Що це значить

Відповідаючи на запитання про те, що буде, якщо суди вищих інстанцій визнають націоналізацію незаконною, Страхова сказала: «Мирова угода, якийсь консенсус або угода з урядом: Приватбанк залишається державним, Ігор Валерійович отримує свої $ 2 млрд, але вони йому фактично в руки не даються. Вони йдуть в погашення кредитів для пов'язаних з ним компаній».

Страхова наголосила, що більшість кредитів, виданих пов'язаним з екс-власниками компаніям, не обслуговуються.

«Чому б не зробити взаємозарахування? Якщо йому винні — зарахувати. І можливо, трошки ще Ігор Валерійович буде винен Приватбанку», — зазначила вона.

На думку Страхової, 2 млрд дол., про які говорить Коломойський, — це сума капіталу банку на момент націоналізації (21 млрд грн) і зобов'язань банку перед пов'язаними особами на 29,4 млрд грн (близько 1,1 млрд дол.), які були примусово конвертовані за процедурою bail-in.

Читайте також: Коломойський: Мені не потрібен Приват, нехай повернуть 2 мільярди

Страхова додала, що під час націоналізації Коломойський визнавав, що частина кредитів видали пов'язаним особам.

«Наскільки я розумію, він десь погоджувався [на суму] до 60 млрд грн», — сказала вона.

За підрахунками Страхової, в результаті взаємозарахування компанії Коломойського будуть винні Приватбанку ще близько 10 млрд грн.

Нагадаємо, раніше Коломойський заявив, що Приватбанк йому не потрібен. Він додав, що хоче отримати 2 млрд дол. компенсації. Бізнесмен стверджував, що йдеться про капітал банку до націоналізації.

При цьому станом на 1 жовтня 2016 року статутний капітал банку становив 21,256 млрд грн (819,7 млн ​​дол.), Власний капітал — 30,293 млрд грн (1,17 млрд дол.). Крім того, згідно зі звітністю Приватбанку, на той момент у нього був борг перед НБУ в розмірі 21,087 млрд грн.

Читайте також: Суд відмовив Нацбанку у знятті арешту з активів Коломойського

У травні Коломойський заявив, що 2 млрд дол. — це гроші екс-власників, які нібито були інвестовані в банк протягом 25 років.

Нагадаємо, 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію Приватбанку в 2016 році.

Також суд скасував договір купівлі-продажу державою акцій банку і визнав незаконним рішення НБУ, яким було визначено перелік пов'язаних з Приватбанком осіб і розірвав поруку Коломойського за кредитами рефінансування.

13 травня Шостий апеляційний адмінсуд Києва залишив в силі рішення суду першої інстаціі, який визнав незаконним інспекційну перевірку НБУ в Приватбанку в 2016 році. На підставі цієї перевірки було отримано висновок про неплатоспроможність банку.