Як стати учасником фондового ринку, які акції краще купувати та до яких витрат слід готуватись, розповіли експерти під час вебінару «Куди інвестувати у 2020 році», який проводив «Мінфін».

Як знайти брокера

Перший крок для придбання цінних паперів – відкрити рахунок у брокера для їх зберігання. Купівля акцій відбувається так само через брокера. 

Як розповів партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій, є цілий ряд брокерських компаній, на сайтах яких можна зареєструватись через інтернет. Зокрема, це Exante і Фрідом Фінанс Україна. «Особисто я довіряю Interactive Brokers, тому що він працює в юрисдикції США, його капітал більше $8 млрд і з ним працюють інституційні інвестори», — поділився своїм досвідом експерт.

Звісно, брокеру доведеться заплатити: він заробляє на комісіях з операцій своїх клієнтів. Приміром, купівля чи продаж кожної акції обійдуться в суму від 0,5 до 2 центів. Деякі компанії встановлюють мінімальну комісію за операцію $1-2.

Також можлива плата за обслуговування рахунку та комісія за виведення грошей. Скільки саме доведеться заплатити, залежить від тарифного плану, який обирає клієнт. Раніше «Мінфін» вже порівнював тарифні плани ключових брокерів.

Як перерахувати гроші

Для того, щоб купити акції, необхідно мати гроші на своєму брокерському рахунку. Як пояснює Василь Матій, процедура їх переказу нескладна. На сайті брокера у особистому кабінеті слід створити інвойс, за яким відбудеться переказ, і провести  SWIFT-платіж.

В деяких банках це можна робити дистанційно, іншим потрібне паперове доручення. З переліком банків, які дозволяють здійснювати SWIFT-платежі через інтернет-банкінг, можна ознайомитись у каталозі від «Мінфіну».

В межах е-ліміту НБУ дозволяє щорічно перераховувати для інвестицій за кордон до 100 тис. євро. Ця сума передбачена на календарний рік, тому, якщо її переказати наприкінці року, стільки ж знову можна буде інвестувати вже в перші дні січня.

Читайте також: Як Tesla стала найдорожчим автовиробником у світі

Як попереджає Василь Матій, щоб інвестувати за кордон, треба мати документи, які підтверджують походження доходів. «Зі вступом в силу закону про фінансовий моніторинг банки застосовують ризик-орієнтовану модель. Вони можуть і не запитати вас про підтверджуючі документи, якщо йдеться про операцію на суму до 400 тис. грн. Водночас, якщо ви новий клієнт, щойно відкрили рахунок у банку і намагаєтесь переказати $10-15 тис., банк може запросити підтверджуючі документи», — пояснює експерт.

Які акції купувати

Експерти, які брали участь у вебінарі, погоджуються, що інвесторам, які планують вкладати в фондовий ринок лише кілька тисяч доларів, акції конкретних компаній краще взагалі не купувати. Натомість варто інвестувати у фондові індекси. Приміром, американські S&P500, Nasdaq чи німецький TecDAX.

В цьому випадку стануть у пригоді індексні фонди, які прив'язані до певних індексів. Вони відстежують ціни всіх акцій та створюють усереднені показники. Зокрема, до TecDAX входять 30 найбільших німецьких компаній з технологічного сектору, а в S&P500 — 500 акціонерних компаній США, що мають найбільшу капіталізацію.

Настав час заощаджувати. Обирай вигідний депозит в каталозі від «Мінфіну» і отримуй до 13,5% річних

Інвестуючи в індексні фонди, інвестор тим самим диверсифікує вкладені кошти. Якщо проблеми виникнуть у однієї з компаній, це не надто відобразиться на всьому індексі. Але є й зворотній бік: швидке зростання капіталізації когось із учасників індексу особливих доходів не принесе.

Серед індексних фондів Василь Матій радить, в першу чергу, звернути увагу на ті, що відстежують S&P500, адже в цей індекс входять компанії з різних галузей економіки.

За словами президента інвестиційної компанії Універ Тараса Козака, купувати акції конкретних компаній можна лише в тих випадках, якщо ви добре розумієтесь на показниках їхньої діяльності.

Як сплачувати податки

Є 2 види податків, які мають сплачувати інвестори у цінні папери: податок з дивідендів та зі зростання капіталу.

Про доходи, отримані з дивідендів, потрібно звітувати податківцям щорічно. Вони оподатковуються за ставкою 9% плюс 1,5% військового збору.

Сплачувати податки зі зростання капіталу необхідно лише тоді, коли ви продаєте актив за більшу суму, ніж його придбали. Приміром, ви інвестували $1000 в акції і впродовж кількох років не чіпаєте їх – вони лежать фактично як депозит. Через кілька років вони коштують вже $1500 і ви їх продаєте. В цьому випадку вам потрібно заплатити податок із зароблених $500. Загальна ставка складатиме 19,5% — в неї входить 18% податку на доходи плюс 1,5% військового збору.

«Моя рекомендація — максимально відстрочити момент сплати податків. Навіть якщо ви продали актив протягом календарного року, можна написати заяву, що вам потрібно зробити уточнення щодо сплати податків з закордонних активів, і вам дадуть час до 31 грудня поточного року. Друга порада — планувати інвестиції якомога на більший строк, щоб податкові зобов'язання відкладались», — зазначив Василь Матій.

Читайте також: Уоррен Баффет про найвигіднішу інвестицію

А ось ухилятись від сплати податків – погана ідея, — переконаний Тарас Козак. «Якщо хтось думає, що тихенько відкриє рахунок в іноземного брокера, і в Україні про це ніхто не знатиме, то ви помиляєтеся. Законодавче регулювання такої діяльності посилюється. Тому якщо ігнорувати податкову, то через кілька років може прийти «запрошення» на зустріч з її представниками», — наголосив він.

Співпраця з субброкером

Тарас Козак запевняє, що клієнти, які приходять на фондовий ринок з кількома тисячами доларів, не надто цікаві для великих іноземних брокерів, адже заробіток на комісіях буде незначний. «Тому якщо ви звернетесь до брокера з якимось питанням, він може відповісти через місяць, а може і взагалі не відповісти», — попереджає експерт.

В якості альтернативи можна скористатись послугами субброкера — української компанії. Наприклад, через компанію Універ можна відкрити брокерський рахунок в Exante чи Interactive Brokers. Комісія за операції від цього не зміниться, адже Універ отримуватиме гроші безпосередньо від іноземного брокера за те, що привів клієнта.

Читайте також: Акції яких «непотоплюваних» компаній варто купити під час кризи

Крім цього субброкер може виступати і податковим агентом. Щоправда, за це він братиме додаткову плату.

Олексій Писарев