"Вебпортал Національного банку відкрито для подання звітності небанківськими фінансовими установами.

Вебпортал уже працює в робочому режимі. Доступи користувачів до вебпорталу, які раніше зареєструвалися для тестового подання звітності, діють та використовуються для подання звітності до Національного банку України", — йдеться у повідомленні.

Скільки зареєстровано 

Станом на 6 червня 2020 року на вебпорталі НБУ зареєстровано більше 1500 небанківських фінансових установ, які протягом березня-червня поточного року брали участь у тестуванні звітності.

Читайте також: НБУ запустив реєстр небанківських фінустанов

«Всім іншим установам, які ще не зареєструвалися на вебпорталі, потрібно пройти процедуру реєстрації згідно з пунктом 5 Інструкції про подання звітності небанківськими фінансовими установами», — пояснили у регуляторі.

У НБУ додали, що строки подання звітності за перше півріччя 2020 року не змінюються та відповідають чинним нормативно-правовим актам НКФП. Для зручності учасників ринку на вебпорталі Національного банку оприлюднили календар подання звітності.

Читайте також: Спліт в дії. Відсьогодні Нацбанк починає регулювати не лише банки

«Вимоги Національного банку щодо формування звітних файлів, які подаються через вебпортал, розміщено в реєстрі показників.

Національний банк також підготував та оприлюднив описові та відеоінструкції щодо подання звітності для небанківських фінансових установ», — йдеться у повідомленні.

При цьому НБУ з розумінням ставитиметься до випадків затримання подання звітності, кожен із яких розглядатиметься окремо з урахуванням обставин та обґрунтованих причин затримання.

Нагадаємо

1 липня Національний банк отримав повноваження з регулювання діяльності небінківських фінустанов: страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок і ломбардів у рамках закону про спліт, який передбачає розподіл функцій між Нацбанком і НКЦБФР та ліквідацію Нацкомфінпослуг.

Читайте також: Чому потрібен СПЛІТ