Звідки взялася інформація

Вчора низка ЗМІ опублікували новину про те, що в Україні вводять новий податок. Нібито українці повинні будуть сплатити податок у розмірі 19,5% (18% прибуткового податку плюс 1,5% військового збору) з кожного платежу на карту, якщо це переказ не від близьких родичів.

«Податок зніматимуть, якщо прибуток трудовий, інвестиційний, від продажу власності. Платити потрібно, навіть якщо ви продавали в інтернеті будь-які свої речі, тому що це теж вважається прибутком», — сказано в телеграм-каналі «Адвокат права», на який і посилаються ЗМІ.

Читайте також: Верланов вважає, що податок на доходи фізосіб потрібно зменшувати

Роз'яснення податківців

У ДПС цю інформацію назвали фейком і наголосили, що прибуток фізосіб оподатковується виключно у випадках, передбачених чинним законодавством.

Читайте також: Чи контролює ваш банк сплату податків ФОП

Банк може надавати інформацію про банківські рахунки звичайних фізичних осіб, які не є ФОПами, лише в двох випадках:

  • на запит ДПС – щодо наявності банківських рахунків;
  • за рішенням суду – про рух коштів чи про будь-яку іншу інформацію щодо рахунка.

Читайте також: Податок на доходи: фіксований vs прогресивний

Отже, якщо ДПС дізнається про номер рахунка фізичної особи, то для розкриття детальнішої інформації по ньому (про рух коштів тощо) вона зобов’язана звернутися до суду.

Що кажуть банкіри

Видання PaySpace Magazine попросило пресслужбу Приватбанку прокоментувати інформацію. 

«Банки не передають інформацію про надходження на ваші особисті картки. Згідно ст.60 ЗУ „Про банки і банківську діяльність“ інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку, є банківською таємницею», — пояснили в банку.

Читайте також: Податкова реформа: які зміни на нас чекають в 2020 році

Інформацію, яка містить банківську таємницю, банки розкривають у таких випадках:

  • на письмовий запит або з письмового дозволу відповідної юридичної або фізичної особи;
  • за рішенням суду;
  • центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику — на його письмову вимогу про наявність банківських рахунків.

Також банк не є податковим агентом при взаєморозрахунках за допомогою платіжних карток між клієнтами. Фізична особа самостійно визначає, які її доходи підлягають оподаткуванню.

Нагадаємо

  • ФОПи можуть витрачати гроші зі своїх бізнес-рахунків на особисті потреби тільки після сплати податків. Роз'яснення щодо цього дали в ДПС.
  • Питання виникло після того як 2 січня набула чинності постанова Нацбанку з нормою про використання рахунків ФОПів тільки для потреб бізнесу. Згідно з постановою ФОПи можуть після сплати податків перевести гроші з підприємницького рахунку на особистий і далі використовувати їх на свій розсуд.

  • 16 січня у НБУ повідомили, що скасували цю норму, оскільки вона викликала нерозуміння у бізнесу і фактично знаходиться в компетенції податкової.