Хто готовий заплатити заставу

Писарука хочуть взяти на поруки голова НБУ Яків Смолій, його заступник Катерина Рожкова, глава компанії Dragon Capital Томаш Фіала, депутат Київради Сергій Гусовський, голова наглядової ради компанії «Фармак» Філя Жебровська, йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Райффайзен Банку Аваль прокоментували затримання Писарука

У чому звинувачують Писарука

За версією слідства, Писарук допоміг власникові ВіЕйБі Банку Олегу Бахматюку отримати 1,2 млрд грн кредиту під заставу майна банку. При цьому вартість майна під час оцінки завищили до 1,8 млрд грн. При цьому реальна його вартість була 72,62 млн грн.

Писарук нібито задіяв головне управління НБУ по Києву та області, яким на той час керував член Ради НБУ Микола Каленський.

Читайте також: Суд відправив члена Ради НБУ під домашній арешт

Каленського звинувачують у тому, що він погодився видати кредит, хоча нібито знав, що оцінка майна завищена. Відомо, що гроші, отримані від НБУ, виводилися з банку, в тому числі на «мертвих душ», вважає слідство.

Сам Писарук заявив слідству, що всі процедури з видачі стабілізаційного кредиту VAB Банку були проведені з повним дотриманням законодавства.

Кого ще звинувачують

  • 11 листопада НАБУ заявило про затримання 8 осіб за підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком у 2014 році ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Читайте також: Офіційно від НАБУ: Затримано колишніх і діючих посадових осіб НБУ та VAB Банку

  • Серед підозрюваних – колишній перший заступник голови НБУ Олександр Писарук, колишній директор Генерального департаменту банківського нагляду; колишній в. о. начальника управління НБУ по р. Києву і Київській області, також колишні чиновники ВіЕйБі Банку: голова наглядової ради, заступник голови правління банку і троє посадових осіб приватних компаній, пов'язаних з бенефіціарними власниками банку.

Читайте також: Гонтарева назвала «терором» затримання колишнього заступника