Прогнози аналітика

На думку аналітика, історія показує, що через пару років після дефолту, ринки знову відкривають свої двері для цих країн і зовнішнє фінансування відновлюється, і штрафи за невиконання зобов'язань останнім часом не такі вже високі. За великим рахунком, дефолт є проблемою для тих, хто давав гроші в борг.

Читайте також: Чи можливий в Україні дефолт та чи є для нього передумови

З іншого боку, він зазначив: «Проблема країни, як правило, не в самому дефолті, а в його причинах. Якщо економіка опинилася на порозі дефолту, якщо навіть думка про нього з'явилася, очевидно, що ця економіка вже в стресі. Якщо країна з усіх сил намагається знайти гроші для погашення облігацій, ймовірно, їй вже доводиться приймати болючі рішення щодо внутрішньої політики, податків, соціальних витрат і іншого».

Передісторія 

Читайте також: Україна потрапляє в ідеальний шторм. Чи зможемо ми протистояти кризі

Дефолт та Україна

  • Тему можливого дефолту України запустив депутат з фракції «Слуга народу» Олександр Дубинський.

  • 7 березня на своїй фейсбук-сторінці він написав, що представники МВФ неофіційно повідомили новому прем'єр-міністру Денису Шмигалю, що кредиту не буде. «У травні вірогідний дефолт», — підсумував парламентарій.

Читайте також: Особливості нової фінансової кризи і чим вона небезпечніше за попередні

  • У Нацбанку запевняють, що ситуація далека від критичної. «Ми не бачимо підстав для розвитку таких подій і не розглядаємо сьогодні взагалі варіант дефолту для України», — заявив голова Нацбанку Яків Смолій під час прес-конференції 12 березня.

  • Крім того, в НБУ заявляють, що зараз економіка України знаходиться в куди кращому стані, ніж під час попередніх криз.