«Мінфін» вирішив перевірити, чи дійсно так легко продати державні цінні папери та скільки можна заробити на їх перепродажі.

Як формується ціна

Продати ОВДП до моменту їх погашення можна на вторинному ринку. Тому, в першу чергу, слід розібратись, як формується на ньому ціна.

Для початку розглянемо варіант «стерильного світу», де курс гривні не змінюється,  ставки завмерли, економічна ситуація також залишається стабільною, а чиновники  не роблять неочікуваних дій чи заяв.

Якщо у такому світі купити річні ОВДП за 1000 грн під 10% річних, через 12 місяців гарантовано отримуєш від держави 1100 грн. Що відбувається, якщо гроші терміново знадобилися через 6 місяців і утримувач облігацій виходить на вторинний ринок? 

Звичайно, ви розраховуєте, що, півроку потримавши облігацію, ви маєте заробити 50 грн. Тому виставляєте ОВДП на продаж за 1050 грн. Ці 50 грн. – це ваш накопичений купонний дохід.

Той, хто купить таку облігацію, через півроку гарантовано отримає від держави 1100 грн., із яких 50 грн. – прибуток. Таким чином, не складно порахувати, що покупець купив у вас облігацію із дохідністю 9,5% річних.

Однак в реальному світі на вартість облігацій впливає безліч факторів. Наприклад, розглянемо негативний сценарій: гривня слабне, економіка України  падає, інфляція вийшла з-під контролю, а майбутнє невизначене і песимістичне.

Якщо за таких обставин ви захочете продати облігацію, що купили півроку тому, покупцю, очевидно, видасться, що 50 грн. – надто малий потенційний дохід, зважаючи на всі ризики. А тому купити облігації він погодиться, лише якщо заробить за півроку, скажімо, 100 грн.

Так само мислитимуть й інші потенційні покупці. В такому випадку доведеться продавати ОВДП з дисконтом, наприклад, за 1000 грн. Покупець же отримає цінний папір з дохідністю у 20%. В деяких випадках покупці погодяться взяти ОВДП тільки зі ще більшою дохідністю, як наслідок, ціна паперу впаде нижче тисячі і продати його можна буде не лише без будь-якого заробітку, але й зі збитком.

Що ж було б за позитивного сценарію, коли гривня почала б укріплюватись, економіка зростати, а Мінфін, як багато  інших розвинених країн, почне залучати нові позики з від’ємною ставкою?

В такій ситуації ви продавали б цінний папір, який приносить значно вищу дохідність, ніж нові облігації. Тому ви готові позбутись свого ОВДП не лише з виплатою купонного доходу (50 грн.), але й з премією, скажімо, в 40 грн. Таким чином, ви продаєте облігацію за 1090 грн. Покупець же за півроку отримає заробіток лише 10 грн. Таким чином, дохідність для нього становитиме 1,84% річних.

Читайте такожІнвестиції банків у ОВДП — вже за межами здорового глузду

В реальності ж ситуація на ринку знаходиться між описаними позитивним і негативним сценарієм, щоденно коливаючись то в один, то інший бік. Так само змінюється і сума, за яку можна продати ОВДП в той чи інший день.

Всі операції через брокера

Фізична особа не може самостійно купити чи продати облігації – операції відбуваються через брокера. Він не тільки купуватиме чи продаватиме ОВДП, але й зберігатиме їх на своєму рахунку і за це братиме комісію.

Брокерами можуть бути банки, які мають статус первинних дилерів цінних паперів. Наразі таких 12 і з їхнім повним переліком можна ознайомитись на сайті Міністерства фінансів. Для банків торгівля облігаціями – це не профільний вид діяльності і в ньому вони не надто зацікавлені.

«Якщо ви зайдете у відділення банку і запитаєте, як відкрити рахунок у цінних паперах, працівник дивитиметься на вас великими очима і не зрозуміє, що ви хочете. Проблема в тому, що банк надає послуги, але його фахівці взагалі не розуміють, що це таке. Для того, щоб з’ясувати як відкрити такий рахунок, з банку треба телефонувати в Дніпро чи в Одесу, де є відповідні фахівці», — розповів у інтерв’ю «Мінфіну» голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв.

Комісії ж у банках за операції, відкриття і обслуговування рахунку становитимуть тисячі гривень. Детальніше про їхній розмір «Мінфін» писав у цій статті.

Тому, якщо купувати ОВДП, то краще у інвестиційній компанії, працівники якої відразу зрозуміють, що ви хочете. Комісії у них теж, як правило, нижчі. Наприклад, у ICU операція з облігаціями (купівля чи продаж) обійдеться у 200 грн. не залежно від суми операції. Відкриття ж рахунку і його обслуговування – безкоштовно.

Купуй ОВДП з високою дохідністю та отримай бонус від «Мінфіну»

В ІГ Універ комісія за операцію становитиме 0,05% від суми, але не менше 200 грн. Відкриття і обслуговування рахунку так само безкоштовне.

У Фрідом Фінанс Україна вартість операцій точно така ж як і в Універ. Але додатково потрібно оплачувати зберігання цінних паперів – 30 грн на місяць.

Практичний розрахунок

«Мінфін» перевірив, яка виявилася б дохідність операцій з ОВДП, на практиці, якби у січні ми купили на 100 тис. грн. облігацій з погашенням через рік. Але 20 липня потрібно було б терміново їх продати. Ця дата була обрана випадково і, визначаючи саме її, ми не знали, яка в цей день була ситуація на ринку.

Варто також враховувати, що брокерська компанія може запропонувати купити не щойно випущену облігацію, а придбати її на вторинному ринку. Тобто якийсь час вона вже була в когось на руках. Розглянемо, як це відбудеться на практиці.

Як розповів керівник інвестиційного департаменту ІГ Універ Андрій Руденко, 24 січня на вторинному ринку ми могли купити цінні папери ISIN4000200174 з погашенням 20 січня 2021 р. Їхня ціна становила 1056,12 грн. за одиницю, а дохідність – 10%. Маючи 100 тис. грн. (мінус 200 грн. за операцію), ми змогли б купити 94 облігації. І ще 524,72 грн. у нас залишилися б на рахунку.

20 липня, коли терміново потрібно було продати цінні папери, покупці в середньому були готові купувати облігації з дохідністю 12%. Як вже згадувалось, якщо дохідність підвищилась, значить умови не надто сприятливі для продажу. Однак, діватись нам нікуди і ми були б змушені продати облігації по 1097,06 грн. Таким чином, заробивши на одному ОВДП 40,94 грн.

Читайте також: Хто і навіщо купує 100-річні облігації

Дохідність, з врахуванням брокерської комісії, становила б близько 6,7% річних. Поклавши гроші в січні на депозит на вимогу, у деяких банках ми отримали б подібну, або й навіть вищу дохідність.

Пошук покупців

Хороші новини для держателів ОВДП, яким може знадобитись їх терміновий продаж, полягає в тому, що операція не забере багато часу.

«ОВДП — один із найліквідніших інструментів для інвестування, тому продаж можливий день в день, зарахування коштів проходить не пізніше наступного дня», — розповіла «Мінфіну» начальник відділу брокерського обслуговування клієнтів групи ICU Євгенія Грищенко.

Так само і в інших інвестиційних компаніях «Мінфіну» підтвердили, що у випадку потреби ОВДП можна без проблем продати у той самий день, коли подана заявка.

В чому була помилка

В чому причина того, що у наведеному вище прикладі ми отримали низьку дохідність? Основна помилка в тому, що не слід плутати облігації з депозитом до запитання, який можна закрити у будь-який день і не втратити в дохідності.

Власникам облігацій краще або чекати строку погашення і гарантовано отримати дохід, або ж уважно слідкувати за умовами на ринку і виходити з цінних паперів саме тоді, коли складаються максимально сприятливі для вас умови. Наприклад, ще наприкінці червня продати ОВДП можна було з дохідністю у 10%, тобто з такою ж, як купували у січні.

Крім цього, не варто поспішати. Ринок цінних паперів працює так само як і будь-який інший ринок: продавці заявляють ціну повище, а покупці хочуть купити дешевше. Тому, як пояснили «Мінфіну» у Фрідом Фінанс Україна, продаючи облігації, не слід поспішати, а виставивши свою ціну, почекати хоча б 4-5 днів. За цей час на неї хтось може погодитись.

Читайте також: Скільки можна заробити на облігаціях різних країн

Також не слід поспішати з купівлею облігацій, а послідкувати за тенденцією ринку. Наприклад у наведеному прикладі ми зменшили б свою дохідність, а покупець облігацій 20 липня отримав би 12% річних – стільки на строкових депозитах пропонують лише деякі банки.

У березні ж, коли ситуація на світових ринках була нестабільна і нерезиденти активно виходили з облігацій, ОВДП можна було купити з дохідністю до 15%. До того ж, купуючи цінні папери, варто дізнатись, чи відрізняється ціна на них у різних брокерів. Можливо, комусь із них вдасться знайти вигіднішу пропозицію. Тому у деяких випадках цінні папери значно вигідніші, ніж депозити.

Олексій Писарев