Минфин - Курсы валют Украины

Установить

Відмова провести обмін банкнот одних номіналів на банкноти інших номіналів

×

Введите ваш E-mail
для оформления подписки:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!


Уважаемый Андрей!

В дополнение к оформенной подписке
вы можете также получать:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
×

Получайте по E-mail самые главные
финансовые новости Украины и мира:

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
Подписаться
14 червня 2018 року звернулася до відділення Ощадбанку за адресою Сумська обл., м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 48 з проханням зробити обмін купюри націанальної валюти номіналом 200 гривень на купюри номіналом менші під час сплати за комунальні послуги за допомогою інформаційно-платіжного терміналу самообслуговування. Касир відділення відмовила у здійсненні касової операції обміну, посилаючись на постанову Національного банку України № 174 від 01.06.2011р. Що саме касир мала на увазі, не пояснила. Звернувшись на гарячу лінію Ощадбанку за телефоном 0800210800, я отримала пояснення, що у вищезазначеній постанові є підпункт № 6, де говориться, що банк має право не проводити такі операції на власний розсуд.Зайшовши на платформу LIGA:ZAKON, знайшла постанову НБУ №174 від 01.06.2011р., де зазначено:«Банк (філія, відділення) зобов'язаний також здійснювати на вимогу клієнта обмін банкнот на монети, монет на банкноти, банкнот (монет) одних номіналів на банкноти (монети) інших номіналів.»Виникає питання: чи має право громадянин України у банківській установі безперешкодно проводити розмін купюр національної валюти на інші номінали, чи має право банк відмовити у проведенні розміну купюр національної валюти на інші номінали, чи є постанова НБУ №174 01.06.2011р. підставою для відмови проводити розмін купюр національної валюти на інші номінали, чи не порушив банк інструкцію про ведення касових операцій банками в Україні та мої права?
Ощадбанк
Ответ банка
14 июня 2018, 17:33
Доброго дня!
Відповідно до вимог пункту 7 Розділу 1 Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої Постановою Правління Національного банку України від 01.16.2011 р. №174 ( із змінами та доповненнями, банками здійснюється безкоштовний обмін на придатні до обігу платіжні банкноти та монети національної валюти без будь-яких обмежень банкноти і монети, що вилучаються Національним банком України з обігу, а також банкноти, прийняті від правоохоронних органів, що оброблені спеціальними хімічними реактивами під час проведення слідчо-оперативних заходів. Також банки здійснюють на вимогу клієнта обмін банкнот на монети, монет на банкноти, банкнот (монет) одних номіналів на банкноти (монети) інших номіналів. Такий обмін, якщо справжність та платіжність банкнот (монет) не викликає сумніву, банк здійснює безпосередньо під час приймання готівки.
Тобто обмін монет на банкноти, банкнот на монети здійснюється під час здійснення операцій Клієнтом.
З огляду на вищевикладене, Ощадбанк жодним чином не бажає обмежити Ваші права. Ми завжди раді бачити Вас Клієнтом нашого банку.

Комментарии - 8

+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
14 июня 2018, 21:04
#
Неужели было слабо заплатить за какие-то услуги или пополнить карточный счёт в банке — нет обязательно надо устраивать кино с обменом одних номиналов на другие, которые через неделю всё равно отнесёте в банк в счёт коммунальных платежей.
+
0
tratte
tratte
15 июня 2018, 22:59
#
Не потрiбно обмежуваты людину у Эвропэйовскiх досягах. Зрозумiло?
+
0
Lesika
Lesika
18 июня 2018, 9:53
#
И почему до конца не читаем инструкцию, сотрудник Банка? — «Банк (філія, відділення) зобов'язаний також здійснювати на вимогу клієнта обмін банкнот на монети, монет на банкноти, банкнот (монет) одних номіналів на банкноти (монети) інших номіналів. Такий обмін, якщо справжність та платіжність банкнот (монет) не викликає сумніву, банк (філія, відділення) здійснює безпосередньо під час приймання готівки без відображення в бухгалтерському обліку
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 июня 2018, 11:23
#
Может банк что-то и кому-то обязан, согласно инструкции, но не кассир, работающий с полной материальной ответственностью.
Если в кассе нет мелких купюр или их ограниченное количество, то кассир вправе отказать в проведении обмена.
Ведь ему надо работать и с другими клиентами…
+
0
Lesika
Lesika
18 июня 2018, 14:27
#
Этот момент понятен и кассир именно так и могла объяснить клиенту, а не тупо отказать… Тем более, что клиент хотел эти же купюры использовать в терминале для оплаты.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 июня 2018, 18:29
#
От того, что клиент засунет мелкие купюры в терминал, в кассе банка их не прибавиться.

Например, у меня на фирме обеспечение кассовых узлов гривной мелких номиналов (1, 2, 5, 10, 20) — реальная головная боль. Через терминалы оплачивают не все 100%, часть оплат идёт наличкой.

В кассе банка почти никогда нет мелких купюр, приходиться их заранее заказывать для обмена.
+
0
Lesika
Lesika
19 июня 2018, 12:43
#
1. Клиенту просто отказали, сославшись на пункт в инструкции НБУ, более того, здесь на ветке даже сбросили пункт, но при этом дописали, что надо для размена надо было совершить операцию в кассе, что прямо противоречит инструкции, т.к. не дочитали (я надеюсь) всю инструкцию
2. Клиент не просил разменять лям крупных на мелкие, а всего лишь 200 грн.
3. Кассир просто могла сказать — у меня нет мелких для размена.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 июня 2018, 15:06
#
У кассиров с утра всегда есть мелочь для размена,
но им обслуживать клиентов до 16-17-18 часов.

Я не оправдываю кассиров, но клиенты тоже должны иметь голову на плечах.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться
 
Главная / Банки Украины 🏦 / Ощадбанк 💰 / Отзывы о Ощадбанке 📝 / Відмова провести обмін банкнот одних номіналів на банкноти інших номіналів