Які рішення ухвалили

Рада розглянула такі питання:

  • ризики, що можуть виникнути через визнання неконституційним Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;
  • роботу державних банків зі зниження обсягу непрацюючих кредитів.

Рада ухвалила рішення невідкладно створити робочу групу. Вона має напрацювати план дій для мінімізації можливих ризиків для фінансової стабільності у разі прийняття Конституційним судом України рішення щодо визнання неконституційним закону про ФГВФО.

Читайте також: Якщо Фонд гарантування вкладів опиниться поза законом. В НБУ розповіли про 2 сценарії — поганий і ще гірший

До складу робочої групи увійшли представники Національного банку України, Міністерства фінансів України і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Рада з фінансової стабільності також обговорила програми державних банків зі зниження обсягу непрацюючих кредитів.

Представники банків презентували оперативні плани зниження обсягів NPL протягом наступних трьох років.

Читайте також: Рада НБУ оцінила діяльність регулятора й надала рекомендації

Нагадаємо, що затвердження планів роботи держбанків зі зниження NPL означає виконання одного зі структурних маяків програми співпраці України з МВФ.

Чому Фонд гарантування опинився в небезпеці

Як писав «Мінфін», Конституційний суд поновив розгляд справи про відповідність Конституції закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб».

Якщо КСУ задовольнить конституційне подання в повному обсязі, інститут системи гарантування вкладів опиниться поза правовим полем.

«Якщо це рішення буде мати ретроспективну дію і буде розповсюджено на весь період з моменту виникнення Фонду гарантування, діяльність ФГВФО за всі роки буде визнано незаконною», — пояснює Катерина Рожкова.

Нагадаємо

  • Сьогодні, 6 липня, заплановано засідання Ради НБУ щодо призначення заступника голови НБУ Олега Чурія на другу каденцію. На ринку кажуть, що рішення Ради щодо Чурія визначить подальшу долю команди Національного банку — збережеться її нинішній склад чи поступово змінюватиметься.
  • 3 липня на позачерговому засіданні Верховна Рада звільнила Якова Смолія з посади голови правління Національного банку України.