На думку аналітика ІГ Універ Михайла Федорова, гривня може зміцнитися – фінансові передумови для цього є. Тепер все залежить від дій регулятора.

Ціна страху

Ринок негативно поставився до зміни голови Нацбанку. У людей виникла величезна кількість страхів з приводу майбутньої фінансової політики України загалом. Через це курс гривні впав до долара, навіть незважаючи на позитивну в цей період зовнішню і внутрішню кон'юнктуру ринку.

Без шоку, пов'язаного з НБУ, гривня найімовірніше змогла б скористатися зростанням «апетиту до ризику» в світі і припливом грошей на ринки, що розвиваються, і зміцнитися до позначки 25,5-26 грн/$. Але цього не сталося, оскільки, незалежно від успіху щодо платіжному балансу країни, люди продавали гривню. І тому замість зміцнення, гривня впала до позначки 27,8 грн/$.

Різниця фактичного курсу, який є зараз, і гіпотетичного курсу, який міг би бути за інших обставин, склала приблизно 2 гривні. І ці 2 гривні є повністю ціною «страху» людей з приводу майбутньої фінансової політики країни. Ринок цим показав, що він не дає кредит довіри новому голові НБУ та діям влади країни. Але я не вважаю це катастрофою для України, адже влада може проводити різну політику і все в її руках.

Два сценарії для гривні

Є два основних сценарії розвитку ситуації, які повністю залежать від того, яку фінансову політику проводитиме влада України. Є негативний сценарій, при якому всі страхи інвестиційного співтовариства реалізуються. У цьому випадку, курс піде на 30 та піде і вище — аж до 45 грн/$.

Якщо влада країни стане на рейки «друкарського верстата», конфронтації з міжнародними фінансовими інститутами, вони тим самим виправдають негативні очікування ринку. І з часом, у міру того як влада України буде розчаровувати інвесторів, гривня буде продовжувати падати. А в цьому випадку, там, де буде курс 30, там буде і 45.

Але я вважаю, що негативний сценарій не буде реалізовано, оскільки він не піде на користь нікому, і буде самовбивчим не тільки для фінансового становища країни, але і для самої нинішньої влади в країні.

На мій погляд, ні новий голова НБУ, ні президент Зеленський, ні хто-небудь ще, хто сьогодні керує фінансовою політикою країни, не перейдуть неприпустимі лінії, тому що це буде контрпродуктивно для всіх.

Читайте також: Інвестиції банків в ОВДП — вже за рамками здорового глузду

Країна, і в тому числі влада України, довго йшла до згоди з міжнародними фінансовими інститутами, і працювала на зростання довіри до фінансового положення країни, і я думаю, що втрачати минулі досягнення ніхто не збирається і не буде.

Коли долар буде за 25 гривень

Проте, ринок злякався, а тому у нового голови НБУ Кирила Шевченка на даний момент є непросте неголосне завдання – повернути довіру людей до гривні і розвіяти страхи щодо майбутньої фінансової політики держави. І перші кроки у цьому напрямку новий голова НБУ вже зробив. На минулому засіданні НБУ, всупереч очікуванням ринку, регулятор не став далі знижувати свою основну ставку, зберігши її на колишньому рівні 6%. Цим НБУ дав сигнал про те, що у нього немає мети з наповнення ліквідністю економіки будь-якою ціною. І навіть незважаючи на слова президента про бажання «дотиснути банки» і запустити в країні кредитування, НБУ буде стриманим у своїх діях.

Своєю стриманістю, НБУ частково заспокоїв ринок і частково зупинив хвилю зростання страхів у відношенні до майбутньої політики Нацбанку. Саме за рахунок цього після засідання НБУ гривня знову почала зміцнюватися. І найімовірніше, з часом, у міру того як довіра до України буде відновлюватися, курс гривні зможе зміцнитися до позначки 25-26 грн/$. Оскільки за іншими показниками, в тому числі і за профицитним платіжним балансом, гривня все ще має тенденцію до зміцнення.

Що стосується довіри інвесторів, то тут я б додав, що час лікує. І у міру того, як НБУ не здійснюватиме помилкових дій, у міру того як влада України продовжить залишатися у фарватері політики щодо співпраці з МВФ та іншими фінансовими організаціями, довіра інвесторів буде повертатися, що поступово буде вести до зміцнення національної валюти України.

Читайте також: Які проблеми доведеться вирішувати новому голові НБУ

Проте на сильне зміцнення гривні я вже не розраховую. Навіть якщо всі фінансові показники будуть сприяти сильному зростанню гривні, в нових умовах їй це зробити не дадуть. Сила і енергія, які будуть голосувати за курс нижче 25, швидше за все, будуть трансформовані у збільшення золотовалютних резервів країни.

Що стосується бажання влади країни із запуску кредитування, то в цьому питанні я не сумніваюся, що новий голова НБУ чудово розуміє, що простим наповненням економіки грошима це питання не вирішити. Кращим варіантом для стимулювання кредитування є шлях з вдосконалення законодавства країни і врівноваження прав кредиторів та позичальників, а також послаблення в частині нормативних вимог до банків для створення ринкових умов для зростання кредитування.

З огляду на вищевикладене, я вважаю, що найближчі півроку гривня буде торгуватися до долару в діапазоні 25-29 грн/$.

Світовій фактор

Але правда є ще й третій варіант розвитку подій для курсу гривні, який може почати реалізовуватися або наприкінці цього, або вже наступного року. Він полягає в тому, що курс американського долара на світовому ринку, незалежно від України і гривні, мінливий.

І на сьогодні існують досить серйозні підстави вважати, що долар США буде падати в ціні, у міру того, як світова економіка буде відновлюватися після корона-кризи. І якщо трапиться так, і сам долар буде падати, то гривня може зміцнитися і на більшу величину.

Читайте також: Євро може зміцнитися до 6-річного максимуму. Але євродепутати можуть цьому перешкодити

Але це дуже сильно залежить від того, які цілі у майбутньому для Національного Банку України виявляться важливішими. Якщо НБУ, на чолі кута поставить мету у вигляді цінової стабільності, то курс гривні може зміцнитися і нижче 25 грн/$.