«Мінфін» вирішив поглянути, які економічні наслідки може мати часткова легалізація канабісу. 

Ми підготували цю статтю в рамках нової рубрики «На прохання читачів». Редакція попросила користувачів розповісти, про що вони хочуть прочитати на порталі. Читач під ніком AleksandrBank поцікавився, що вже дала легалізація канабісу іншим країнам та як вона відобразилась на тютюновому й алкогольному бізнесі.

«Мінфін» шукав відповіді на ці питання.

Що таке легалізація

Існує два види легалізації канабісу: рекреаційний і медичний. Перший дозволяє вживати наркотичні засоби для власного задоволення, другий – лише у випадку певних захворювань та за рецептом лікаря.

Першим канабіс легалізував Уругвай. Ще у 2013 році країна повністю декриміналізувала вирощування, купівлю і використання марихуани. Другою країною, яка повністю легалізувала «траву» на всій території, стала Канада.

Ще 30 країн частково легалізували рекреаційне використання канабісу. Серед них США, Великобританія, Німеччина, Іспанія, Нідерланди, Чехія, Австралія, Хорватія, Індія.

Особливості часткової легалізації канабісу в кожній країні свої. Наприклад, у США 11 штатів легалізували рекреаційне вживання «трави», а решта – медичне. В Німеччині дозволена для побутового використання «невелика кількість» марихуани, в Португалії – можна мати до 25 грам «трави», в Іспанії дозволено особисте вживання, але за публічне вживання передбачено штраф.

Ще 14 країн дозволяють використання канабісу виключно у медичних цілях. Серед них — Польща, Швейцарія, Македонія, Туреччина. Особливості медичного використання теж можуть відрізнятись. Наприклад, держава може визначити вузький перелік захворювань, при яких дозволяється вживати препарати, виготовлені на основі канабісу, або більш широко дивитись на це питання, дозволивши вживання, наприклад, у випадку порушення сну.

Навіщо потрібне медичне використання

Коли мова йде про медичне використання канабісу, найчастіше мають на увазі його знеболюючі властивості. Таким чином він використовується при важких хронічних болях – онкології та ревматичних захворюваннях.

Як пояснює лікар і куратор проекту «Медицина розбірливим почерком» Святослав Лінников, зараз такі пацієнти часто використовують наркотичні препарати на основі морфіну, які призводять до побічних ефектів, а їхні дози з часом доводиться збільшувати. «Пацієнтам можуть допомогти препарати канабісу. В комплексному лікуванні такі препарати знижують необхідність в морфіні, допомагають боротись з побічними наслідками хіміотерапії, послаблюють судоми у хворих розсіяним склерозом», — зазначає медик.

За словами колишнього міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, препарати на основі канабісу могли б допомогти сотням тисяч онкохворих в Україні. Їх також потребує близько 20 тис. дітей із фармрезистентними формами епілепсії, що не піддаються лікуванню традиційними препаратами.

Варто пояснити, що для лікування використовуються не сама трава, а канабіоїди – речовини, що містяться в канабісі. Деякі з них не мають психотропних властивостей і саме вони часто застосовуються у медичних препаратах.

Є ще ряд хвороб, при лікуванні яких використовують канабіоїди. Зокрема, це хвороба альцгеймера, синдром подразненого кишківника, глаукома. Також в ряді країн світу канабіоїди використовують при посттравматичному синдромі.

Як легалізація впливає на економіку

За оцінками Barclays Bank, минулого року розмір легального ринку канабісу сягнув $28 млрд. Він зростатиме навіть у тому разі, якщо до нього не приєднаються нові країни. Якщо ж медичне використання канабісу легалізують на федеральному рівні у США і у всіх державах ЄС, — вже за 8 років ринок подвоїться і сягне $55 млрд.

Серед тих, хто зароблятиме на «легалайзі», — аграрні підприємства. За розрахунками асоціації Rete Canapa Sicilia, якщо вирощування пшениці приносить італійським фермерам близько 250 євро прибутку з кожного гектару, то конопля – 2500 євро. За словами професора сільськогосподарських наук в Університеті Палермо Даріо Джамбалво, вирощування канабісу дозволяє диверсифікувати землеробство та засіяти покинуті і менш родючі землі.

В Україні дозволено вирощувати лише технічну коноплю, де вміст одного зі складників канабісу — тетрагідроканабінолу — становить менше 0,08%. Навіть за таких умов ця культура вважається високомаржинальною. Наприклад, вирощування конопляного насіння приносить $500-700 з гектару при рентабельності до 50%.

Читайте також: Гроші у зростання: як банки фінансують аграріїв

Збільшують свої доходи від легалізації і уряди країн. Приміром, у Канаді, коли ринок «трави» був поза законом, його оцінювали у $4 млрд. Держава від нього отримувала самі лише проблеми. Після легалізації ринок підріс до $6,5 млрд, з яких $675 млн уряд отримує у вигляді податків. Щоправда, такі цифри можливі, в першу чергу, завдяки любові канадців до марихуани. Хоча б раз на місяць її вживають 5 млн громадян країни, а це 15% населення. За цим показником Канада посідає третє місце в світі, поступаючись лише Ісландії та США.

На марихуані та підвищеному інтересі до неї намагаються заробляти і галузі, що, здавалося б, не мають прямого стосунку до наркотичних засобів. Приміром, ринок світлодіодного обладнання, яке використовується в теплицях, за оцінками консалтингової фірми Markets and Markets, у 2017 р. становив $2,1 млрд, а у 2023 році сягне $6,2 млрд. Причина в тому, що ці технології почали активно використовувати для вирощування «легального» канабісу.

Заощаджуєш гроші? Відкрий депозит в надійному банку та отримай бонус від «Мінфіну»

Отримує зиск і туристична сфера. Наприклад, після дозволу на рекреаційне вживання канабісу в американському штаті Колорадо, потік туристів до нього зріс на 16%. Загалом, інтерес до марихуани намагається використовувати величезна кількість компаній. Запущено виробництво продуктів харчування та косметики з екстрактом канабісу. Навіть Coca-Cola заявила, що планує виготовляти безалкогольний напій на основі марихуани. Щоправда, з одним із канабіоїдів, що не має психотропних властивостей.

Тютюнова та алкогольна індустрія

В останні роки інтерес до куріння падає. Якщо в 2000 році у світі нараховувалось 1,397 млрд курців, то на кінець цього року їх буде 1,327 млрд, — очікує Світова організація охорони здоров’я. До 2025 року їх кількість зменшиться ще на 27 млн.

За таких умов тютюнові корпорації намагаються отримати вигоду від «легалайзу». Так, американська тютюнова компанія Alliance One International придбала контрольний пакет акцій канадського виробника канабісу Goldleaf Pharm Inc. Частину акцій іншої канадської компанії Cronos Group купив ще один американський тютюновий гігант Altria.

Виробники ж алкоголю можуть не боятись розповсюдження «травки». Алкогольна торгівельна асоціація Distilled Spirits Council провела дослідження обсягу продажу міцних напоїв у кількох американських штатах після «легалайзу» і виявила, що продаж алкогольних напоїв жодним чином не змінився.

Читайте також: Сигарети й алкоголь істотно здорожчали за рік — Держстат

Натомість виробники алкогольних напоїв і самі не проти заробити на інтересі до марихуани. Так, пивна корпорація Corona викупила долю канадського виробника марихуани Canopy Growth Corp. Інший пивний гігант Molson Coors відкрив спільне підприємство з Quebec’s Hydropothecary для розробки напоїв із канабісу в Канаді.

Інвестиції для кожного

Українці можуть заробляти на канабісі незалежно від того, чи легалізують його в нашій країні. На американському фондовому ринку для інвесторів доступні акції цілої низки компаній, що займаються виробництвом та продажем канабісу. Більшість із них канадського походження. Капіталізація 5 таких компаній вже перевищила мільярд доларів.

Найбільшим легальним виробником канабісу є Canopy Growth Corp, що оцінюється у понад $7 млрд. Після легалізації марихуани в Канаді акції компанії стрімко пішли вгору і зараз торгуються майже вдесятеро дорожче, ніж 5 років тому. Історичних максимумів ціна акцій досягла відразу після «легалайзу» у 2018 році, коли виробники канабісу привернули величезну увагу інвесторів. Оскільки чимало інвесторів вже встигли зафіксувати прибуток, акції Canopy Growth за 2 роки подешевшали майже на 42%.

Так само втратили в ціні після піків 2018 року акції Cronos Group, що подешевшали на 36%, і ще одного конопляного гіганта Aphria – на 41,5%. Натомість ріст останнім часом демонструють Cresco Labs і Green Thumb Industries, які за рік подорожчали на 20,8% та 80,3% відповідно.

Представлені на фондовому ринку і ETF, що інвестують в конопляну галузь. Зокрема, ETFMG Alternative Harvest ETF вкладає в фармацевтичні компанії, які використовують канабіоїди, біотехнологічний сектор та власне виробників «трави». Щоправда, цей рік для сектору виявився не надто вдалим: за рік вартість фонду просіла на 42,5%.

Читайте також: Що таке ETF та як на них заробляти

Ще один «конопельний» індексний фонд — Horizons Marijuana Life Sciences ETF — вкладає переважно в компанії, які вирощують канабіс. Він, як і більшість виробників «трави», сягнув піку у 2018 році і, порівняно з тим періодом, торгується майже вп’ятеро дешевше.

Експерти очікують, що наступний зліт акцій індустрії канабісу може відбутись у разі легалізації марихуани у США на федеральному рівні.

Та навіть без цього ринок і надалі розширюватиметься, а фармацевтика продовжуватиме досліджувати канабіоїди та розширюватиме їхнє застосування. Також інвестори очікують на злиття представників сфери та подальший викуп їхніх акцій тютюновими та алкогольними гігантами, що теж підштовхне ріст.

Як інвестувати

Оскільки компанії та ETF, що пов’язані з канабісом, торгуються на американському фондовому ринку, купувати їхні акції можна через будь-якого брокера, який дає доступ до ринку США. Це можуть бути як міжнародні брокери, на зразок Interactive Brokers та Exante, так і українські Фрідом Фінанс Україна чи Універ (субброкер Exante).

Правила інвестицій в «конопельні» компанії такі ж самі, як і в будь-які інші, жодних додаткових дозволів не треба.

Щоб відкрити рахунок у брокера, треба надати пакет документів, які підтверджують особу: копію закордонного паспорта та документу, який підтверджує адресу проживання, а також ідентифікаційний номер. Коли рахунок відкритий, на нього можна переказати гроші і починати купувати акції. Купівля та продаж відбуваються на сайті брокерів чи в мобільних додатках. Для проведення операції достатньо лише натиснути на відповідну кнопку.

Читайте також: Чи варто купувати акції українських компаній

Ключовий же ризик для інвесторів — загальна перегрітість сектору після 2018 року, коли перспективи розвитку були дуже переоцінені. І хоча часткова корекція вже відбулась, інвестиції в цей напрямок залишаються доволі ризикованими.

Олексій Писарев