Із чим пов'язані розмови про дефолт

Рашкован прокоментував заяви деяких українських політиків та олігархів щодо необхідності оголошення дефолту у зв’язку з економічною кризою.

«В Україні є доволі вперта група людей, яка «продає» багатьом фінансово неосвіченим людям ідею дефолту. Мовляв, лише боягузи платять за борги — навіщо нам шукати зовнішнє фінансування на боротьбу з кризою», — повідомив представник МВФ.

Читайте також: Чому дефолт — це погано. Пояснення «на пальцях»

Якими можуть бути наслідки дефолту

Рашкован навів такі ймовірні наслідки дефолту для України:

  • девальвація;
  • інфляція;
  • банкрутство;
  • порожні магазини;
  • набіги на банки;
  • соціальні протести;
  • насильство на вулицях;
  • мародерство;
  • міжнародна ізоляція.

«Я також рекомендую політикам, зокрема депутатам, подивитися на яскраві картинки з Аргентини, Еквадору, Росії і деяких інших країн. Всі вони пов'язані зі словом «дефолт», — додав Рашкован.

Читайте також: Світ чекає низка суверенних дефолтів — аналітик J. P. Morgan

Влада закликає не панікувати

У Нацбанку запевняють, що ситуація далека від критичної. «Ми не бачимо підстав для розвитку таких подій і не розглядаємо сьогодні взагалі варіант дефолту для України», — заявив голова Нацбанку Яків Смолій під час прес-конференції 12 березня.

Читайте також: Друкувати гроші і зупинити економіку. Які помилки може допустити влада під час карантину

У НБУ заявляють, що зараз економіка України в куди кращому стані, ніж під час попередніх криз.

«Зараз в економіці України немає таких дисбалансів, які були, коли економіка була перегріта. Ми увійшли в кризу 2008 року, наприклад, з інфляцією 22% і з дефіцитом поточного рахунку майже 10%. Зараз у нас дефіцит 2% і інфляція 2%. Крім того, у нас немає таких проблем у банківській системі та в енергетичному секторі, які були в 2014 році», — вважає заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Читайте також: Україна не буде проводити реструктуризації боргу попри кризу — Мінфін

Співпраця з МВФ залишається критично важливою для України і зараз.

«Це свого роду парасолька, яка дозволить країні отримати доступ до офіційного фінансування, поліпшити настрої іноземних інвесторів, а також настрої вітчизняних інвесторів», — пояснив Дмитро Сологуб.

Раніше повідомлялося

  • Погіршення світової кон'юнктури і майбутні великі виплати за зовнішнім боргом знову дали привід заговорити про перспективи дефолту. Чи справді все так погано з вітчизняною економікою та чи здатна Україна обслуговувати зобов'язання, «Мінфін» зібрав думки експертів тут.