Що пропонує законопроект

Законопроект пропонує карати обмеженням волі на строк від одного до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з накладенням штрафу від 85 тис. до 170 тис. грн посадових осіб, які довели фінустанову до неплатоспроможності і цим завдали великий матеріальний збиток державі або клієнту.

Також документ пропонує позбавляти таких осіб права займати певні посади протягом трьох років.

За внесення недостовірної інформації у звітність, що подається до НБУ, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг, документ пропонує штрафувати на суму від 15 тис. грн. до 30 тис. грн.

Читайте також: Рада схвалила законопроект, який зіпсує життя «схемщикам»

Хто нестиме відповідальність

Відповідальність нестимуть керівники фінустанови або інші пов'язані з ними посадові особи.

До пов'язаних осіб депутати пропонують віднести будь-яку особу, через яку проводиться операція в інтересах осіб, зазначених вище, та на яку вони впливають через трудові, цивільні й інші відносини.

Читайте також: «Спліт»: Що НБУ обіцяє небанківським фінустановам

Чому потрібні ці заходи

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що високому рівню шахрайства на фінансовому ринку сприяє слабке регулювання, недостатнє розкриття інформації і слабкий нагляд.

Зокрема, на страховики нерідко виходять з ринку без виконання своїх зобов'язань перед страхувальниками та іншими контрагентами. За оцінками регулятора (Нацкомфінпослуг), розмір невиконаних зобов'язань на сьогодні становить 316 млн грн перед близько 22 тисячами фізосіб.

Раніше повідомлялося