За останні два тижні в десятці найщедріших банків відбулись серйозні зміни. Її покинули Альфа-Банк, Форвард Банк, Південний та Піреус. Дохідність вкладів в цих фінустановах залежно від терміну впала на 1,5%-3,75% річних.

Наприклад, ставка за депозитом на півроку в Форвард Банку знизилася з 15,75% до 12% річних. Але користувачі «Мінфіну» можуть розраховувати на більший дохід. Участники програми «Бонус від Мінфіну» отримують додатково 1% річних до основної ставки.

Банки, в яких гривневі депозити подешевшали найбільше:

  • Приватбанк знизив ставку за депозитами на 9 і 12 місяців на 2,25% — до 11,5% річних.
  • Ощадбанк «зрізав» дохідність вкладів на півроку та рік на 2% — до 11,25% річних.
  • А-Банк знизив ставки за вкладами на 3, 6 і 12 місяців на 2% річних — до 13,5%, 13,75% і 14% річних відповідно.

Читайте також: Що приховує плаваюча депозитна ставка

Чого чекати вкладникам у 2020 році

Як писав «Мінфін», український індекс ставок за депозитами фізосіб у гривні на 12 місяців за січень впав з 15,18 % до 14,04% річних. Середня дохідність валютних вкладів зараз перебуває на рівні 1,3-2,1% річних у доларах і 0,5-1% в євро.

За словами голови пресслужби Приватбанку Олега Серги, зниження ставок буде актуальним за умови стабільного валютного курсу і нинішнього рівня інфляції. «До кінця літа дохідність гривневих депозитів може опуститися до 8% річних, доларових – до 1% річних, євро – 0%», – прогнозує він.

Директор департаменту роздрібного бізнесу Укргазбанку Олег Кляпко нагадав, що НБУ має намір і далі знижувати облікову ставку. Слідом за регулятором банки продовжать різати дохідність вкладів. «До кінця року ми очікуємо зниження ставок за депозитами в гривні до рівня 8-9% річних, в доларах США і євро — до 1,5%», — говорить він.