«Коронавирусні» схеми

«З усіх кіберзагроз, які з'явилися в період карантину, тільки одна — чистий винахід часів коронавірусу. Решта – це добре забуті старі схеми, тільки одягнені в іншу оболонку», – повідомив Олександр Карпов.

Він назвав декілька найбільш поширених схем шахрайства. У їх числі опинилися:

Читайте також: Як захиститися від карткових шахраїв: 4 простих способи

  1. Фейкові продажі всього «коронавірусного». Майже кожне друге оголошення про продаж товарів, що були в дефіциті на початку карантину, — масок, антисептиків, захисних костюмів – було «липовим». Також аферисти масово розсилали повідомлення про продаж ліків від Сovid-2019, яких не існує. Головна порада щодо безпеки покупок — жодних передоплат, якщо ви не знаєте продавця. У цьому випадку ви не ризикуєте втратити свої гроші.
  2. Email-розсилки та підозрілі повідомлення в месенджерах. Як тільки ви відкриваєте повідомлення, у вашому гаджеті «оселяється» вірус, який краде ваші логіни та паролі до інтернет банкінгів, електронних кабінетів тощо. Максимум через добу вся ця інформація буде в руках шахраїв. Тому всі такі повідомлення краще видаляти.
  3. Шахрайські онлайн-сервіси. Фейкові онлайн-кінотеатри, фітнес-трекери, мобільні програми для доставки їжі досі масово розсилають рекламні пропозиції в мессенждерах та email-розсилках. «Якщо джерело розсилки або додатку не відоме, практично у 100% випадків це шахраї», — попереджає Карпов.
  4. Фішингові сайти оплати комунальних послуг. За час карантину навіть пенсіонери почали оплачувати комуналку безналом. Цим скористалися аферисти. Шахраї полюють на новачків, які тільки почали оплачувати комунальні послуги онлайн і ще не розібралися в питанні. Як і в попередніх випадках, «липові» платіжні сервіси крадуть або гроші, або реквізити картки.
  5. «Вашого сина відправляють на обсервацію». Людині повідомляють, що його сина, дочку чи когось з родичів забирають на обсервацію. Шахраї пропонують вирішити питання за певну винагороду і зробити так, щоб родича відпустили з лікарні. В такому випадку категорично не рекомендується перераховувати гроші на надані номери банківських карт — вас обманюють.
  6. Перевірка даних за кредитами під час карантину. Цей вид шахрайства народився на хвилі ентузіазму після того, як банки почали вводити для позичальників кредитні канікули. Шахраї телефонують жертві від імені кредитора і повідомляють про прострочення за кредитом. Щоб прояснити ситуацію, просять людину надати реквізити картки. Після цього гроші з рахунку зникають.
  7. Шахрайство в туристичній індустрії. Криза зіпсувала плани багатьом українцям. Ті, хто спланував і оплатив відпустку та квитки заздалегідь, довго і безуспішно намагалися повернути свої гроші. Шахраї скористалися ситуацією і стали телефонувати нещасливим мандрівникам з пропозицією повернути гроші. Зрозуміло, і в цьому випадку їм нібито необхідна інформація про банківську карту.
  8. Компенсація постраждалим від коронавірусу. Людині надходить повідомлення — смс або в месенджері, що йому нібито належить якась виплата. Щоб її отримати, потрібно надати платіжні дані.
  9. «Пенсійна» схема побудована чітко під літніх людей. Жертві повідомляють, що її пенсійне посвідчення більше недійсне. Щоб оперативно вирішити питання, людині пропонують переказати гроші на карту і отримати новий документ.
  10. Онлайн вимагання. Вимагають гроші, лякаючи, що заразять вас і ваших родичів коронавірусом.

Читати також: У кіберполіції розповіли, за скільки хакери продають персональні дані українців

Куди скаржитися

Щоб не потрапити у пастку шахраїв, треба суворо дотримуватися заходів обережності. Пам'ятати, що не можна передавати персональні дані та реквізити банківських рахунків, розкривати паролі, робити покупки на сумнівних сайтах, відкривати повідомлення від невідомих абонентів, робити передоплати на невідомих сайтах.

«Дуже важливо, щоб були встановлені ліміти на будь-які операції, а також різні логіни і паролі до сервісів. Крім того, захистіть фінансовий номер телефону. Зайдіть до кабінету вашого мобільного оператора і забороніть перевипуск сім-карти», – акцентує увагу Олександр Карпов.

Читайте також: Якщо вам телефонують з номера Привату, не беріть трубку. Приватбанк розповів про нові трюки шахраїв

Якщо ж шахраям все ж таки вдалося вас обдурити, треба терміново телефонувати до банку і вимагати заблокувати вашу картку. Також потрібно спробувати заблокувати картку, на яку пішли ваші гроші.

«Якщо це зробити оперативно, існує ймовірність того, що на боці банку-одержувача гроші будуть заблоковані», – говорить експерт.

Також дуже важливо – зайти на сайт кіберполіції і подати онлайн заяву.

Про проект

Кожен четвер ініціатор та організатор проекту BankOnline збирає пул експертів для обговорення актуальних питань у форматі вебінарів. Проект FinUpdate допомагає всім бажаючим бути в курсі останніх подій на ринку фінпослуг.

Крім того, учасники вебінару мають можливість отримати приємні і корисні подарунки. Цього разу партнерами акції стали 4bill, UFL.

Платіжний сервіс 4bill запускає нову програму IPW – Individual Pay Way або індивідуальний спосіб оплати. Багатофункціональна програма призначена не тільки спростити прийом і відправлення платежів, але і уявляє собою готове платіжне рішення нового покоління.

Можливість отримати IPW обмежена. Лише 30 компаній, що першими залишили заявку, в рамках цієї програми отримають від 4bill розгорнуту аналітику за своїм бізнесом. Щоб взяти участь, заповніть форму: https://bit.ly/2A32vxz