Минфин - Курсы валют Украины

Установить

Стаття 189. Вимагання

×

Введите ваш E-mail
для оформления подписки:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!


Уважаемый Андрей!

В дополнение к оформенной подписке
вы можете также получать:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
×

Получайте по E-mail самые главные
финансовые новости Украины и мира:

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
Подписаться
не засчитана Модерация сайта не подтвердила отзыв
franklin0109 15 октября 2017, 13:03
1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їх майна або майна, що перебуває в їх віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), — караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, — карається позбавленням волі на строк він трьох до семи років.

3. Вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або таке, що завдало майнову шкоду у великих розмірах, — карається позбавленням * волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна.

4. Вимагання, що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, — карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

***

1. Вимагання чужого майна чи грошей (ст. 189 КК) полягає у вимозі передачі винному: 1) чужого майна, грошей;

2) права на майно, або

3) виконання на користь винного будь-яких дій майнового характеру під загрозою:

а) насильства над потерпілим або володарем, охоронцем майна або над близькими їм особами (погроза вбити, заподіяти тілесні ушкодження);

б) розголошення відомостей, що ганьблять потерпілого, володаря чи охоронця майна або близьких їм осіб;

в) пошкодження чи знищення майна потерпілого, володаря чи охоронця або державного або громадського майна, що перебуває в їх віданні чи під охороною.

Комментарии - 10

+
0
franklin0109
franklin0109
15 октября 2017, 13:08
#
2. Загроза при вимаганні чужого майна чи грошей повинна бути дійсною, а не уявною, вигаданою, і звернена в недалеке майбутнє. Форма погрози вирішального значення не має. Вона може бути заявлено усно, по телефону, через інших осіб тощо…?

3. Небезпечне для життя чи здоров'я потерпілого насильство (ч. з ст. 189 КК) — це заподіяння йому легкого тілесного ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або короткочасну втрату працездатності, середньої тяжкості або тяжкого тілесного ушкодження, а також інші насильницькі дії, які не призвели до вказаних наслідків, але були небезпечними для життя чи здоров'я в момент заподіяння. Це може бути насильство, що при-звело до втрати свідомості чи носило характер мордування, стискування шиї, застосування електроструму, зброї, спеціальних знарядь тощо…
+
0
franklin0109
franklin0109
15 октября 2017, 13:08
#
Застосування до потерпілого наркотичних засобів, отруйних чи сильнодіючих речовин (газів) з метою волі-Падіння його майном кваліфікується як вимагання за ч. 1 або 3 ст. 189 КК залежно від того, було воно небезпечним для життя або здоров'я не було.

Якщо застосування таких засобів було небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, але не призвело до заподіяння легкого тілесного ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров'я або короткочасну втрату працездатності, середньої тяжкості або тяжкого тілесного ушкодження, кваліфікується як вимагання за ч. ст. 189 КК за умови, що винна особа усвідомлювала можливість заподіяння таких наслідків (См.: п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 25 грудня 1992 р. — Там же. — С. 114).

4. Заподіяння в процесі вимагання легкого (ст. 125 КК) середньої тяжкості тілесного ушкодження (ст. 122 КК) нанесення побоїв, носили характер мордування (ч. 2 ст. 126 КК) повністю охоплюються ч. ст. 189 КК і додаткової кваліфікації за зазначеними статтями не потребує.
+
0
franklin0109
franklin0109
15 октября 2017, 13:09
#
Вбивство з необережності при насильницьке вимагання повністю охоплюється ч. 4 ст. 189 КК за ознакою спричинення тяжких наслідків і додаткової кваліфікації за ст. 119 КК не потребує. Якщо в процесі вимагання потерпілому або близьким йому особам було умисно заподіяно тяжке тілесне ушкодження, внаслідок якого настала смерть потерпілого, або кого-небудь з них було умисно вбито, дії винного утворюють сукупність злочинів і вони кваліфікуються за ч. 4 ст. 189 КК (за ознакою насильства, небезпечного для життя або спо-надання тяжких наслідків) і ч. 1 або 2 ч. ст. 121 КК або п. 6 ч. 2 ст. 115 КК (Див.: п. 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 25 грудня 1992 р. — Там же. — С. 114-115).
+
0
franklin0109
franklin0109
15 октября 2017, 13:09
#
5. Психічне насильство при вимаганні полягає у погрозі негайно або в майбутньому застосувати насильство до потерпілого або близьких йому осіб (родичів, інших осіб, доля яких не байдужа потерпілому).

Якщо винний погрожував потерпілому вбивством або заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, то його дії кваліфікуються за ч. 2 ст. 189 КК. Додаткової кваліфікації за ст. 129 КК ці дії не потребують.

Погроза має місце тоді, коли винна особа, висловлюючи її у будь-якій формі (словами, жестами, демонстрацією зброї), бажає, щоб у потерпілого склалося враження, що якщо він не виконає вимоги передати майно чи гроші, то ця погроза буде реалізована.
+
0
franklin0109
franklin0109
15 октября 2017, 13:10
#
6. Відомостями, що ганьблять потерпілого чи його близьких або рідних, вважаються такі дійсні чи вигадані дані про них, їх дії і дії, вчинені щодо них, які потерпілий бажає зберегти в таємниці і розголошення яких, на його думку, принизить честь і гідність його чи близьких йому людей. Це можуть бути відомості про інтимні сторони життя, захворювання, негідні вчинки, дійсні чи вигадані фізичні або психічні вади і т. п…

Погроза розголосити такі відомості — це загроза повідомити про них особам (особам), якій вони невідомі і чиє ознайомлення з ними небажане для потерпілого.

Реалізація такої загрози не охоплюється статтями про відповідальність за вимагання і потребує додаткової кваліфікації за ст. 132 КК, за умови, що такі повідомлення та їх поширення містять складу цього злочину.
+
0
franklin0109
franklin0109
15 октября 2017, 13:11
#
7. Погроза пошкодити або знищити майно стосується майна, належного потерпілому або його близьким чи рідним.

Умисне знищення або пошкодження майна за вимагання, якщо воно було вчинене не підпалом або іншим загальнонебезпечним способом, кваліфікується за ч. 2 ст. 189 КК, а в разі настання тяжких наслідків — за ч. ст. 189 КК. Додатково кваліфікувати ці дії ще й за ч. 1 ст. 194 КК потрібно (См.: п. 15 постанови Пленуму Верховного Суду України від 25 грудня 1992 р. — Там само.-С. 116).

Якщо ж майно було знищено або пошкоджено підпалом або іншим загальнонебезпечним способом, то дії винного додатково кваліфікуються і за ч. 2 ст. 194 КК.
+
0
franklin0109
franklin0109
15 октября 2017, 13:11
#
8. За багатьма ознаками вимагання майна або грошей має схожість з розбоєм. Відрізняються ці злочини тим, що:

1) При вимаганні винний може вимагати передати йому не тільки чуже майно чи гроші, але і право на чуже майно (незаконно видати ордер на квартиру, незаконно призначити пенсію, премію, передати йому право на житло, житлову площу тощо).

2) При розбої загроза направлена ?? тільки на обличчя, підпалу нападу, а при вимаганні погроза може бути направлена ??і на інших осіб (рідних і близьких потерпілого).

3) На відміну від розбою, загроза при вимаганні полягає в застосуванні насильства не негайно, не під час вимоги передачі винному майна чи грошей, а в недалекому майбутньому, якщо вимога не буде виконана.
+
0
franklin0109
franklin0109
15 октября 2017, 13:12
#
Пленум Верховного Суду України в постанові від 25 грудня 1992 року № 12 «Про судову практику в справах про корисливі злочини проти приватної власності» зазначив, що при відмежуванні вимагання від грабежу чи розбою слід виходити з того, що при грабежі і розбої насильство або погроза його застосування спрямовані на заволодіння майном у момент їх застосування. При цьому погроза являє собою такі дії чи висловлювання, які виражають намір застосувати фізичне насильство негайно. Дії, що полягають у насильстві або в погрозі його застосування в майбутньому, а також вимогу передати майно, поєднані з погрозою застосувати насильство до потерпілого або близьких йому осіб у майбутньому, кваліфікується як вимагання за ст. 189 КК. Якщо погроза насильством або саме насильство були застосовані з метою заволодіння майном потерпілого в момент нападу, але у зв'язку з відсутністю у нього майна вимога про передачу його винною особою була перенесена на майбутнє, дії такої особи кваліфікуються залежно від характеру погроз чи насильства як розбій або як замах на грабіж і за відповідною частиною ст. 189 КК, якщо останні дії являли собою вимагання (Див.: п. 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 25 грудня 1992 р. — Там само.-С. 116).
+
0
franklin0109
franklin0109
15 октября 2017, 13:13
#
При відмежуванні вимагання від злочинів, передбачених статтями 206 і 355 КК, треба виходити з того, що при вимаганні винний керується умислом на заволодіння не належним їй майном чи правом на таке майно або бажає вчинення на користь дій майнового характеру.

Якщо ж винна особа, застосовуючи відповідні погрози чи насильство, таким умислом не керується, а має на меті примусити потерпілого припинити займатися підприємницькою діяльністю чи обмежити її або укласти яку-небудь угоду, виконання якої може обмежити законні права (інтереси) підприємця, вчинене належить кваліфікувати як протидію законній підприємницькій діяльності і кваліфікувати за відповідною частиною ст. 206 КК.
+
+10
smarton13
smarton13
18 октября 2017, 17:19
#
Подать заявление только в Генпрокуратуру!!! Ст. 189 — Вымогательство и еще есть статья 355 — принуждение к выполнению гражанско-правовых обязательств с угрозой насилия над потерпевшим или его близкими родственниками, поврежлене или уничтожение имущества — звонящим до 2 лет ТЮРЬМЫ…
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться