Чи варто остерігатися девальвації гривні, і чи подорожчає знову національна валюта, розповів аналітик інвестиційної групи «Універ» Михайло Федоров.

Мінливий курс – це нормально

Причин для нагнітання страху зараз немає, адже коливання курсу валюти – це нормальне явище при вільному ціноутворенні.

Наприклад, можна взяти валютну пару євро/долар. За останні три роки коливання курсу двох основних валют світу між собою склало близько 20%. На початку 2017 року євро коштував 1,03 долара, а до початку 2018 року курс зріс до 1,25 долара за євро. Зараз курс становить 1,1 долара за євро.

Точно таку ж аналогію можна провести і з іншими світовими валютами. Курс мінливий, і це — нормально.

При вільному ціноутворенні ціна не може вічно рости або вічно падати. Неважливо, про який актив йде мова: про валюту, про акції компаній або ж про ціну нафти. Ціна завжди коливається і вниз, і вгору. І в цьому ключі важливо бачити не локальні коливання курсу — вони будуть завжди. Важливо розуміти і оцінювати загальні тенденції та тренди.

І якщо сьогодні гривня знижується, то це зовсім не свідчить про загальну тенденцію — що тренд у гривні став падаючим.

Відкат після бурхливого зростання

Поміркуйте самі, гривня за рік зросла з 28 до 23,2 гривень за долар і зараз просіла до рівня 24,8 грн/$, таким чином, скоригувавши третину свого торішнього зростання.

«Відкат» ціни на третину можна назвати цілком пересічною подією. Така корекція не говорить про якісь глобальні зміни в ситуації. Адже в будь-якому великому циклі зростання ціни бувають «відкати» і цикли меншого масштабу.

З точки зору оцінки ціни, то «відкат» курсу до позначки 25,2 гривні за долар можна вважати простим відскоком після бурхливого зростання минулого року. І навіть зниження гривні аж до позначки 26 грн/$ буде вкладатися в рамки локального циклу зниження гривні, без зміни загальної тенденції щодо зміцнення гривні. А говорити про злам зростаючого тренду гривні можна буде вже після того, як курс перевищить 26 грн/$.

Найвигідніші ставки за депозитами в доларах

Фактори зміцнення

Фундаментальні фактори, які зумовили зміцнення гривні — це макроекономічна стабілізація, досягнута в останні 2-3 роки, падіння військових страхів і зростання припливу грошей від трудових мігрантів.

Приплив іноземного капіталу – це вторинна причина, яка випливає з макроекономічної стабільності і падіння військових страхів. Так ось, якщо всі ці фактори залишаться незмінними, то «великий тренд» зі зміцнення гривні буде залишатися в силі.

З цих складових я не беруся передбачати військовий ризик і можу припустити, що мігранти і в майбутньому, незважаючи ні на що, будуть переказувати свої гроші в Україну.

Що стосується макроекономічної стабільності, то в цьому питанні найбільш важливим маяком для курсу гривні і економіки в цілому залишається співпраця з Міжнародним валютним фондом.

Читайте також: НБУ пояснив, чому дорожчає долар

Вирішальний МВФ

В кінці минулого року ринок повірив українській владі з приводу майбутнього схвалення нової програми МВФ. В основному на цьому в кінці року гривня і росла, випереджаючи подію.

Проте остаточного рішення ще немає, і ринок на поточний момент вже не цікавлять чиїсь заяви щодо цього питання. Ринок чекає конкретний результат у вигляді фінального схвалення нової програми співпраці МВФ і України. А доки результату немає, абсолютно справедливо, що курс гривні почав локальне зниження.

Я очікую, що якщо МВФ затвердить нову програму найближчим часом, то ослаблення гривні обмежиться рівнем 25,2 гривень за долар. Якщо ж програма не буде схвалена найближчим часом, то вже навесні курс може досягти 26 гривень за долар.

Якщо ж програма не буде схвалена до літа, то це буде серйозною загрозою для макроекономічної стабільності країни. Настільки тривале затягування переговорного процесу з МВФ буде свідчити про серйозні проблеми, що, безумовно, негативно позначиться на інвестиційному кліматі в країні. І тоді це дасть повноцінні підстави для зламу «великого тренду» зростання гривні. Однак якщо це і буде, то потім.

На даний момент рано говорити про падіння гривні і зародження «великого тренду» на девальвацію. Поточне ослаблення гривні — це просто локальний відкат після попереднього зростання.

В перспективі може статися і негативний, і позитивний сценарій. Але я все ж зарахую себе до табору оптимістів і тому вважаю, що нова програма з МВФ буде. І як тільки вона буде остаточно схвалена, курс гривні знову розгорнеться в бік зміцнення.

Але залишається відкритим питання: де поверне курс? З позначки 25,2 гривні за долар або з позначки 26 гривень за долар?

Читайте також: Чому зміцнюється гривня і які будуть наслідки