?»

Например, в других банках просят предоставить телефоны бухгалтерии, руководства и сослуживцев.

Перечень таких банков не маленький, из того что первым приходит на ум — банк Форвард.
Можно привести ещё десяток названий укрбанков, которые делают выводы о платежеспособности клиента на основании телефонных звонков.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
1 февраля 2018, 12:40
#
posetitel25
«Наприклад для встановлення кредитного ліміту на картку можуть взагалі нічого не вимагати»

Вы либо сотрудник банка, который кроме своего банка больше ничего и не знает.
Либо теоретик, никогда не оформлявший кредитных карт в других банках, кроме Привата.

+
+11
posetitel25
posetitel25
2 февраля 2018, 9:20
#
«Вы либо сотрудник банка, который кроме своего банка больше ничего и не знает.
Либо теоретик, никогда не оформлявший кредитных карт в других банках, кроме Привата.» — не співробітник, і не теоретик, скоріш за все практик
Різниця в тому, що я веду мову про проведення клієнтами операцій на «значні суми» а у Вас наболівше питання кредиту.
«Например, в других банках просят предоставить телефоны бухгалтерии, руководства и сослуживцев.» — у випадку оформлення кредиту — так просять. А у випадку проведення операцій — ні.
Для оформлення кредитного ліміту на картку в невеликих розмірах — можуть просити, а можуть і ні, все залежить від установи до якої звернулись.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 февраля 2018, 12:14
#
«у випадку оформлення кредиту — так просять»

Вот я и выражаю свою основную мысль — когда «просять» — это противоречит закону о финмониторинге, где чётко указана необходимость документального подтверждения а не в телефонном режиме.

А РКО на большие суммы — это уже другая история и она меня не волнует…
+
0
posetitel25
posetitel25
7 февраля 2018, 14:47
#
«Але цього тижня, коли зайшов до відділення поповнити рахунок, мене спіймали співробітники та повели заповнювати «опитувальник»» мова йде явно не за кредит! й коментар залишено не про умови кредитування!
«это противоречит закону о финмониторинге, где чётко указана необходимость документального подтверждения а не в телефонном режиме.» ні в якому разі не суперечить!
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 февраля 2018, 20:06
#
««это противоречит закону о финмониторинге, где чётко указана необходимость документального подтверждения а не в телефонном режиме.» ні в якому разі не суперечить

Бездоказательное утвердение…
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться