Минфин - Курсы валют Украины

Монобанк привласнює кошти клієнтів

Проблема решена
Дмитро Білогуб 13 апреля 2022, 15:23
7 Квітня в мене мало бути списання 99.50$ за ліцензію Ізраїльського сервісу.
за тиждень до оплати написав листа до цієї компанії з проханням перенести оплату у зв’язку з війною. Компанія надала мені 2 місяці до терміну ліцензії, але списання все оно сталося 7 квітня через технічні неполадки з іх боку.
Далі пишу в Моно з запитанням як скасувати цей помилковий платіж. Монобанк відповідає: торгова точка утримала кошти для списання, пишіть їм щоб скасували це списання. Написав, до сервісу, вони вибачились та відмінили списання. через декілька днів до мене повертаються кошти у меншому об'ємі ніж було списано.
списано: 2984.05 грн (99,5$)
повернуто: 2910.87 грн (99,5$)
курс монобанку 29,26 / 29,99 (курс зафіксований нбу з 24.02)
Три рази спілкувався з різними сапортами моно, і у кожного своя версія:
у першого це возврат товару і він відбувається за курсом покупки
у другого це різниця курсів на момент транзакції та на момент його повернення
у третього «ТТ вернула вам оффлайн платежом, такие платежи зачисляются по курсу на момент возврата. Если бы курс наоборот вырос, то мы бы вернули больше, чем заплатили изначально, а так курс упал — и вернулась сумма меньше»

на мою думку монобанк просто привласнив 75 гривень і не хоче іх повертати, постійно плутаючись в аргументації.

тобто у мене тт випадково списала 99.5$ а потім скасувала списання. А монобанк бачить у цьому можлівість як привласнити 75 гривень аргументуючи це коливаннями курсу (якій доречі зафіксований нбу).

Прошу банк дати мені погоджену відповідь, тому що сапорти не можуть досягнути консенсусу у своїх версіях. А також прошу банк повернути мені 75 гривень, так як я не продавав і не купляв у вас долари, а тт випадково списала 99.5$ а потім скасувала списання!!!
Буду шукати інші методи здійснення закордонних сплат, якщо є такі без прихованих платежів та валютних махінацій порекомендуйте будь-ласка.
13 апреля 2022, 20:46
Шкода, що у вас склалася така думка
Є 2 варіанти, як торгова точка може повернути вам кошти на рахунок:
1. скасування операції по коду авторизації. В цьому разі кошти повертаються в повному обсязі, тому що скасовується першочергова транзакція
2. повернення в валюті оплати. В цьому разі зараховується інша сума, оскільки в банк надходить валюта й відбувається конвертація в гривню

В нашому випадку був саме 2 варіант, тому й відбулася конвертація по курсу покупки
Передали керівництву ситуацію на розгляд, для компенсації курсової різниці
Зарахували вам її на ваш рахунок кешбеку, з урахуванням податків

13 апреля 2022, 15:59
Вы оплату делали валюте с грн счета, а значит сначала идёт как покупка доллар, а когда возврат продажа вот и разница курсов
13 апреля 2022, 19:45
Мне может кто-нибудь объяснить в чем разница между «возвратом» и «отменой списания удержанных средств?»
Я понимаю если бы торговая точка решила бы принять оплату, а потом просто отправить мне 99.5 долларов на гривневый счет. тогда все было бы логично.
а так они удержали сумму на карте, о чем мне сказал монобанк сразу как я увидел на карте выписку, а потом отменили это удержание.
13 апреля 2022, 16:05
Возврат за курсом покупки, покупка за курсом продажи, все верно. А то что кто-то ошибочно списал доллары с вашей карты, а потом вернул банк вообще тревожить не должно) В чем претензии к банку не пойму? Просите торговую точку вернуть разницу
13 апреля 2022, 19:49
Еще раз напишу: деньги не были списаны, они были «Удержаны торговой точной для списания»
далее списания не произошло, так как я запросил отмену удержания и точка отменила предстоящее списание.
по факту точка зарезервировала доллары на карте, потом сказала банку — не, не надо нам их отсылать, монобанк такой: ну окей, пусть Дима заплатит там курсовую разницу которую мы себе установили. при чем тут курсовая разница, когда произошла отмена списания зарезервированных средств?
13 апреля 2022, 20:51
Очень странно что вы думаете что монобанк может как-то менять тип возврата, или что-то такое. Почему вы доверяете именно тому сайту который говорит что списания не было, а они просто отменили резервирование? Вы думаете монобанк рискует репутацией ради ваших 75 грн? Попробуйте 100 раз подряд подвязать карту в google и проверить как работает на самом деле снятие блокировки, и я вас уверяю, все 100 раз вы получите в гривне ту же сумму назад. А вот с этим сайтом произошло не так. Догадываетесь почему?
13 апреля 2022, 21:14
Монобанк уже дали нормальное разьяснение что именно произошло.
от себя добавлю что информация про списание и резервацию была получена именно от сапортов монобанка, а не от представительства этого сайта.
Danilich
Danilich
13 апреля 2022, 17:21
Да, банк неправильно пересчитал курс возврата, по-вашему это «украл», т.к. поддержка полностью безграмотная. Когда делается рефунд транзакции, деньги возвращаются полностью, в валюте списания, т.к. это никакая не покупка и не продажа валюты, а операция возврата, а по какому курсу это делать это уже решение банка
13 апреля 2022, 21:07
Дякую що внесли ясність за цим питанням. Компенсацію у вигляді кешбека отримав, більше питань не маю. Бажаю гарного вечора!
14 апреля 2022, 15:31
На будущее откройте валютную карту для таких оплат что бы снятие шло валюте и возврат валюте без конвертации через грн и не терять на разнице курсов
LoginV
LoginV
15 апреля 2022, 3:37
З міжнародних переказів також забирають гроші.

Главная / Банки Украины 🏦 / monobank 💰 / Отзывы о monobank 📝 / Монобанк привласнює кошти клієнтів