«Люди дуже хочуть мати страховку альтернативного громадянства — план Б. Вони також стурбовані питаннями охорони здоров'я та готовності до пандемії, тому що, звісно, це може бути не єдина пандемія в нашому житті», — розповів керівник азійського відділення компанії Henley&Partners з питань глобального громадянства та проживання Домінік Волек.

Саме на думку фахівців Henley&Partners, нещодавнє підвищення інтересу до громадянства/резидентство в обмін на інвестиції (citizen-by-investment та residence-by-investment) пов'язане з коронавірусом, проблемами з системами охоронив здоров'я та прогнозами «судного дня».

Читайте також: Опитування Knight Frank: які будинки шукають заможні покупці нерухомості

За даними компанії, заявки на таке громадянство у період з січня по червень 2020 року збільшилися на 42% порівняно з аналогічним періодом у 2019-му.

Хто лідирує

Так, найпопулярнішими стали програми Чорногорії та Кіпру. Кількість заявок зросла на 142% та 75% відповідно за перший квартал 2020 року.

«Багато людей з надвисокою вартістю чистого капіталу цікавляться Кіпром і Мальтою, оскільки це надає заявнику та його родині необмежений доступ та життя на всій території Євросоюзу», — пояснив Волек.

Читайте також: Скільки коштує оренда житла в столиці і великих містах

Таким чином, за його словами, вони отримують не тільки свободу пересування, а й доступ до кращої освіти й системи охорони здоров'я.

«Програми для проживання в Австралії та Новій Зеландії також користуються великим попитом, але з іншої причини: кризовий менеджмент. Нова Зеландія вийшла на перше місце з точки зору того, як вона справлялася з пандемією, порівняно з деякими іншими, як правило, більш відомими напрямками, такими як Велика Британія чи США», — зазначив експерт.

Інвестиції 

При цьому ці країни пропонують посвідку на проживання тільки за ультравеликі інвестиції: австралійська коштує $1-3,5 мільйона, новозеландська — $1,9-$6,5 мільйона. Їхні клієнти переважно походять зі США, Індії, Нігерії та Лівану.

Зокрема кількість заявок від американців зросла на 700% у першому кварталі 2020-го порівняно з аналогічним періодом у 2019 році.

Читайте також: За скільки зараз можна купити квартиру в Києві

Інші заможні люди просто шукають безпечне віддалене місце, куди вони можуть поїхати, якщо почнеться нова хвиля пандемії. У цьому випадку в фокусі невеликі країни, які можуть легко впоратися з поширенням інфекції, як, наприклад, країни Карибського басейну. Вони також пропонують порівняно недорогі програми citizen-by-investment.

Страхування від covid-19. Виплата до 50 тисяч гривень

«Якщо ви проспонсоруєте уряд Антіґуа або Барбуди на $100 000, то четверо членів вашої родини отримають паспорти за 4-6 місяців», — зазначив Волек.

Інша категорія — охочі уникнути заборони на подорожі у майбутньому. Наразі низка країн відкриває кордони тільки для власників певних паспортів. Зокрема, європейці не можуть відвідувати США, і навпаки. Натомість, коли кордоні відкриті, громадянин Кіпру може подорожувати по всій території ЄС.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».