Період з 11 до 13 вересня додав ще і новин з міжнародних ринків. ЄЦБ оголосив про свої плани відновити з листопада політику кількісного пом'якшення. Європейський центробанк має намір викуповувати облігації в межах 20 млрд євро щомісяця і знизити ставку до «мінус» 0,5%. Після цього пройшли валютні ралі за парою євро/долар.

У перші дні минулого тижня гривні допомогли хороші результати аукціону з розміщення ОВДП. Інвестори купили облігації на суму 16,5 млрд гривень, з них гривневі — на 2,82 млрд і валютні — на $546,89 млн. Естафету підхопив вторинний ринок. За даними Нацбанку, на 13 вересня нерезиденти вже купили українські облігації на загальну суму в 88,09 млрд гривень, і ця тенденція лише посилюється.

Гривня швидко реагувала на такі новини і активно зміцнювала свої позиції. За тиждень долар на міжбанку подешевшав з 25,08/25,12 до 24,785/24, 815 гривень. Готівковий долар до кінця п'ятниці продавався в обмінниках за 24,90 гривні і навіть нижче.

Схоже, іноземці повірили в Україну і готові нарешті вкладати в неї значні кошти. Щоправда, поки що в основному на дуже вигідних для себе умовах через купівлю понаддохідних, за їхніми мірками, ОВДП. Але це вже щось.

Читайте також: Мінфін підрахував, скільки залучив до бюджету за допомогою ОВДП

Зняття депутатської недоторканності, відкриття ринку землі найближчим часом, чутки про потенційне виділення до 10 млрд доларів за новою програмою з МВФ, ухвалення закону про спліт і, найголовніше, — активні розпродажі нерезидентами валюти для покупки нових порцій гривневих облігацій — ось той мінімум подій, який призвів до чергового обвалу котирувань долара.

До кінця тижня через рішення ЄЦБ почалися ще і ралі за парою євро/гривня. Наприклад, 12 вересня євро з ранкових 27,4579/27,4994 гривень провалився до 27,0888/27,1082 гривень до 16:00 по Києву. Потім він все ж таки частково відновився до рівня 27,3196/27,3447 до кінця дня. Періодично «скакали» котирування з євро/гривні і 13-го числа.

Від напливу валюти на міжбанку, в першу чергу, виграв Нацбанк. Він активно скуповував долар на торгах у резерви. За даними «Мінфіну», регулятор викупив за цей тиждень близько $ 198 млн, плавно знизивши ціну своїх покупок з 25,03 гривень (минулого понеділка) до 24,68 гривень (минулої п'ятниці). Останні покупки в п'ятницю НБУ хотів провести ще дешевше — за 24,65 гривень, але бажаючих йому продати долар за такою ціною не знайшлося.

Читайте також: Чисті міжнародні резерви збільшилися до 12 мільярдів доларів

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників торгів вплинуть:

1. Виплати авансу персоналу, господарська діяльність компаній і настання періоду бюджетних платежів у клієнтів. Цього тижня бізнесу треба буде розрахуватися з персоналом за авансами за першу половину місяця (16-17 вересня) і закрити свої зобов’язання перед бюджетом (до 20-го числа).

Це збільшує загальну потребу в гривні і стимулює, з одного боку, зростання продажу валютної виручки експортерами, а з іншого — знижує можливості імпортерів у частині її покупки.

На тлі загального тренду зі зміцнення нацвалюти дефіцит гривні грає тільки на користь подальшого падіння валютних котирувань;

2. Новий аукціон з розміщення ОВДП і дії Нацбанку.

17 вересня Мінфін України проведе нове розміщення гривневих облігацій на 77 днів, 336 і 1050 днів. Інтерес іноземців до облігацій України зберігається. До того ж, обсяг пропозиції цих паперів буде досить низьким — за номіналом всього на 3 млрд гривень. Тому чиновники розраховують на подальше зниження дохідності облігацій за рахунок конкуренції між покупцями. Поки що це їм важко, але поступово вдається. Хоча і останні рівні дохідності ОВДП знаходяться на дуже високому рівні відносно міжнародного ринку.

Читайте також: Кінець сезону: нерезиденти незабаром можуть охолонути до ОВДП

На особливі успіхи цього аукціону в частині зміцнення гривні розраховувати не варто. Невеликий обсяг пропозиції на первинному ринку не стимулює величезних продажів валюти нерезидентами. Але разом з покупками облігацій іноземцями на вторинному ринку, це додасть пропозиції валюти на міжбанку і буде працювати на нацвалюту.

Нацбанк продовжить викуповувати з ринку надлишок пропозиції долара для поповнення резервів і застосовувати для цього інтервенції через Matching. Це частково утримає котирування долара від ситуативних обвалів в момент пікових розпродажів валюти нерезидентами під операції з ОВДП.

3. Ліквідність банків і готівковий ринок.

Розрахунки клієнтів з бюджетом в кінці тижня, авансові виплати персоналу, а також операції нерезидентів і місцевих компаній з купівлі/продажу ОВДП — призведуть до періодичних і істотних коливань ліквідності в банківській системі.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень зростання амплітуди коливань залишків на коррахунках банків у межах коридору 44 — 58 млрд гривень. Це періодично буде впливати на можливості спекулянтів з розгойдування курсу протягом сесій міжбанку.

Готівковий ринок залишиться в якійсь мірі заручником поведінки курсу на міжбанку і буде змушений постійно озиратися на ситуацію на торгах. Але в цілому — продовжить орієнтуватися тільки на реальний попит та пропозицію з боку населення.

«Мінфін» не бачить зараз особливих загроз для гривні з боку готівкового ринку.

Прогноз міжбанківського курсу на 16-20 вересня

За рахунок фактора нового аукціону з розміщення ОВДП (вівторок-середа), операцій нерезидентів з облігаціями на вторинному ринку (всі дні тижня) і розрахунків бізнесу з бюджетом (четвер-п'ятниця) — перекоси попиту і пропозиції на валютному міжбанку посиляться.

Ситуативні дії найбільших клієнтів під час сплати податків, розрахунки нерезидентів за придбані ОВДП та інтервенції Нацбанку з викупу надлишків долара на міжбанку — все це буде формувати курсовий тренд на торгах. НБУ спробує поповнювати резерви практично щодня.

За нашими розрахунками, Нацбанк має шанси поповнити резерви в ці дні на суму до $95-130 млн. без особливого збитку для тренду за курсом. Застосовувати він буде «тихий» формат через Matching.

Якщо результати аукціону виявляться досить середніми — Мінфін продасть облігації в обсязі до 1,4-1,8 млрд гривень, а вторинний ринок буде млявим — сума покупок регулятора без особливого тиску на курс не повинна перевищити поріг в $75-85 млн. Якщо суми викупу перевищить ці пороги — це почне грати проти гривні та призведе до зростання котирувань долара понад 25-25,10 гривень.

Якщо НБУ не перестарається з викупом валюти на торгах, курс безготівкового долара в період з 16 до 20 вересня буде перебувати в межах коридору 24,55-24,95 гривень.

Прогнозні обсяги операцій на торгах:

У понеділок-середу — поступове зростання обсягу угод та їх кількості за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП та розрахунків за ним (вівторок-середа). Ми прогнозуємо обсяги операцій на міжбанку в цей період в межах $250-310 млн при вчиненні до 510-640 угод;

У четвер — п'ятницю — невелике зниження активності клієнтів за рахунок ефекту завершення тижня. Але особливого падіння статистики цього разу не відбудеться, так як клієнтам треба розраховуватися з бюджетом. Багато з них будуть активно продавати валюту для погашення своїх зобов'язань перед державою. За нашими розрахунками обсяги операцій складуть $220-235 млн при вчиненні до 440-480 угод.

На готівковому ринку курси обмінників будуть орієнтуватися в першу чергу на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, але з оглядкою на ситуацію на міжбанку.

Обмінки продовжать працювати в режимі «з обороту» при середньому рівні спреду в 15 -20 копійок за доларом, в межах 25-30 копійок — за євро і 0,005-0,008 гривні за рубль.

Якщо не буде суттєвих стрибків курсу на міжбанку, політичних або інших потрясінь, то «Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 16-20 вересня в обмінниках фінкомпаній в межах 24,65-25,05 гривень, а в банках 24,50-25,10 гривень.