Економісти попереджають

Економісти стурбовані, що під гаслом підтримки бізнесу під час кризи народні депутати почали активно надавати бізнесу (або окремим галузям економіки) нові податкові пільги. Ця тенденція насторожує.

По-перше, тому, що останні три роки обсяг втрат державного та місцевих бюджетів через надання податкових пільг постійно зростає.

Скільки втратив бюджет

Згідно з даними ДПС, наданих на запит нашого Центру, втрати держбюджету від надання податкових пільг збільшилися з 19,9 млрд грн в 2017 році до 33,5 млрд грн в 2019.

Втрати місцевих бюджетів збільшилися, відповідно, з 6,2 млрд грн до 9,2 млрд грн.

По-друге, звільняючи від оподаткування одних платників податків, держава або повинна знизити обсяг власних витрат на ту ж суму — або зібрати в бюджет «брак коштів» з інших платників податків. Іншими словами, за «щедрість» держави у підтримці одних додатково платитимуть інші платники податків.

Читайте також: Економіст порахував, скільки обійшлися б бюджету кредитні канікули для бізнесу

Наголошується, що чим більше підприємство, яке отримує податкову пільгу, тим більше фактичний обсяг коштів, яке воно не сплачує у вигляді податків.

Читайте також: Допомога бізнесу. Уряд озвучив умови рефінансування діючих кредитів

«Іншими словами, податкові пільги є регресивним методом бюджетної підтримки. І якщо уряд прагне підтримувати саме малий і середній бізнес, цей інструмент підтримки не є оптимальним», — додали в Центрі аналізу публічних фінансів.

Нагадаємо

За січень-квітень податковий борг підприємств в Україні складає 106,47 млрд грн.

За оперативними даними ДПС, за січень-квітень по платежах, які контролює Податкова, до зведеного бюджету надійшло (сальдо) 225,6 млрд грн. Це на 16,1 млрд грн, або на 7,7% більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Читайте також: Як змінилися настрої бізнесу на карантині (дослідження)