Ситуація

У ЗМІ з'явилася інформація, що згідно з новим законом одержувач, на рахунок якого надійшли кілька платежів з одного рахунку, що в сумі перевищують 5000 грн, повинен буде надавати роз'яснення щодо походження цих коштів. Інакше доступ до переказаних коштів буде обмежений.

У Нацбанку спростували це твердження.

Читайте також: Плануючи серйозний шопінг, не забудьте прихопити паспорт

Що кажуть в НБУ

«Операції до 5000 грн є низькоризиковими, оскільки це незначні суми. Тому блокувати й приділяти увагу таким операціям банки не повинні», — кажуть в НБУ.

Закон, перш за все, націлений на те, щоб зосереджувати увагу на великих схемних операціях — від 400 тисяч гривень, а не на операціях громадян. 

Читайте також: Електронні гроші та «чорні» зарплати потрапили під посилений контроль

Нагадаємо

  • 28 квітня 2020 року набув чинності новий закон про фінмоніторинг. Відтепер онлайн-платежі українців перевірятимуть ретельніше. Проте до більшості операцій увага буде мінімальною, під контроль підпадуть високоризиковані транзакції.

Читайте також: Чотири міфи про закон про фінмоніторинг. Як буде насправді

  • На думку НБУ, 95% клієнтів фінансових установ мають відчути покращення у здійсненні фінансових операцій уже в цьому році.
  • В Україні Закон має як прихильників, так і противників. Що змінить цей закон для бізнесу та рядових українців, розповів «Мінфіну» керівник практики податкового права АО «Моріс Ґруп» Василь Андрусяк.

Читайте також: Закон про фінмоніторинг: чорт голову зверне