Результати опитування

  • Індекс склав 2,95 балів з 5-ти можливих та продовжує перебувати у негативній площині. Хоча у порівнянні з попереднім періодом показник індексу дещо зріс (2,85 у першій половині року).

  • Так, 39% опитаних вважають, що інвестиційний клімат є нейтральним, тоді як 37% вважають, що він є скоріше несприятливим, а ще 7% – вкрай несприятливим.

  • І тільки 17% топ-менеджерів позитивно оцінили бізнес-середовище. 

Читайте також: У податковій розповіли, як захистять бізнес від «кешбеку»

Оцінки бізнесу стосовно динаміки інвестиційного клімату також виявилися доволі суперечливими.

  • Майже половина респондентів (46%) не відчули змін в інвесткліматі впродовж останніх 6 місяців, ще 28% респондентів помітили деякі зміни на краще, а 26% переконані, що бізнес-клімат погіршився.

  • Серед позитивних моментів, які спостерігав бізнес за останні півроку, бізнесмени зазначили поступову стабілізацію політичної ситуації, старт реформування ринку землі, стабільну національну валюту, реформування Податкової та Митної служб, запуск механізму концесії, початок роботи Вищого антикорупційного суду, зниження інфляції, скасування лімітів на репатріацію дивідендів, поступове зростання купівельної спроможності громадян.

Читайте також: На що скаржився бізнес у 2018 році

На що скаржиться бізнес

  • Високий рівень корупції, слабка судова система, відтік робочої сили, талантів та капіталу.

  • Підприємці також скаржаться на поспішну та несистемну роботу над податковими змінами, повільну дебюрократизацію бізнес-процесів, ситуацію навколо Нацбанку та тиск з боку правоохоронних органів, повільну модернізацію інфраструктури, потенційний зрив співробітництва з МВФ, турбо-режим роботи нової влади та популізм.

Читайте також: Закон про захист бізнесу підписаний. Що це дасть

«Все ж, не зважаючи на негативну оцінку поточної ситуації в країні, бізнес лишається оптимістично налаштованим щодо майбутнього. Так, 41% директорів розраховує, що інвестиційний клімат дещо поліпшиться протягом наступних півроку, хоча 53% вагаються, чи буде Україна вигідним ринком для заходу нових інвесторів», — вважають у ЄБА.

Раніше повідомлялося

  • Прем'єр Олексій Гончарук раніше закликав представників бізнесу через соцмережі і офіційні канали повідомляти уряду про правопорушення та корупцію.