Про те, як це відобразиться на споживачах і скільки недоотримає держбюджет, розповів генеральний директор асоціації «Страховий бізнес» В'ячеслав Черняховський.

Всі пам'ятають «банкопад» 2015-2016 рр., здійснений Нацбанком. Чимало банків було виведено з ринку з порушенням законодавства, а суди за деякими з них продовжуються досі. Величезна кількість великих вкладників втратили свої заощадження, в результаті чого довіра до банків відновлюється дуже повільно. Люди просто не хочуть нести свої заощадження до банків.

Тепер подібне чекає і небанківський ринок. Після переходу нагляду до Нацбанку ми очікуємо істотного скорочення кількості небанківських фінустанов, і найбільше ця чистка торкнеться регіональних компаній України.

Читайте також: Спліт: Що НБУ обіцяє небанківським фінустановам

Якими будуть наслідки для споживачів

  1. Доступність послуг впаде. Наприклад, далеко не кожна велика страхова компанія хоче працювати в регіонах. Дохідність там нижча, ніж у великих містах, клієнтів менше та й необхідно знати специфіку ринку в області. Тож замість дрібних і средніх компаній, що покинуть ринок може утворитися вакуум, коли знайти страховика де-небудь у невеликому містечку стане проблемою.
  2. Менше тих, хто надає послуги – нижчий рівень конкуренції на ринку, а отже вищі ціни і нижчий сервіс. Це – основи ринкової економіки. Тож наших співгромадян скоро чекає зростання цін на небанківські фінансові послуги, ми всі станемо платити за них більше.
  3. Є ще один неприємний і важливий момент. Держава гарантує виплати за депозитами фізосіб в сумі до 200 тисяч гривень. Коли банк виводиться з ринку, то його вкладники отримують свої кошти через Фонд гарантування вкладів. На страховому ринку системи гарантування не існує, окрім як в ОСЦПВ. Банкрутство, відкликання ліцензії, припинення діяльності страхової компанії в переважній більшості випадків означає, що страхувальники, її клієнти можуть залишитися без належних їм при настанні страхового випадку виплат.

Передача нагляду в НБУ позначиться не тільки на споживачах небанківських фінансових послуг, це позначиться на всій економіці, можна сказати, що на кожному з нас.

За оцінками експертів, без роботи за два роки залишаться десятки тисяч людей, які зараз зайняті в небанківській сфері. Небанківський ринок щорічно платив близько 7 млрд. грн. податків. Тому на податкових надходженнях це також позначиться.

Країна втратила банківський ринок, зруйнований майже дощенту фондовий, і зараз саме тому регулятору, який створив таку ситуацію, віддають для нагляду фінансовий ринок, який ще працював в країні.