«З дня на день чекаємо законопроєкт про податкову амністію від президента. Цілі ясні. Завдання визначені. Текст узгоджений», — пише він.

За словами Гетманцева, в амністії кілька завдань:

  • дати можливість людям вийти з тіні перед впровадженням автоматичного обміну податковою інформацією;
  • залучити гроші в економіку;
  • залучити гроші в бюджет з податків.

«Якщо говорити про обсяг грошей у тіні, в заощадженнях громадян, звичайно ніхто не знає точної суми. За нашими розрахунками десь 50 млрд. Якщо вдасться вивести хоча б 10, це буде перемогою, моя думка», — резюмує Гетманцев.

Читайте також: Податкова амністія: які пастки готує держава

Передумови для амністії

Раніше Гетманцев заявляв, що зараз для амністії в Україні є кілька передумов:

  • перша амністія за весь час. До цього протягом 28 років практика, яка складалася, так чи інакше змушувала кожного порушувати податковий закон. Тому попит на амністію існує. Люди хочуть володіти і розпоряджатися легальними коштами;
  • ухвалено низку законів: 1210, зміни BEPS, міжнародний обмін податковою інформацією, закони FATCA. Це великий світовий тренд: користуватися нелегальними грошима навіть за кордоном стає дедалі складніше. У перспективі це взагалі стане неможливим.

Які ставки

У травні Данило Гетьманцев заявив, що податкова амністія буде платною і влада планує залучити в бюджет 5% від сум, які будуть амністовані.

Загальна ставка — 5% для грошей, що розміщуються на банківському рахунку, 9% — для грошей та активів, які розміщуються за кордоном. Якщо йдеться про готівку в Україні, то це 18%.

«2,5% ми даємо для тих, хто захоче інвестувати гроші в ОВДП, під це буде спеціальний випуск Мінфіну. 0% — для корпоративних прав, незалежно від того, де вони знаходяться, за кордоном або тут. За зразок ми брали амністію в Індонезії та амністію в Аргентині — свіжі амністії, які були проведені досить успішно», — пояснив він.

Читайте також: Ключові питання про податкову амністію

Раніше

У травні Володимир Зеленський заявив, що законопроєкт про амністію капіталів готовий і буде внесений до Верховної Ради, закон ухвалять до кінця року.

«Амністію дамо в цьому році — повинні це зробити, ми домовлялися і обіцяли людям», — заявив президент.

Читайте також: Поверни, я все пробачу: 7 нюансів проекту про податкову амністію