«Ніколи за свою 22-річну кар'єру я не бачив такої розбіжності між благодушним борговим ринком і нервовим ринком акцій», — повідомив засновник Saba Capital ($ 3,3 млрд під управлінням) Боаз Вайнштейн, чий флагманський фонд в цьому році заробив 80%, що виявилося найкращою прибутковістю серед усіх хедж-фондів, що відслідковуються HSBC. — «Це може привести до неймовірного руху до або після 3 листопада».

Читайте також: Чи варто купувати акції українських компаній

Графік відображає динаміку індексу волатильності ринку акцій США VIX (білим), а також динаміку індексу кредитних дефолтних свопів CDX (блакитним).

Що каже експерт

Експерт зазначає, що індекс волатильності VIX наполегливо відмовляється знижуватися і зараз в два рази перевищує докризові рівні, що говорить про нервовий настрій на ринку акцій.

А борговий ринок тим часом демонструє дивовижну благодушність: бенчмарковий індекс кредитних дефолтних свопів CDX вже майже повернувся до рівнів початку року.

Читайте також: Приручити дракона: як заробити на фондовому ринку Китаю

Боаз Вайнштейн робить ставки на акції і облігації, виходячи з фундаментальних показників, на зразок грошового потоку або динаміки прибутку компанії. Замість цього він цікавиться відносними показниками фінансових активів, намагаючись знайти ті з них, які з якихось причин сильно відірвалися від аналогів. Потім він робить ставку на вирівнювання подібних дисбалансів.

Саме тому він вказує на розбіжність між VIX і CDX, які роками рухалися в тандемі, після чого в серпні VIX почав рости, а CDX продовжив знижуватися.

Підвищений рівень очікуваної волатильності на ринку акцій можна легко пояснити, з огляду на невизначеність щодо результату виборів в США, подальшої динаміки пандемії коронавірусу, а також перспектив економічного відновлення. А ось спокій на борговому ринку виглядає неприродним, беручи до уваги низькі ставки і зростання кількості дефолтів.

Прогноз

Експерт повідомив, що ставить на зниження деяких облігацій, однак відмовився сказати що-небудь більш конкретно.

Читайте також: Зменшуємо ризики: як зібрати інвестиційний портфель

За його словами, він чекає різкого падіння боргового ринку, яке буде спровоковано не тим, що ФРС відступить, а іншими подіями. Наприклад, друга хвиля сovid-19 виявиться набагато гірше, ніж думають люди, а результати виборів президента США будуть оскаржені.

Все це — «відомі невідомі», але можуть знайтися і «невідомі невідомі», які так само серйозно вплинуть на ринок, підсумував інвестор.