Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 березня 2020, 17:06

Витрати на карантин: дефіцит бюджету потрібно збільшити на 200 мільярдів

В умовах карантину, коронавірусу і спаду економіки владі доведеться переглядати бюджет. Грошей знадобиться багато — і на виплати безробітним, компенсації за комуналку, індексацію пенсій і багато іншого.

На що доведеться витратитися державі і звідки брати фінансові ресурси, на своїй сторінці у фейсбук розповів міністр МВС Арсен Аваков. «Мінфін» публікує ключові тези посту.

Загрози і виклики

Будемо чесними — більшість людей в Україні живуть, не маючи істотних фінансових накопичень. Багато сімей живуть, що називається, від зарплати до зарплати. Багато підприємств зупиняються, карантинні заходи змушують закриватися примусово багато маленьких компаній і бізнесів.

Мине місяць і у людей може банально не вистачати коштів, щоб підтримати себе, сім'ю – купити їжу і ліки. Для багатьох це проблема і страх №1 зараз. Це, на жаль, факт, який не можна не враховувати.

В уряді, разом з Прем'єром і Президентом — ми активно обговорюємо цю проблему і — переконаний, буде швидке рішення.

Ні, не так, як при комунізмі – кожному за потребами, ми, на жаль занадто бідні. Але без засобів до існування не повинна залишитися в цей кризовий час жодна людина!

Вам вже відомо про президентську пропозицію доплати 1000 грн пенсіонерам.

Але розробляються й інші заходи.

Виплати для безробітних

Повинні бути введені спеціальні виплати з державного бюджету – як кризове забезпечення при вимушеному безробіттю.

Для тих, хто в період карантину залишився без засобів існування, повинен бути розроблений механізм доступної, простої допомоги – без черг у соцзабезах і бюрократії.

Скільки? Не знаю, не впевнений – треба прорахувати з можливостей бюджету і продумати весь ланцюжок наслідків. Але, беручи до уваги пільги на комуналку під час карантину та інші заходи, вважаю, державна допомога на продукти та ліки – допомога при вимушеному безробітті, на час карантину, повинна скласти близько 2500-3000 гривень на місяць.

Також на час карантину потрібно передбачити пільги щодо ряду комунальних платежів до 50% — 75%.

Читайте також: Милованов підрахував, скільки українців можуть втратити роботу через кризу

Кредитні канікули

На державному рівні, на час карантину, слід зупинити нарахування відсоткових ставок за категоріями кредитів для приватних осіб. Для цього слід домовитися з банками-кредиторами про механізми можливого компенсаторного регулювання фіскального навантаження.

Також потрібно зупинити виконавчі провадження щодо вилучення боргів і майна у приватних осіб на час дії карантину.

Читайте також: Позичальників не будуть штрафувати за прострочення за кредитами під час карантину

Зупинити звільнення

На державних підприємствах і держслужбі, підприємствах бюджетного фінансування заборонити звільнення працівників або відправлення їх у неоплачувані відпустки. Компенсації втрат та витрат на цих підприємствах відрегулювати у міжбюджетних та господарських відносинах — не перекладаючи це на людей.

Звернутися до підприємств інших форм власності – за можливості (ясно, що маленькі не зможуть) також дотримуватися подібних дій.

Як це зробити

Ні, я не комуніст, не фантазер – і реально розумію, що у держави і зараз бюджет тріщить по швах. Грошей немає, а на тлі наближення світової економічної кризи і зовсім труднощі катастрофічні. Доведеться на пару місяців піти на екстраординарні кроки. Макро-фінансові й економічні.

Які? Моя позиція:

  1. Верховній Раді негайно переглянути держбюджет: створити спеціальний Стабілізаційний фонд, з якого профінансувати антикризові заходи.
  2. Збільшити дефіцит держбюджету – суттєво, треба рахувати, але, як мені здається, на 200 млрд грн як мінімум.
  3. Провести секвестр бюджету – скоротивши витрати на некритичні за теперішніх часів вкладення та інвестиції. Не допускаючи збитку щодо лінії оборони і безпеки.
  4. Обов'язково укласти угоду з МВФ, заручившись підтримкою в антикризових заходах і, отримавши фінансування за програмами допомоги, в тому числі за програмою підтримки у зв'язку з пандемією коронавірусу.
  5. Негайно, і в найкоротші терміни, провести реструктуризацію зовнішніх боргів України, істотно скоротивши навантаження з виплат відсотків і основного боргу найближчими роками.
  6. Жорстко присікати спекуляції на валютному ринку і виведення антикризової гривневої маси на валютний ринок, застосовуючи законодавчі та сполучні механізми.
  7. В жодному разі не згортати великі інвестиційні проекти у країні – відразу після закінчення карантину –і відновити відразу після закінчення карантину ті проекти, які дають мультиплікатор для всієї економіки – дороги, іпотека, металургія, енергетика, машинобудування.
  8. Прийняти спеціальну програму доступних кредитних ресурсів для бізнесу — від малого до великого — за низькими ставками 5-7% річних через рефінансування комерційних банків з боку НБУ.
  9. Передбачити спеціальні заходи щодо встановлення паритету у зовнішньоторговельному балансі, стимулюючи імпортозаміщення.

Це не вивірена програма і точно не агітка, а лише ключові принципи та необхідні заходи, які вважаю за потрібне прийняти, з компетентним глибоким аналізом, корекцією та комплексом інших дій.

Читайте також: Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

Коментарі - 16

+
+311
Игорь Левченко
Игорь Левченко
23 березня 2020, 17:17
#
Украина страна чудес! В который раз в этом убеждаюсь. Где это видано, чтобы министр МВД занимался проблемами бюджета, реструктуризацией долгов и переговорами с МВФ?! Сам уже забыл, наверное, как закупил на 500 миллионов евро никому не нужных вертолетов и где они?!
+
+161
1Sokrat1
1Sokrat1
23 березня 2020, 17:45
#
Аваков мечтает о премьерстве , а поскольку элементарных понятий о чести и совести у него нет, то он пытается пиарится как может, выдавая одну бредовую идею за другой. На деле, что это за управленец можно оценить, оценивая работу подчиненного ему ведомства, то бишь МВД . Кстати, «папередникав» обвинить ему тяжело, так как полиция создавалась при нём. А то , что творит полиция.... форума не хватит перечислять, все уже столкнулись , и при этом полная безнаказанность полицейских. Недавно в ресторане встретились с бывшим однокурсником, он был с товарищем, разговорились. Оказалось товарищ- полицай в чине. Слово за слово,сцепились  мы с ним и в пылу перепалки он мне кинул, как ему казалось, «железный аргумент»: « Чтобы происходило на улицах, если б небыло  полиции?» на что он получил мой ответ: «Были бы бандиты, но в отличии от полицаев у них есть хоть какой то свой свод правил -«понятий», и было бы понятно как жить, а полицаи беспредельщики , они прикрываются законами, сами их же нарушают и если к ним обращаться по поводу нарушения закона, получишь НИЧЕГО!, потому, что они эти законы не знают или просто их саботируют». Лицо у полицая вытянулось и что ответить он не нашёл, зато вечер перестал быть томным....
+
+15
Conclusion
Conclusion
24 березня 2020, 1:22
#
Знаем мы ваши «понятия» уличные. Смешно было читать сей опус.
+
0
90054602
90054602
24 березня 2020, 11:40
#
Тюряга давно по нем плачет
+
+30
Цой Жив
Цой Жив
23 березня 2020, 17:32
#
Всю допомогу можна фасувати в рюкзаки. Зручно і видовищно!
+
+49
irakez
irakez
23 березня 2020, 17:53
#
Где реформа полиции и правохранительных органов? Где порядок на дорогах? Где г***ные камеры, которые могли стоять на каждом перекрестке уже 5 лет назад без единой копейки бюджетных вложений?
Субсидии этот *** раздает (facepalm)…
+
+10
ccc2013
ccc2013
23 березня 2020, 18:18
#
МВФ такие речи очень не понравятся...
+
0
Apollo17
Apollo17
23 березня 2020, 20:22
#
Все это круто но почитайте что пишет  газета The Wall Street Journal http://www.ukrrudprom.com/digest/Borba_s_koronavirusom_huge_chem_bolezn.html
Для ленивых выдержка «Потери производства будут серьезными и потребуются годы, чтобы их восстановить. При нормальной рецессии США теряют около 5% национального производства в течение года или около того. В этом случае мы можем потерять столько или вдвое больше за месяц.» 
И это США. 
Мы поистене безстрашные если думаем что экономика не ляжет. Для того чтобы понять что происходит достаточно зайти на сайт косказначейства и посмотреть выполнение бюджета за январь. А теперь еще открыто сказали что налоги можно вовремя не платить и не в полном объеме.
И да мы поистене не видим очевидного, что страна жила с этой эпидемией начиная с декабря 2020 - только ни кто не знал как она называется., что поменялось?
Управлять сворачиванием нужно аккуратно - мы дем с лагом в 3 недели от стран которые делают ошибки на которых можно учиться. Кто это учитывает, кто консультирует «турбо режим», кто делает каскадные прогнозы и говорит стоп... Хит последнего дня это заявление что студентов медиков 5-6 курс отправят на помощь врачам, да они клизьму поставить не умеют - в это время остальной мир возвращает медиков с опытом у которых акончилась лицензия. Даем задачи оборонпрому делать аппартаты для вентиляции легких, в то в ремя как в одесее крупный завод производящий компрессоры. 
И самое главное это понятное людям коммуникация - понятная от слова понятная, ее нет.
+
0
Conclusion
Conclusion
24 березня 2020, 1:25
#
Пусть помогают - самый лучший опыт, а не эти ваши поликлиники.
+
+63
sadbuttrue
sadbuttrue
23 березня 2020, 20:25
#
Реформа МВС провалена. Крапка. Що ще він може нам запропонувати?!
+
0
zzel
zzel
25 березня 2020, 2:31
#
Ну это ваше субъективное мнение. Президент слуга народа вот считает что с полицией у нас все отлично
+
+4
Max Him
Max Him
24 березня 2020, 9:30
#
Рубаху премьера примеряет)
+
+19
90054602
90054602
24 березня 2020, 11:42
#
Питушие штаны пусть меряет
+
+19
crocodille
crocodille
24 березня 2020, 11:47
#
Аваков просто «транслирует» идеи Коломойского. В экономике «полный профан», и как политик и управленец - он полный ноль.
+
+4
Soul Goodman
Soul Goodman
24 березня 2020, 17:15
#
Этот **** Аваков хочет ввести ЧП, чтобы у людей вообще никаких прав не осталось. Ждем резкое увеличение негативной статистики по нововирусу в Украине, чтобы это оправдать... Скажем, раза в 3-5))
+
+4
Игорь Коляда
Игорь Коляда
24 березня 2020, 17:57
#
Нет, я не коммунист, не фантазер – и реально понимаю, что у государства и сейчас бюджет трещит по швам. Денег нет, а на фоне надвигающегося мирового экономического кризиса и вовсе трудности катастрофически. Придется на пару месяцев пойти на экстраординарные шаги. Макро-финансовые и экономические.
Какие? Моя позиция:


Блин,не коммунист,но шаги в основном как у коммунистов,сплошные лозунги и директивы - создать,увеличить,предусмотреть и т.д.
Не фантазёр,но КАК эти лозунги и директивы выполнить - не указывает.)))
Нужно искать ИСТОЧНИКИ ФИНАНСИРОВАНИЯ сначала.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися