Дуже ймовірно, що найближчим часом історія B2B Jewelry не закінчиться. Більше місяця засновники гучного проекту B2B Jewelry Микола і Олена Гонти знаходяться під домашнім арештом. Їх підозрюють у фінансових махінаціях, відмиванні грошей і головне — створення фінансової піраміди.

Але незважаючи на гучні обшуки силовиків, які проходили в офісах проекту наприкінці серпня, через місяць B2B Jewelry продовжує працювати: салони B2B в центрі Києва і десятках інших міст у всій Україні, як і раніше, приймають клієнтів, обіцяючи їм нечувані доходи в сотні відсотків річних.

За що на B2B Jewelry завели кримінальну справу

Вранці 27 серпня СБУ, Генпрокуратура, Нацполіція і ДПС провели відразу декілька десятків обшуків в магазинах та офісах B2B Jewelry в різних містах України. Приводом стало розслідування про фінансові махінації і відмиванні грошей на $250 млн і 600 тис. потенційних потерпілих.

Читайте також: Як зберегти гроші в пандемію: 5 порад від Уоррена Баффета

Офіційно силовики не називали імені компанії, про яку йде мова, зате виклали фотографії: на них були видні «подарункові сертифікати» і частково — офіси B2B Jewelry. Пізніше пазл склався остаточно: ГПУ вручила підозру Миколі і Олені Гонтам — засновникам проекту, який, за даними слідства, може бути надзвичайно великою фінансовою пірамідою.

Про те, що бізнес маловідомих вінницьких ювелірів розрісся до вражаючих масштабів, українські ЗМІ писали ще в лютому цього року: тоді йшлося також про $250 млн, а кількість клієнтів B2B перевищувало 400 тис. осіб, писала LIGA.net.
Прокуратура не просто підтвердила ці цифри (хоча і перевірити правдивість даних не є можливим), але й уточнила, на що засновники B2B Jewelry витрачали отримані гроші.

Частина йшла на фінансування точок продажів компанії, частина — виводилася на сторонні рахунки, через які Гонти придбали десятки елітних автомобілів вартістю від $100 тис, дорогу нерухомість і навіть острів (!) у Дніпропетровській області. Частина — «йшла» з салонів готівкою в чорних поліетиленових мішках, що вдалося зняти журналістам Bihus.info.

Читайте також: Українці «подарували» організаторам фінансових пірамід понад $1 млрд

На початку вересня троє з двадцяти підозрюваних у справі B2B отримали по 60 днів домашнього арешту. Серед них — Микола і Олена Гонти. За словами джерела «Мінфіну», який був присутній на одному із засідань, у ці дні (процеси проходили з 1 до 3 вересня) біля будівлі Печерського райсуду можна було побачити відразу декілька дуже дорогих Mercedes і Land Cruiser, біля яких чергували чотири охоронці.

Самі Гонти, як і їхні адвокати, які не коментують обставин своєї справи. Єдина реакція бізнесменів була такою: на початку вересня засновник B2B Jewelry випустив відео, де погрожував судовими позовами ЗМІ, які після обшуків СБУ і Генпрокуратури написали про блокування його проекту.

Як працює B2B Jewelry та що з нею зараз

Новини про те, що силовики заблокували B2B Jewelry, дійсно були неправдою. Салони проекту — у всякому разі в Україні — не зупиняли свою роботу, хоча і кількість клієнтів після карантину помітно просіла.

У чому ж феномен B2B Jewelry і чому її вважають фінансовою пірамідою? У салонах B2B (в Україні їх більше сотні) продаються два види продукції: ювелірні вироби та подарункові сертифікати, які можна обміняти на срібло або золото відповідної вартості. Сам Гонта порівнював їх зі звичайними сертифікатами, які, наприклад, можна купити у рітейлера косметики Brocard.

Але на цьому схожість B2B з іншими мережами мас-маркету закінчується. Найцікавіше, що і свій основний товар, і сертифікати Гонта обіцяв віддати не просто безкоштовно, а й заплатити від 200 до 400% річних доходу (чистий прибуток, як мінімум, у 2-4 рази перевищує початковий вклад). Єдина умова: гроші — від 1000 грн — потрібно заплатити ювелірам зараз, тоді як нечувану дохідність вони обіцяють віддати протягом року, розбивши її на 52 щотижневі виплати.

Читайте такожСхоже на B2B Jewelry. НКЦПФР попереджає українців про ризики інвестування в проект Exlimited

Така бізнес-модель викликала справжній ажіотаж, в тому числі, серед десятків тисяч малозабезпечених громадян, пенсіонерів, особливо в регіонах. У докризових репортажах ЗМІ писали про величезні натовпи покупців у салонах B2B, про що свідчать і численні фото з соцмереж проекту.

Особливого ​​імпульсу «B2B-істерії» додала система мережевого маркетингу: за кожного додаткового клієнта Гонта платив вкладникам окремі «реферальні» бонуси. За цією системою можна було дослужитися до статусу «діаманту», що означає покупки всіх членів цієї локальної мережі в B2B Jewelry на неймовірні $100 млн.

За словами клієнта проекту з невеликого райцентру, де немає салону B2B, до карантину в місто регулярно приїжджали «мережевики» з більших населених пунктів, які перепродували сертифікати Гонти десяткам місцевих жителів, встановлюючи контакти, наприклад, через співробітників дитячих садків і шкіл.

Ще взимку керівники B2B Jewelry заявляли, що збираються виходити на європейський ринок, перш за все в Польщу, де, як відомо, працює багато українців. Але карантин сильно зіпсував їх плани: навесні Гонта оголосив про замороження виплат. Відсотки за старими сертифікатами з того часу більше не нараховувалися.

Читайте також: Обережно! Фонд гарантування повідомив про шахрайство з боку фінкомпаній

За словами одного з вкладників B2B Jewelry, який погодився поговорити з «Мінфіном» на правах анонімності, проект дозволяє використовувати нараховані до кризи відсотки тільки на покупку нових сертифікатів. Але спочатку їх доведеться розморозити: для цього потрібно «оновитися» в статусі інвестора B2B і купити ще один сертифікат на суму від 1000 грн.

Другий варіант — обміняти старий сертифікат на «ювелірку». Але це також не так просто: в салонах діє правило «один сертифікат — один виріб». Це означає, що власникам «карток» на тисячу доведеться доплатити пристойні суми готівкою, оскільки вартість виробів в салонах B2B починається від 2-3 тис. грн.

Що стоїть за вивіскою B2B Jewelry

Історія B2B Jewelry дійсно вражає: всього два роки тому бізнес-активи сім'ї Гонт складалися з ювелірної майстерні «Шарм» (самі підприємці називають її «заводом») у Ладижині Вінницької області та кількох локальних магазинів з «ювеліркою».

Незважаючи на зовнішню провінційність, «Шарм» має дуже цікавий бекграунд: Миколу Гонту і його підприємство підозрювали в збуті контрабанди. Завод нібито займався перебивкою проб на ювелірних виробах, а фірмові магазини — реалізацією продукції з Туреччини вартістю в десятки мільйонів. За даними слідства, наприкінці нульових через «Шарм» пройшло близько 600 тис. або більше тонни ювелірних виробів. Незважаючи на такі докладні матеріали, розслідування в результаті розвалилося.

Примітно, що в ньому фігурував також Геннадій Мазур, екс-заступник голови місцевої податкової, обласний депутат і колишній помічник губернатора Вінниччини та екс-депутата «регіонала» Миколи Джиги. Офіційно обидва не мають до B2B Jewelry ніякого відношення.

Чи можуть салони Гонти досі збувати контрабанду? Поточне розслідування не дає відповіді на це питання, зате проливає світло на те, як B2B Jewelry влаштована зсередини. Загалом нічого екстраординарного вінницькі бізнесмени не придумали: їх салони формально зареєстровані на фізосіб-підприємців, а левова частка грошових потоків проходить через благодійний фонд «Зимородок», яким керує Олена Гонта.

За словами керуючого партнера адвокатського об'єднання Тарасюк і Партнери Сергія Тарасюка, саме система ФОП і велика розгалуженість мережі B2B Jewelry — основна причина, через яку силовики так і не змогли заблокувати дітище Гонти.

«Практично кожна «фінансова піраміда» організована на хиткій організаційно-правовій платформі, що не має особливого відношення до цивільного права. Розглядаючи наш випадок як мережу ФОПів, можна сказати, що головна складність для правоохоронців полягає в обсязі залучених осіб — як з боку «піраміди», так і бажаючих заробити», — зазначає Тарасюк.

Він вважає, що в справі B2B є всі ознаки шахрайства: Гонта залучає кошти під виглядом інвестування (хоча у нього немає на це ліцензії, як має бути за законом), а з відкритих даних випливає, що інвестицій як таких не відбувається. Як припускає Тарасюк, гроші частково присвоюються, частково — йдуть на виплату відсотків новим адептам.

Читайте також: Фіскали націлилися на закордонні рахунки і бізнес українців

За словами одного з офіційних потерпілих у справі про шахрайство сім'ї Гонт, новин про розслідування через місяць арешту немає. Співрозмовник «Мінфіну» в правоохоронних органах каже, що слідчі чекали більшої інформаційної шкоди B2B Jewelry після вручення підозр її засновникам: слідчі не виключали «ефекту доміно» і автоматичного падіння «піраміди».

Чи варто очікувати, що розслідування проти вінницьких ювелірів розвалиться, як сталося у 2013 році? Поки що говорити про це рано, але точно стверджувати можна лише одне: сім років потому ресурсів і можливостей у Гонти і його партнерів стало значно більше.