В середині квітня українські суди вже винесли кілька вердиктів. Напередодні президентських виборів Окружний адміністративний суд Києва визнав націоналізацію незаконною. Слідом за цим рішенням з'явилося ще кілька — всі на користь екс-власників Привату. Більш того, за інформацією ЗМІ, Ігор Коломойський подав 5 нових позовів до Господарського суду Києва до НБУ і Приватбанку.

Тепер конфлікт між колишніми власниками банку і керівництвом НБУ вийшов в публічну площину. Після інтерв'ю екс-голови НБУ Валерії Гонтаревої і першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, інтерв'ю Bihus.info дав колишній співвласник Приватбанку Ігор Коломойський.

«Мінфін» наводить деякі тези, озвучені в інтерв'ю. І, зокрема, позицію Коломойського щодо націоналізації Приватбанку.

  • Коли я в останнє бачився з Петром Порошенко, він мене запитав, навіщо ти подав до суду. Я відповів, що запаркував собі право судитися. Держава ж встигла порушити домовленості не встигнувши їх підписати.
  • Перше порушення було в тому-що в бюджет 2017 року не було вписано можливість зворотного викупу акцій (Приватбанку — ред). 
  • Я підписав звернення до прем'єр міністру, де говорилося про націоналізацію. Але це не договір. Був би договір — я б його дотримувався. А лист я підписав, тому що ми більше не могли утримувати банк після того, що влаштував Нацбанк. І після довгих переговорів ми прийшли до цього формату — держава націоналізує банк, а потім протягом якогось часу приводить його до тями. Але під час цього обговорення не передбачалося агресивного піару проти колишніх власників. А вони вийшли і сказали, що в банку 97% пов'язаних кредитів. Це відверта брехня. Це було друге порушення з боку держави.
  • Націоналізація сталася через бажання Петра Порошенка отримати контроль над телеканалом «1 + 1». І це стане предметом позову до Петра Порошенка, як тільки він перестане бути президентом.
  • Порошенко готував угоду з Суркісами і домовлявся купити у них 25% акцій телеканалу. А потім домовлявся зі мною, теж хотів купити 25%, щоб мати 5о% акцій.
  • Все що я заробляю, я інвестую в Україні. І навіть ті гроші, які виводилися з Приватбанку на Кіпр, про що стверджують в НБУ, ці гроші потім заводилися в Україну для інвестування. Який мені інтерес тримати гроші в Швейцарії під -1%?
  • Інвестувати в державу я не збираюся.
  • Повернути Приватбанк назад — не головна моя мета. Головне завдання, щоб суд прийняв рішення — чи правильно, що у мене відібрали банк, пограбували мене чи ні?
  • Сума в 2 млрд дол, яку я вимагаю повернути — це наші власні кошти, які лежали в капіталі банку. Я ні копійки від Приватбанку не отримав. Всі дивіденди, які нам виплачували ми відправляли на збільшення статутного фонду банку або його капіталу.
  • Якщо буде встановлено, що націоналізація була незаконною, необхідно буде провести реституцію. Але припустімо, банк мені не віддадуть — бо резонанс великий і держава туди вклала 150 млрд грн ОВДП. Тоді віддайте нам наші 2 млрд дол і все.
  • Тільки не тисніть на патріотичні почуття, що хтось там голодує, на армію не вистачає, а мені треба повернути гроші. Я не поспішаю з поверненням, мені треба визнати факт, що мене пограбували і покарати тих, хто це зробив.
  • Могли б розміняти цю компенсацію на щось, облігації взяли б якісь. Мені є на що жити.
  • 155 млрд грн які були докапіталізовані державою не були монетизовані, вони так і лежать у вигляді облігацій. Заберіть їх назад і поміняйте постанову НБУ про те, як ви рахуєте застави по кредитному портфелю. Щоб забрати банк НБУ змінив порядок обліку застав за кредитами. Ми в червні 2016 року внесли в банк 31 млрд грн. Це на той момент було вже третє донарахування. Вони кажуть — треба внести ще 70 млрд. Грн, ми були готові їх знайти, потім вони заговорили про 115 млрд грн. Це не закінчилося б.
  • У банку лежало 270 млрд грн застав. Рожкова їх всі відпустила, вона вважала, що всі акції, наприклад Нікопольського ферросправного заводу, Одеського припортового заводу нічого не варті.
  • Поява рішень судів між турами президентських виборів пов'язана з тим, що судді побоювалися за свою долю в разі прийняття такого рішення. Тому й не ухвалювали його раніше.
  • Гонтарева і нинішнє керівництво НБУ говорить не про несправедливість рішення суду по Приватбанку, а про вплив цього рішення на економіку. Якщо держава вас пограбувала 2 роки тому і записала це собі в актив, то це ж не моя вина, що це призвело до таких наслідків.
  • Ми хочемо вирішити ситуацію точково і хірургічно, щоб економіка і народ України не постраждав. Або віддайте нам нашу пошарпану власність після управління цим менеджментом або віддайте гроші.