Відновлення доступу до Приват24 через відеоверифікацію — відсутність альтернатив для клієнтів за кордоном
Після того як я тричі не змогла правильно ввести пароль, мені заблокували звичайний спосіб входу та залишили фактично два варіанти відновлення доступу: прийти у відділення або пройти відеоверифікацію.
Я перебуваю за кордоном і фізично не можу прийти у відділення. Я прямо запитувала, чи можна відновити доступ так, як це раніше було можливо — через SMS та підтвердження за номером телефону. Мені відповіли, що ні, тільки відділення або відеочат.
Під час відеочату співробітниця почала запитувати, чи погоджуюся я на передачу біометричних даних, відео чи фото. Я декілька разів запитала абсолютно логічну річ: чи існує інший спосіб відновити доступ до МОГО банківського рахунку та МОЇХ коштів без передачі відео/біометрії?
У відповідь я почула приблизно в стилі: «Ви багато питань задаєте».
Перепрошую, але я маю повне право ставити питання щодо того, що відбувається з моїми персональними та біометричними даними. Особливо коли банк фактично ставить мене перед вибором: або погоджуйся на відеоверифікацію, або залишайся без доступу до власних коштів.
І найабсурдніше — після цього мене запитують: «Ви усвідомлюєте, що зараз переходите в Приват24?»
Серйозно? Я клієнт банку, яка намагається відновити доступ до власного Приват24, сама телефоную та проходжу всю процедуру. Чому взагалі ставиться питання так, ніби потрібно перевіряти мою здатність усвідомлювати, куди я заходжу?
У результаті я погодилася на відеоперевірку лише тому, що іншого реального способу отримати доступ до власних грошей мені не запропонували.
Я вважаю таку ситуацію абсолютно ненормальною.
Банк має забезпечувати клієнту зрозумілий, доступний і адекватний спосіб відновлення доступу, особливо для людей, які перебувають за кордоном. А якщо банк вимагає біометричну/відеоверифікацію — клієнту повинні чітко пояснити правові підстави, мету, обсяг даних, порядок їх обробки та альтернативні способи ідентифікації.
Зараз у мене після цієї ситуації не відчуття безпеки, а навпаки — відчуття, що банк просто поставив мене в безвихідне становище щодо доступу до моїх власних коштів.
ПриватБанк, це не нормальний клієнтський сервіс. І точно не той рівень довіри, якого очікуєш від банку.