На світових ринках утворився короткий тиждень, завдяки Дню Подяки в США, що подарувало вихідний четвер і дуже розслаблену середу, а також п'ятницю для спекулянтів Уолл-стріт.

До президентськоъ гонки цього тижня офіційно приєднався великий друг кожного інвестора і спекулянта Майкл Блумберг. Щоправда, в даному випадку, він може стати людиною, яка забере голоси Байдена, що дозволить лівакам від демократів пройти у фінал. А немає більш кошмарного сну для інвесторів і спекулянтів, ніж фінал президентських виборів, де неадекватному Трампу стане суперником не менш неадекватний старий комуніст Берні Сандерс.

На даний момент здається, що інвесторів нічого не може налякати. Індекс S&P500 перед Днем Подяки досяг чергового історичного максимуму в 3153 пункту. Що дозволяє Трампу в черговий раз хвалитися в твіттері своїми успіхами. Правда, забуваючи сказати, що дефіцит бюджету США досяг вже 5% від ВВП і будь Штати якою-небудь країною, що розвивається, то їм би з такими показниками навіть МВФ не дав би грошей. Але доки ці гроші друкують самі США, і доки ніяк не вдається отримати інфляцію, все прокатує.

МВФ поїхав, але ніхто не засмутився

З України МВФ теж поїхав, не пообіцявши програми. Тому рейтингове агентство Moody's не підвищило суверенний рейтинг України і вони обмежилися лише переглядом прогнозу рейтингу на «позитивний».

Читайте також: Знову без програми МВФ. Президент має прийняти рішення

Поки що другий поспіль від'їзд місії МВФ не сильно налякав інвесторів, що пропускають негативні сигнали. Це добре зараз, але викличе ефект вибуху у тому випадку, якщо у настроях відбудеться розворот і весь накопичений потенціал реалізується відразу.

У результаті, українські єврооблігації лише злегка втратили в ціні, на тлі від'їзду місії МВФ. Інвесторів зараз дуже складно налякати чим завгодно. І виходить парадокс. Інвестори купують борги України, адже країна у програмі МВФ і чекають прогресу в переговорах, який сповільнюється тим фактом, що інвестори і так купують борги України, і у влади немає стимулів поспішати з програмою МВФ.

Програму стримує поки що фактор однієї людини, Чиє Ім'я не Можна Називати. І як український президент вийде з цієї ситуації поки що не зрозуміло.

Слабка гривня — погано, сильна гривня — теж погано

А в Україні всі перейнялися сильною гривнею, варто їй було за місяць зміцнитися на 5%, а спочатку року на 15%. Здавалося б, ще нещодавно всі журилися, що немає більше гривні за 8, а тепер кричать про зраду, лишень гривня зміцнилася, перевищивши позначку в 24,0. Такі от українські парадокси.

Читайте також: Злет чи падіння: чого очікувати по курсу у п'ятницю

Звичайно, експортерам боляче, але щось не було від них чутно криків радості, коли гривня летіла вниз до 30. Знову ж таки, парадокс. Тоді під Нацбанк виходили майбутні євробляхери, які взяли кредит під 8, а то і за 5, і вимагали терміново повернути все назад. Тепер же багато знайомих облич стирчать під Нацбанком на антимайдані і звинувачують у геноциді маленьких українців, але вже за зростання гривні.

Як кажуть, був би привід. Тему зміцнення гривні навіть винесли на засідання РНБО, але благо вистачило розуму обмежитися анонсом і не обговорювати це публічно, інакше можна було б дуже сильно налякати інвесторів, які цінують насамперед незалежність Центробанку. Адже у них могли б з'явитися неприємні відчуття, а-ля дежавю з Ердоганом, дії якого проти центрального Банку Туреччини в свій час дорого коштували турецькій економіці.

Султан і цього тижня відзначився, видавши указ, що інфляція повинна бути маленькою. Мабуть, якщо вона посміє вирости, то її будуть судити за законами шаріату. Нагадує одну давню ініціативу, що висувалася прогресивними українськими економістами ще у часи Арбузова, які пропонували законодавчо закріпити курс гривні на позначці 8.

Поки ж гривня зміцнюється і робить це абсолютно природним чином, завдяки припливу капіталу в країну, що формує плюсовий платіжний баланс.

Допомагають і нерезиденти, які продовжують купівлю українських ОВДП. Цього тижня відбувся черговий аукціон, на якому дохідність чотирирічних ОВДП пішла на фантастичний донедавна рівень у 12,4%. Ще трохи, і попит іноземців може закінчитися вже через низькі ставки.

Читайте також: ОВДП чи депозити: що вигідніше

Але доки інвестори рухають дохідність вниз прискореними темпами, що дозволяє тепер чекати і рішучих кроків від Нацбанку щодо зниження ставки. Тим паче, це теж буде сприяти і деякому тиску на гривню, що повинно зупинити її зміцнення.

Тут головне не переборщити, адже якщо одночасно закінчаться покупці на локальні ОВДП, і з'явиться попит на долари, то теми для тривожних репортажів журналістів вже можуть стати іншими, і тепер Нацбанк вже будуть звинувачувати імпортери в геноциді маленьких українців.