Спеціалісти адвокатського об’єднання «Клочков та партнери» роз’яснили окремі положення «свіжого» закону.

Приємне для бізнесу

Сьогодні набрав чинності закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Підприємці можуть зітхнути з полегшенням. Законом суттєво змінено «планку» для фінансового моніторинга, про який йде мова в законі. Суму було збільшено зі 150 тис грн до 400 тис грн.

Читайте також: Електронні гроші та «чорні» зарплати потрапили під посилений контроль

Про це під час вебінару, присвяченого закону про фінмоніторинг, розповіла виконавчий директор адвокатського об’єднання «Клочков та партнери» Світлана Клочкова.

«Однією з ідей цього закону є перехід до ризик орієнтованого підходу. Раніше моніторинг проводився за віяловим принципом — під нього підпадали всі фінансові операції на суму 150 тисяч та вище. Новий закон суттєво зменшить коло потенційних об’єктів для перевірки», — зазначила вона.

Крім того, зменшена кількість ознак, за якими необхідно проводити фінансовий моніторинг. Цей перелік складався з 17-ти пунктів. В новому законі його скорочено до 4-ьох:

якщо у фінансових операціях фігурує держава, яка не підтримує європейські законодавчі ініціативи, спрямовані проти відмивання нелегальних коштів;

  • фінансова операція з публічними діячами;
  • переведення коштів за кордон.
  • зняття, або внесення готівкових грошей понад 400 тис грн.

Нове для фізосіб

Закон торкнеться і фізичних осіб: документом втроє зменшено «платіжну планку». До 28 квітня вона складала 15 тис грн. Тепер, якщо ви забажаєте поповнити картку на суму понад 5 тис грн, або переказати ці гроші комусь на рахунок, доведеться пред’явити паспорт.

Переказів через Western Union це також стосується. Так само ці обмеження діятимуть під час оплати через термінал. Тож, плануючи серйозний шопінг, не забудьте прихопити паспорт.

Читайте такожЗакон про фінмоніторинг: чорт голову зверне

Без змін залишаться безготівкові розрахунки в інтернет-магазинах.

Чого чекати банкам та клієнтам

Для банків, як суб’єктів фінансового моніторингу, після 28 квітня істотно посиляться штрафні санкції. За окремими пунктами вони складатимуть 135 млн грн.

«Цей закон заохочує бути більш відкритими зі своїми банкірами. Адже банку буде легше відмовитися від співпраці з вами, якщо ви не готові надати повний пакет документів під ті фінансові потоки, які проходять у вас», — зауважує Світлана Клочкова.

Читайте такожВласники електронних гаманців мають пройти ідентифікацію — закон

Експерт пояснює, що банк зобов’язаний відреагувати, коли на рахунок клієнта надходить сума, яка значно перевищує його офіційно підтверджений щомісячний дохід.

«Якщо ви подавали анкету, де зазначали, що ваш щомісячний дохід та обіг коштів складає, скажімо, 25-30 тисяч гривень, а вам раптово надійде сума в 150 тис, то банк має звернути на це увагу та попросити у вас додаткові документи на ці операції», — навела приклад Світлана Клочкова.