Майбутнє за цифровими валютами

Запуск цифрових валют світовими центробанками (Central Bank Digital Currencies, CBDC) дозволить направити потік ліквідності безпосередньо в споживчу економіку в обхід комерційних банків і парламентів, прогнозує Кемпбелл.

Крім того, запуск CBDC дозволить помітно збільшити швидкість обігу грошей. Обидва ці фактори будуть сприяти різкому прискоренню інфляції, про яке світові ЦБ поки не можуть і мріяти.

Експерт вважає, що поява CBDC по суті створить нову валютну систему, яка замінить сучасну Ямайську систему.

Читайте також: У США розкрили деталі роботи над цифровим доларом

«Світові центробанки і Банк міжнародних розрахунків (BIS) планують створити мережу з безлічі транскордонних платіжних систем, в межах якої будуть проводитися прямі двосторонні транзакції в різних валютах», — пише Кемпбелл. — «Подібна система позбавить світ від необхідності використовувати долар США в якості резервної валюти-посередника і тим самим створить загрозу як самому долару, так і його резервному статусу».

Секрет тривалого знаходження долара в самому серці фінансової системи світу полягає в тому, що він є головним засобом платежу в міжнародній системі SWIFT, яка домінує в транскордонних розрахунках, нагадує експерт. Однак домінуюче становище SWIFT знаходиться під загрозою через плани світових ЦБ створити власні цифрові валюти, після чого відпаде необхідність у використанні як SWIFT, так і долара.

«Цифрові валюти дозволять створити більш швидку, дешеву, прозору і інклюзивну систему транскордонних платежів, яка дасть великі переваги громадянам та країнам світу, підтримуючи економічне зростання, міжнародну торгівлю і глобальний розвиток», — йдеться в звіті BIS, на який посилається Кемпбелл.

Він нагадує, що Китай і Росія вже створили власні платіжні системи, конкуруючі з SWIFT, і обидві країни шукають можливості збільшити взаєморозрахунки з торговими партнерами в національних валютах.

Що буде з доларом

Все це може створити серйозні проблеми як для долара, так і для США в цілому.

По-перше, країна імпортує набагато більше, ніж експортує, і для фінансування величезного дефіциту платіжного балансу їй необхідно мотивувати іноземців інвестувати надлишкові заощадження в американські активи і тим самим стабілізувати долар. Якщо іноземці перестануть це робити, то долар подешевшає, якщо тільки США не нормалізують свої баланси.

По-друге, після появи системи CBDC у країн світу відпаде необхідність у накопиченні доларових резервів, і вони зможуть диверсифікувати на користь валют тих країн, з якими торгують і проводять фінансові транзакції.

Читайте також: В Конгресі США задумалися над випуском цифрового долара

І, по-третє, втрата доларом ролі валюти-посередника знизить його значимість в ціноутворенні на ринку сировини і в міжнародних торгових розрахунках. Це помітно скоротить кількість структурних покупців долара (зараз, наприклад, до них можна віднести імпортерів сировини).

80 років незаперечного панування долара зробили США надміру самовпевненими, проте багато країн світу і їх центробанки бачать інше, відв'язатися від долара, робить висновок експерт. Технологія для цього або вже є, або ось-ось з'явиться, і одного разу долар втратить корону резервної валюти.

Цифрова валюта стає популярною

  • 54% центробанків в світі, що беруть участь в опитуванні Світового банку в 2019 році, в даний час вивчають питання випуску власної цифрової валюти.
  • 32% поки не вивчали питання.
  • Тільки 15% після проведення досліджень прийняли рішення не випускати CBDC.

Раніше «Мінфін» писав, що цифрову єну влітку 2020 року почав тестувати центробанк Японії.

Читайте також: Mastercard запустила платформу для тестування національних криптовалют

НБУ працює над цифровою гривнею

Як писав «Мінфін», Нацбанк України готовий випустити електронні гроші — е-гривню.

У 2018 році Нацбанк уже проводив пілотний проект і тестував використання електронних грошей серед своїх співробітників. Тестування базувалося на технології блокчейн та інфраструктурі платіжної системи «Простір».

В обіг було випущено обмежений обсяг електронної гривні – трохи більше 5000 грн. Вся емісія е-гривні увійшла в обіг готівки поза банками.