НЕПРАВДИВА ІНФОРМАЦІЯ ТА НЕЗАКОННА КОМІСІЯ
- Qwerty1999
- 14 января 2026, 14:30
Чати, звернення в тех.підтримку, розмови по горячій лінії або з єкономстами відділень
не мають юридично значущих наслідків. Потрібно не чекати місяцями у моря погоди,
а писати офіційні скарги на ім'я голови правління банку та вимагати письмової відповіді
на ваше звернення з подальшою подачею позову до суду, якщо результати розгляду
скарги вас не влаштовують.
на ваше звернення з подальшою подачею позову до суду, якщо результати розгляду
скарги вас не влаштовують.
- KseniaK777
- 14 января 2026, 14:57
А до кого мені треба було звертатися, коли підтримка напряму говорила, що комісії не буде? Не буде комісії, то не буде проблем. В офіційному листі від банку на пошті було сказано все, крім комісії. Так як я уже дізналася, що банк мав мені надати заяву на закриття рахунків (щоб це була моя ініціатива) , він цього не зробив і чекав поки рахунок сам закриється. Якби я за це знала, то написала б відповідь, що я самостійно закриваю рахунок.
Кожен «кваліфікований співробітник» повідомляв мені зовсім різну інформацію. Також наголошу, що про цифру 30% ніхто мене не повідомляв, ПОВІДОМЛЯЛИ ЩО КОМІСІЇ НЕ БУДЕ ЯКЩО РАХУНОК ЗАКРИЄТЬСЯ САМ.
Також банк в їхньому офіційному чат-боті в телеграм «питляє» від надання їхньої відповіді «якщо хочете кошти зараз (грудень місяць)в такому разі з вас буде стягнена комісія 30%, а якщо ви почекаєте повного закриття рахунку орієнтовно 9 січня, то комісія стягуватися не буде» — банк не хоче мені показувати дані повідомлення (показує тільки вирізки із повідомлень) та видалив всю історію чату, на жаль, скриншотів я не робила, бо до цих пір повністю довіряла банківській системі та не бачила там нічого підозрілого.
Вважаю дії Банку щодо списання такої комісії незаконними та такими, що порушують мої права споживача, виходячи з наступного:
1. Порушення ст. 1075 ЦК України. Згідно із законом, при розірванні договору банківського рахунку банк зобов’язаний видати клієнту залишок коштів або перерахувати його на інший рахунок. Виконання цього обов’язку не може обумовлюватися сплатою непропорційно високої комісії, яка за своєю економічною суттю є прихованою штрафною санкцією.
2. Позиція Національного банку України. У своєму Листі від 06.05.2024 № 25−0005/35015 НБУ чітко зазначив, що законодавство з питань фінансового моніторингу не передбачає застосування банками штрафних санкцій до громадян. Банки не наділені функціями каральних органів.
3. Відсутність зустрічної послуги. Списана сума не відповідає ринковій вартості послуги розрахунково-касового обслуговування. Згідно з позицією Верховного Суду (справа № 363/1834/17), банк не має права встановлювати плату за дії, які він вчиняє на власну користь або на виконання вимог закону (фінмоніторинг), а не за замовленням клієнта.
4. Безпідставне збагачення. Відповідно до ст. 1212 ЦК України та правової позиції Верховного Суду у справі № 628/1203/19 від 20.09.2024, кошти, утримані без достатньої правової підстави (або якщо підстава відпала внаслідок нікчемності умови договору), підлягають поверненню незалежно від вини набувача