Частка кредитування продовжує скорочуватись

Загалом фінансова стійкість банківської системи залишається на високому рівні. Єдиним винятком, який лиш підтвердив правило, стало визнання неплатоспроможним банку «Аркада» в серпні 2020 року. Він, до речі, впродовж року до виведення з ринку перебував у найнижчій категорії «D» за індексом Bank FinScore, що підтверджує високу прогнозну здатність скорингу YouControl.

Один банк-банкрут на ринку за 11 місяців непростого року з суттєвими зовнішніми шоками – свідчення фінансової міцності системи, успішно реформованої впродовж попередніх 5 років.

Позитивним сигналом стало зниження частки непрацюючих проблемних кредитів на 3 відсоткових пункти за III квартал до 45,6% загального кредитного портфеля. Водночас з погляду традиційної банківської справи видається нелогічним різке зростання частки кредитів рефінансування від НБУ в структурі пасивів українських банків (з 0,6% до 1,3% за 9 місяців з початку року) при одночасному нарощенні в структурі активів депозитних сертифікатів НБУ і збереження високої частки вкладень в ОВДП.

Замість цього можна було б спрямувати отримані ресурси на кредитування бізнесу та населення. Так, за квартал частка кредитів в активах банків знизилася на 0,9 відсоткових пунктів до 33,7%, хоча політику підтримки банків інструментами рефінансу в публічній площині обґрунтовують саме потребою в відновленні кредитування.

Для виплат вкладникам грошей вистачає

Сукупний обсяг регулятивного капіталу банків за ІІI квартал зріс на 8 млрд грн до 178,8 млрд грн, що збільшує запас міцності для банків. Втім, цей приріст удвічі менший за збільшення у попередньому кварталі. За жовтень регуляторний капітал підріс ще на 2 млрд грн. Середній по ринку норматив адекватності капіталу Н2 залишався стабільним на рівні 21,9%, та в жовтні дещо скоротився до 21,8%.

Досить гарні усереднені показники демонстрували нормативи великих кредитних ризиків Н8 (88-90%) та максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними з банком особами (4,1-5,5% при максимально допустимому значенні 25%).

Показники ліквідності Н6 перебувають у високому діапазоні 88-90%, що свідчить про достатній запас коштів для виплат вкладникам та проведення грошово-кредитних операцій клієнтів. Спрямування цих надлишкових коштів на кредитування стримується лише низьким платоспроможним попитом з боку надійних позичальників в умовах коронакризи.

Читайте такожЯк оцінка ризиків допомагає розвивати кредитування

Загалом у ІІI кварталі продовжувався приріст гривневих депозитів населення (+1,2%) та корпорацій (+12.6%). Темпи даного зростання з одного боку залишають бажати кращого, а з іншого ‒ у складних коронакризових умовах позитивним можна вважати і сам факт відсутності сукупного відтоку вкладів.

Хто став лідером

В оновленому ренкінгу YouControl найвищий індекс FinScore ‒ A отримали 12 банків. Більшість із них входять до складу міжнародних фінансових холдингів. Виняток – лише Приватбанк. Трійка лідерів за даним показником: Інг Банк, ОТП Банк, Сітібанк.

Відбулися певні перестановки серед дванадцятки лідерів, кожен з яких є високонадійним за результатами фінансового скорингу YouControl. Найбільше піднявся за квартал Приватбанк, що продовжує демонструвати найкраще поєднання фінпоказників серед банків з державним капіталом. Іншим банком серед лідерів ренкінгу, якому вдалося суттєво підвищити індекс FinScore став Кредобанк, що належить польському акціонеру ‒ Bank Polski SA.

У решти топових банків відзначається невелике зниження значень індексу. Втім воно не було настільки суттєвим, щоб призвести до їх виходу з групи «A». Загальне зниження індексів фінансової стійкості в лідерів ринку може свідчити про негативний вплив шоків коронакризи на фінансовий стан банків. Все ж банки лишаються стійкими до наявних загроз з огляду на запаси міцності.

Читайте такожРейтинг стійкості банків: Приват увірвався до числа лідерів

Таким чином, кількісний склад ТОП-12 надійних банків України не змінився у порівнянні з результатами ренкінгу за II квартал 2020 р. Незначні зміни «буквенних» категорій фінстійкості торкнулися лише деяких банків в нижчій частині ренкінгової таблиці.