Black list2020 від Європейської комісії

Вперше свій список ЄС склав у 2016 році і регулярно його оновлював в подальшому.

7 травня Європейська комісія висунула низку заходів, спрямованих на боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. ЄС прийняв рішення зробити більш прозорою методологію визначення країн з високим ризиком і одночасно оновив свій чорний список.

При виборі враховується чи проходить належна перевірка, чи затверджений процес обміну інформації про бенефіціарних власників, чи є діючі санкції, компетенцію державних органів, практику міжнародного співробітництва. Також Європа враховує список FATF – міжурядової організації, яка займається розробкою нових стандартів у сфері протидії відмиванню злочинних доходів.

Як наслідок, 12 нових країн включені до списку з клеймом «підвищений ризик»: Багамські Острови, Барбадос, Ботсвана, Камбоджа, Гана, Ямайка, Маврикій, Монголія, М'янма, Нікарагуа, Панама і Зімбабве. Враховуючи ситуацію з пандемією, дата застосування даних змін і подальше впровадження захисних заходів переноситься на 1 жовтня 2020 року. Крім нових країн у списку вже давно вкорінилися Афганістан, КНДР, Іран, Ірак, Пакистан, Сирія, Ємен, Тринідад і Тобаго, Уганда, Вануату і Ємен.

Не забули відновити імідж і викреслити 6 країн зі списку. Пощастило Боснії і Герцеговині, Гайані, Лаоській Народно-Демократичній Республіці, Ефіопії, Шрі-Ланці та Тунісу. У випадку з «помилуванням», зміни набирають чинності через 20 днів після публікації в офіційному журналі.

Читайте також: Перший замголови НБУ Катерина Рожкова про новий фінансовий моніторинг. Інтерв'ю 

Чи тільки репутація постраждає від вибору «чорної» юрисдикції

Згідно з 4-ю Директивою щодо боротьби з відмиванням грошей (AML), банки та інші фінансові установи зобов'язані застосовувати додаткові перевірки для операцій з участю країн із даного списку. Банки зобов'язуються посилено моніторити транзакції і за 5-ою Директивою запитують додаткову інформацію про кінцевого власника.

Антирейтинг TaxJustice Network

Незалежна міжнародна організація у сфері оподаткування Tax Justice Network в лютому 2020 року склала новий рейтинг країн за критерієм фінансової непрозорості. Індекс фінансової секретності ранжує кожну країну в залежності від того, наскільки сильно правова і фінансова система країни дозволяє заможним особам приховувати і відмивати гроші, що видобуваються з усього світу.

Цього року перше місце в рейтингу посіли Кайманові острови, на другому місці опинилися США, обійшли минулого лідера рейтингу — Швейцарію, яка посіла третє місце в 2020 році, при цьому автори рейтингу відзначають, що збільшення обсягу експорту фінансових послуг США відбулося також через прийняття в штаті Нью-Гемпшир нормативного акта, що дозволяє відкривати неблагодійні приватні фонди без зобов'язання розкриття фінансової звітності.

Десятка небезпечних гравців за версією аналітиків Tax Justice Network виглядає так: 1) Кайманові острови, 2) США, 3) Швейцарія, 4) Гонконг, 5) Сінгапур, 6), Люксембург, 7) Японія, 8) Нідерланди, 9) Британські Віргінські острови, 10) Об'єднані Арабські Емірати.

Офшорні юрисдикції з точки зору України

У розпорядженні КМУ від 23.02.2011 № 143-р «Про внесення держав у список офшорних зон» є повний перелік країн. З європейців туди потрапили Андорра, Монако і Гібралтар. Інші офшори більшою мірою знаходяться в Карибському або Тихоокеанському регіоні: Кайманові острови, Гренада, Пуерто-Ріко, Барбадос, Віргінські острови, Маршалові острови та інші.

У лютому 2020 року відбулися зміни і Фіджі став ще одним небажаним офшором для України. Також паралельно існує інший список, затверджений постановою КМУ від 27.12.2017 №1045, заточений під статтю 39.2 ПКУ, покликаний визначати держави з якими господарські операції визнаються контрольованими. Перелік не дублює розпорядження від 2011 року і кинув тінь не тільки на класичні острівні юрисдикції, але і на Чорногорію, ОАЕ, Ірландію, Кіпр, Молдову, Сінгапур, Туркменістан та інші. Фінансові операції, пов'язані зі списком офшорів, при певних умовах призводять до додаткової уваги відповідно до українського законодавства.

Читайте такожЕлектронні гроші та «чорні» зарплати потрапили під посилений контроль

Якщо для когось країни з чорних списків – табу, то в особливих випадках це, навпаки, бажана податкова гавань для бізнесмена. Ситуація мінлива і оновлення відбуваються регулярно. У список офшорних зон в розумінні України раніше потрапляли: Угорщина, Естонія, Грузія, Латвія.

Часто країни з чорного списку пропонують більш комфортні умови ведення бізнесу зі зниженим оподаткуванням, деколи з повною відсутністю деяких податків, спрощені вимоги до фінансової звітності або повну відсутність таких. До того ж надана інформація залишиться конфіденційною і бенефіціару не доведеться перейматися з приводу автоматичного обміну податковою інформацією, зберігаючи свою «білу» репутацію «чорної» юрисдикції.