Зростання фонду оплати праці (ФОП) сповільнилося з 14% рік до року у лютому до 10% у березні. Уповільнення відбувалося, в основному, за рахунок зниження середньої зарплати і дуже малою мірою — за рахунок звільнень.

Особливо сильно постраждали готельний бізнес і громадське харчування. Також різкі провали в авіаційному та наземному транспорті, легкій промисловості. Суттєво зменшились фінансовий сектор, енергетика.

Читайте також: Чому програмою збереження робочих місць скористаються лише 15% підприємств

«У держсекторі карантин ніби й не вводили, у сільському господарстві також. При цьому зростання оплати праці прискорилося у фармвиробників (додаткові зміни на ажіотажному попиті) і особливо в айтішників», — пише Блінов. Останнім пішла на користь контрактна прив'язка до валютного курсу та ажіотажний попит через прискореної міграції бізнесів по всьому світу в онлайн.

На графіку нижче відображена динаміка фонду оплати праці (ФОП) за галузями в річному вираженні в лютому до карантину (лютий), і за пів місяця карантину (березень).

«Але це березень, в квітні все було вже набагато гірше. Економіка вже втрачає робочі місця. Якщо в квітні йшлося про десятки тисяч, то в травні цілком можемо перейти на сотні. Саме тому потрібно приймати рішення, не чекаючи максимально залізобетонної статистики (практично будь-яка статистика — це запізнілий індикатор). Інакше дочекаємося бетонного грузила на ногах економіки», — вважає Олексій Блінов.

Безробіття зростає

Як писав «Мінфін», станом на 16 квітня 2020 року кількість безробітних, зареєстрованих у Державній службі зайнятості, досягло 400,9 тисяч.

Це на 86,5 тисяч або на 27% більше, ніж на цю ж дату минулого року. Для порівняння: станом на 16 квітня 2019 року кількість безробітних становила 314,4 тисячі.

З початку карантину, тобто починаючи з 12 березня, в службі зайнятості зареєструвалося 89,2 тисячі безробітних.

Читайте також: Що робити, якщо вас звільнили без згоди під час карантину