Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Schlaraffia
Schlaraffia
25 декабря 2018, 18:50
Ferdinand, Schlaraffia
Добрий вечір, Сергію,
мені дуже подобаються Ваші чіткі і зрозумілі пояснення стосовно фінансових питань. Видно, що Ви грунтовно і всебічно аналізуєте і пропонуєте різні альтернативи, не навязуєтее при цьому якоїсь однієї точки зору і даєте читачу можливість самому зважено прийняти рішення. У мене такі питання: 1) що означає для фонду в цілому і мене зокрема, що НПФ з 2019 р. стає неприбутковою організацією (тобто чи вплине це якось на діяльність фонду, розмір податкової знижки, оподаткування його дохідності, виплат і т.п.)? 2) За Законом України НПФ не може збанкрутувати, виникає питання — що як збанкрутіє банк-зберігач, в якому накочичується наша майбутня пенсія (чи правильніше активи, які в майбутньому стануть пенсією)? Як це теоретично може вплинути на діяльність Фонду і які тоді мають бути дії вкладника? 3) Чи варто мені особисто, як вкладнику, робити щорічно індексацію своїх внесків (скажімо, на 200-500 грн. більше ніж минулого року), чи краще вносити фіксовану суму плюс, як ви слушно радите, розмір податкової знижки? Чи доцільно робити таку індексацію і як правильно її робити? Дякую наперед. Бажаю Вам та Вашій родині теплих і затишних вечорів та щоб Вас оточували приємні та доброзичливі люди. З повагою, FERDINAND.
Ответ эксперта
uainvestor
uainvestor
25 декабря 2018, 23:55
Дякую, Друже, — і за добре слово. і за побажання. Я теж зичу всього найкращого вам і всім українцям в новому році (задля цього і працюю).
Чесно кажучи, на наступне я вирішив перестати визначати себе фінансовим експертом, і замість відповідей, ставити нові питання. як для читачів, так і собі. Принагідно, почнемо з ваших.
1. Сталася певна колізія, коли закон «Про недержавне пенсійне забезпечення» називае НПФ неприбутковою організацією, а нові податкові новаціїї вимагають від нього протилежного. Скоріш всього, за нинішнім урядом, здоровий глузд не переможе. але самі НПФ будуть пручатися і нічого з наших пенсійних накопичень державі не віддадуть (а суд їх підтримає). Як пройдуть вибори, все стане на свої місця.
Наша прибуткова знижка захищена законами (в тому числі, — податковим кодексом), тож, чого нам боятися? Звичайно. можна учікувати будь-якої дурниці, але наперед переживати не варто: будемо випішувати питання, коли їх буде поставлено. Наразі, у податкової нема права нам відмовити, — тож робімо це у 2019 році якнайскоріше. Коли НПФ не має доходів, то звідки взяти податки? Коли хтось таки доходи придумає? Наприклад, НПФ зобов'яжуть брати собі частину інвестиційного доходу від зростання активів і ділитись ними з державою. Теоретично, таке можливе. Тоді впадуть і наші доходи і цьому хтось порадіє. Я впевненй. що ми спільно знайдемо вихід.
2. Подумаємо, що таке банкрутство, звідки воно виходить? Коли організація має певні фінансові зобов'язання, котрі не в змозі виконати. Нічого подібного наші НПФ не мають і мати не збираються. Може їх хтось змушить? Наприклад?
Як бачите, ваші питання виходять з потенційних осторожень. З одного боку. ви праві, що шукаєте можливі негаразди, але в цій справі ми всі майстри…. А як від Сонця відвалиться шматочок і впаде на Землю? А коли цеглина впаде на голову кожному з нас? То, можливо, у подібних фантазій є межа?
3. Індексувати внески — це розумно. Особисто я, не прив'язуюсь до певного розміру свого доходу, не вираховую розмір можливої майбутньо пенсії, хоча колись так робив. Зараз планую не майбутнє, бо воно в волі Бога, а намагаюсь впливати на нього через зміну сьогодення і власного характера. Свого часу. я писав і «ЗА» і «ПРОТИ» планування, а зараз я намагаюсь заспокоїтись стосовно цього питання. До кінця ще не заспокоївся, тож, можемо посперечатись. А для вас рекомендую виходити з мінімального внеску до ПФУ (приблизно, 700 грн. на місяць), бо навряд чи ви хочете мати власну пенсію менше за державну. Якщо власна пенсія нас цікавить, то ми повинні за її розмір піклуватись всемірно, кожного дня. Коли постає питання. куди направити доходи: до пенсії чи на проживання, я шукаю розумний компроміс, і роблю це постійно — сьогодні. в якому я живу. Коли я поставлю собі задачу у відсотку до чогось певного. то я обмежую себе у повсякденному житті і менш щасливий, ніж звичайно. Але розумію. шо інша людина щасливіша саме тоді. коли у неї все наперед прораховано. А нас просто різні світогляди. До нього, питання читачів ще не досягають. Можливо, — на жаль, бо це цікавить мене більше.
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 3

+
0
mary27
mary27
27 декабря 2018, 1:54
#
Сергей ответил, но и я попробую высказать свое мнение:

1) НПФы вернулись в свое естественное состояние.
Т.к. по закону «об НПО» они априори неприбыльные организации.
При очередном внесении поправок в НК НПФы возникла коллизия:
Их почему-то стали считать «прибыльными», т.к. они распределяют прибыль между участниками.
С точки зрения ГФС появилась база для НДС.
Что уменьшило бы доходность инвестиций.
На налоговую скидку это не повлияло.

АПФ выступили принципиально против, и были готовы в случае чего судиться с ГФС.
Вот мнение УА АПФ по этому поводу:
http://uaapf.com/index.php?option=com_content&view=article&id=428:2016-11-21-09-48-48&catid=1:2009-09-24-10-44-06&Itemid=2

Сейчас эта коллизия исправлена.
Я приятно удивлена, несмотря на ВП и время перед выборами парламент все же устранил ошибку.

2) В банке-хранителе у НПФ:
Текущий счет, на котором по нормативам может находиться до 5% активов.
Счет в ЦБ.

В случае банкротства банка-хранителя могут быть потеряны только деньги на текущем счету. До 5% активов, но обычно там меньше.
Счет в ЦБ — как сейфовая ячейка, в случае банкротства банка бумаги никуда не исчезнут.
Депозиты — как правило размещены в других банках.

3) Как угодно.
Идеально с точки зрения доходности — один большой единовременный взнос, как в инвестиционном с
+
0
mary27
mary27
27 декабря 2018, 2:01
#
… инвестиционном страховании жизни.
Впрочем, если вы хотите по аналогии с «накопительным» страхованием жизни индексировать взнос в НПФ — делайте.
+
0
mary27
mary27
27 декабря 2018, 20:17
#
Сергею:

«за нинішнім урядом, здоровий глузд не переможе… нічого з наших пенсійних накопичень державі не віддадуть (а суд їх підтримає). Як пройдуть вибори, все стане на свої місця» — стыдно напомнить, что коллизия была исправлена при этом уряде.
Держава вроде и не собиралась забирать чьи-то «пенсійнi накопичення».
Украина — не РФ, не Венгрия, и даже не Польша)

Насчет «здорового глузда», у кого на ваш взгляд его больше?)

«Наприклад, НПФ зобов'яжуть брати собі частину інвестиційного доходу від зростання активів і ділитись ними з державою. Теоретично, таке можливе.» — и тут же:
«А як від Сонця відвалиться шматочок і впаде на Землю? А коли цеглина впаде на голову кожному з нас? То, можливо, у подібних фантазій є межа?»
Сами себе ответили.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться