Кредитори запропонували обговорити можливі негативні наслідки для боргових зобов'язань до агрохолдингів у контексті справи Бахматюка і ULF. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Вони написали листа прем'єр-міністру України Олексію Гончаруку, міністру фінансів Оксані Маркаровій і міністру економіки Тимофію Милованову. Міжнародну групу кредиторів представляє компанія Rothschild & Co.

Лист кредиторів з проханням про зустріч

«Оскільки обсяг боргових зобов'язань значний, а міжнародні кредитори подають важливих для України зарубіжних інвесторів, ми будемо дуже вдячні за вашу оцінку ситуації, в якій опинилася група ULF», — йдеться в листі.

Документ відправлений від імені Gramercy Funds Management LLC, Експортно-імпортного банку США, Pala Assets Limited і Експортно-кредитного агентства Королівства Данія EKF, а також від імені членів координаційного комітету, який представляє інтереси незалежних міжнародних кредиторів ULF і «Авангарду».

Читайте також: Нацбанк порахував, скільки Бахматюк повинен Україні

Боргові зобов'язання групи ULF

Загальна сума тіла боргових зобов'язань групи ULF становить приблизно $1,65 млрд. З них близько $1,25 млрд боргових зобов'язань перед міжнародними кредиторами. Ще близько $400 млн – перед українськими банками, включаючи державні Укрексімбанк, Ощадбанк.

Борг перед міжнародними кредиторами складається з близько $775 млн у вигляді єврооблігацій і $475 млн у вигляді кредитної заборгованості перед європейськими та американськими банками. Згідно з документом, основні боргові зобов'язання групи ULF перед членами коордкомітету становлять приблизно $370 млн.

“Значна частина фінансових зобов'язань групи ULF знаходиться в стані дефолту, починаючи з 2017 року. Рішення для цієї ситуації поки не знайдено, незважаючи на неодноразові спроби узгодження реструктуризації з групою ULF і її кінцевим бенефіціарним власником Олегом Бахматюком", – підкреслили кредитори.

Читайте також: Амбітний план: Маркарова хоче завершити співпрацю з МВФ в 2023 році

Раніше повідомлялося

Як писав «Мінфін», колишній власник VAB Банку Олег Бахматюк був оголошений в розшук. Його підозрюють у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році ПАТ «VAB Банк».

Компанія «Укрлендфармінг» екс-власника VAB Банку Олега Бахматюка, вважає оголошення його в національний розшук незаконним і політично мотивованим.

“Укрлендфармінг" - найбільший агрохолдинг в Євразії. Займається вирощуванням зернових, виробництвом яєць і яєчних продуктів, вирощуванням великої рогатої худоби, дистрибуцією техніки, добрив і насіння.