Минулого тижня світові фінансові ринки впали, злякавшись коронавірусу. Dow просів на 3,55%, Nasdaq втратив 3,71%, а S&P 500 подешевшав на 3,35%. Виникає закономірне питання: чому це сталося саме зараз? Адже вірус лютує вже майже два місяці. На це питання «Мінфіну» відповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Дві сторони проблеми коронавірусу

Часовий розрив між виникненням загрози і обвалом фінансових ринків стався через оцінку впливу вірусу на світову економіку. Йдеться саме про економіку, а не про сам вірус. Адже проблема коронавірусу має дві сторони.

Перше питання, про яке я, не будучи медиком і біологом, судити не можу. І друге питання — це вплив даного вірусу на економіку світу.

Як би грубо і по-блюзнірськи це не звучало, але для економіки не так важливо, скільки людей захворіє і скільки помре. Адже у світі є хвороби, які забирають мільйони життів щорічно, але економісти ці хвороби не бачать. Для економіки, якщо формулювати точніше, шкоди завдає зупинка економічної діяльності через вірус і карантин.

Читайте також: Bloomberg показав, як коронавірус поширюється планетою

В Ухані загинуло 2,5 тисячі осіб, але шкоди економіці завдає те, що 11 млн осіб через вірус вже тривалий час не працюють. Не виробляють і не споживають товари та послуги в звичайному режимі. А в цілому у Китаї, в тій чи іншій мірі, під карантин підпадає велика частина населення країни.

З масштабами впливу прорахувалися

Ще зовсім нещодавно світові гроші не сильно боялися вірусу. Вважалося, що, незважаючи на зупинку китайської економіки, вплив коронавірусу буде обмеженим. Інвестиційне співтовариство, звичайно ж, розуміло і усвідомлювало всю широту проблеми, що Китай зараз несе величезні втрати.

Споживання нафти ще на початку лютого впало на чверть. До 70% сталеливарних підприємств в Китаї або простоюють, або знизили виробництво. А за зниженням споживання цих ключових товарів можна зробити висновок про те, що дійсно значна частина економіки зараз не працює. І масштаби втрат дуже великі.

Але гроші думали, що якщо ситуація не затягнеться, то вплив вірусу на економіку буде мати V-подібну форму. Тобто після завершення карантину економіка Китаю швидко відновиться до минулого рівня, а втрачені показники економіки будуть надолужені за рахунок збільшення відсотку завантаження виробничих потужностей, і до кінця року втрати здебільшого будуть відбиті.

Умовно кажучи, якщо звичайне завантаження виробничих потужностей становить 75%, а в першому кварталі через вірус воно впало до 50%, то всі втрати будуть відбиті, якщо в наступні квартали завантаження зросте до 80-85%, що в середньому за рік дасть потрібні 75%.

Думка, в даному випадку, проста. Якщо зараз завод Foxcon, що виробляє iPhone, простоює, то це не так страшно, адже попит на смартфони у світі, в цілому за рік, ніяк не зміниться. А за рахунок збільшення потужності в майбутньому весь виробничий розрив з попитом вдасться закрити. Адже сьогоднішня економіка – це економіка, де першу скрипку грає сукупний попит, і саме від його величини залежить те, як буде розвиватися економіка світу. А тимчасова зупинка заводів – це не проблема.

Читайте також: Світ «купить» майже будь-яку кризу. І навіть китайську

Несподіваний поворот

Оптимісти розраховували, що вже в середині лютого вдасться почати перезапуск економіки Піднебесної. І що ще важливо, так це те, що Китай почав вливати в свою економіку величезні гроші. У підсумку, це повинно згладити негативний вплив від карантину на сукупний попит всередині Китаю.

Оцінка МВФ про те, що при «хорошому варіанті» через вірус світова економіка позбудеться всього 0,1% світового зростання економіки, якраз і є відображенням минулого відношення ринків.

Але коронавірус розпорядився інакше. До понеділка 24 лютого в Кореї та Італії було зафіксовано велику кількість заражень, плюс у самому Китаї були випадки повторного зараження вірусом. І ці дві новини своєю появою посилили позиції «поганого варіанту» в світовій економіці, де варіант з V-подібною формою розвитку подій може не спрацювати.

Поширення коронавірусу на інші країни і його затягування може призвести до того, що і в інших країнах десятки, а може, і сотні мільйонів людей так само опиняться в карантині. В таких умовах економіка Китаю не зможе швидко відновитися. До того ж більш тривалий її простій вже не вдасться відпрацювати за рахунок майбутнього збільшення завантаження виробничих потужностей, оскільки умовний «касовий розрив» торкнеться вже і сукупного попиту і призведе до його зниження.

Капкан для економіки

Міцність економіки не безмежна. Наприклад, у Китаї було проведено опитування серед 1506 малих і середніх підприємств. Як з'ясувалося, 85% з них витратять всі свої запаси готівки через 3 місяці, адже багато хто продовжує платити зарплати своїм співробітникам, незважаючи на зупинку діяльності. Тривалий простій поставить ці компанії в дуже складне становище.

Зараз багато непрацюючих людей, що знаходяться в карантині, продовжують отримувати зарплату. Їх невитрачений дохід в «хорошому варіанті» в майбутньому буде витрачений. У найгіршому варіанті, компанії не зможуть платити їм зарплату тривалий час і будуть відправляти працівників у неоплачувані відпустки. Це вдарить по доходах населення Китаю і відіб'ється на внутрішньому попиті. У цьому випадку буде падіння як сукупного попиту, так і сукупної пропозиції, і в майбутньому наздоганяти й відпрацьовувати буде вже нічого.

Тому фінансові ринки і почали падати тільки зараз. Світовий капітал засумнівався в «хорошому варіанті» з V-подібною формою розвитку подій, у який вірив, а можливо, хотів вірити до 24 лютого.

Читайте також: Коронавірус тисне на євро. Експерт розповів, що буде з курсом європейської валюти