Про те, що відбувалося цього тижня на світових фінансових ринках та в економіці України, в колонці для НВ розповів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Лебеді полетіли

На ринках знову все добре. З осені полетіли в далекі далі два чорні лебеді, яких можна було боятися. А саме — жорсткий Brexit і можливе застосування сили в Гонконзі. Британський парламент обламав плани свого прем'єр-міністра, а китайці виявили несподівану мудрість (хоча на те вони і китайці, щоб бути мудрими, а не гопниками з підворіття) і пішли назустріч протестувальникам.

Звичайно, залишаються ще торговельні війни, але ця історія зав'язана на Трампі, а отже, визначеність в принципі неможлива. І залишається лише рахувати дні до виборів і сподіватися, що сюжет серіалу «Роки і роки» залишиться альтернативною реальністю. Але це були не всі позитивні новини, адже Маріо Драгі зміг порадувати ринки, заявивши про ще більшу щедрість Європейського Центробанку, що продовжує розширювати програму з розкидання грошей і змушуючи того ж Трампа ще більш люто писати в Twitter.

Яблучний сезон

Як родзинка на торті, ще і Apple зміг порадувати ринки. Компанія презентувала чергову новинку, яка щорічно перетворює модних відвідувачів клубів у нищебродів, адже їх телефон миттєво застаріває і пора бігти за наступною серією. Чи то інвестори оцінили нові камери телефону, порадівши за ще кращу якість фото в Instagram. Чи то були вражені тим, що компанія таки пішла на зниження вартості гаджета, і тепер у ряді країн для його придбання не потрібно продавати нирку або душу дияволу, а скоріше, робити і те, і інше.

Читайте також: Apple і порожнеча: чи варто купувати акції в Україні

В результаті, «яблучна компанія» знову коштує більше трильйона доларів. А індекс S&P500 перевалив за позначку в 3000 пунктів, підбираючись до історичних максимумів.

Суперечлива Україна

А до України приїхала місія МВФ. І напевно у людей «звідти» виникають суперечливі почуття від нашої реальності. З одного боку, парламент, включивши турборежим і перетворившись на скажений принтер, понаприймав серед іншого вже купу корисних економічних законів, в тому числі, з програми МВФ. Чи жарт, прийняти навіть спліт, який припадав пилом у парламенті пару років, стримуваний схемщиками від страхового ринку.

З іншого боку, якраз під приїзд місії українські силовики все виразніше займають позицію не української держави в справі Приватбанку, приходячи з обшуками з найнесподіваніших приводів в найнесподіваніші місця, а саме справа Приватбанку є червоною лінією для всіх наших кредиторів. Та й ціна газу на європейських ринках почала зростати, чітко змінивши тренд, який тривав з початку року, що ускладнить переговори, враховуючи, як приємно повідомляти владі кожен місяць про зниження тарифів.

Облігації в ціні

Так чи інакше, ринки поки що закладають 100% вірогідність нової програми МВФ, чим користуються українські корпоративні позичальники. І поки дохідність суверенних облігацій стоїть на місці, відпочиваючи після ралі останніх місяців, не особливо вражена навіть зростанням рейтингу від агентства Fitch, моментом користуються корпоративні позичальники. Цього тижня Укрзалізниця довипустила свої єврооблігації, а трохи пізніше тріумфально розмістив свій випуск єврооблігацій Миронівський Хлібопродукт. Компанія розмістила невеликий випуск на $350 млн із дохідністю 6,25%, при цьому обсяг попиту в п'ять разів перевищив пропозицію. Підтвердивши статус найулюбленішого українського емітента серед лондонського Сіті.

ОВДП з додатковим бонусом від «Мінфіну»

З живих корпоративних єврооблігацій стоїть на місці тільки ДТЕК, стаючи унікальною історією на тлі деяких фотографій і коментарів влади про те, що компанію потрібно розділити. Поки що ці розмови не достатньо налякали інвесторів і вони не готові продавати, але достатньо спантеличили, щоб не купувати.

Гривня знову зростає

А на внутрішньому ринку посилюється гривня. Посилення невелике, злегка помітне, але відбувається замість сезонного ослаблення. І в цьому вже важко звинувачувати тільки іноземців, що купують ОВДП, адже незважаючи на попит, який зберігається, він значно знизився. І цілком можливо справа в оптимізмі, який так незвичний для України. Чи жарт, споживчі настрої українців на найвищому рівні з осені 2007 року, а підтримка президента досягає космічного для України рівня у 71%.

І зараз вже аналітики позбавляються своєї кристального кулі, що дозволяє прогнозувати курс гривні, просто посилаючись на сезонність. Цього тижня на аукціоні Мінфін в основному залучав долари, які принесли йому радісно локальні банки. Незважаючи на оптимізм, українці продовжують нести долари на депозити і банкам просто нікуди дівати ці долари, і навіть ставки, що знижуються, (тепер дохідність трохи вище 5%) не зупиняють українські фінансові установи. Альтернативи просто немає.

Депозити з високою дохідністю і додатковим бонусом