На це придбання держава витратила сотні мільярдів бюджетних грошей. Судові тяжби щодо законності націоналізації тривають досі, також як і суперечки, наскільки необхідним був цей крок.

Вранці 19 грудня 2016 року Національний банк України та Міністерство фінансів провели спільну конференцію. Валерія Гонтарєва та Олександр Данилюк, які очолювали в той час ці відомства, повідомили про епохальне рішення — націоналізації найбільшої фінустанови країни — Приватбанку. Екс-власники банку нібито не тільки були згодні з цим заходом, а й самі про нього попросили. Через короткий час Фонд гарантування вкладів ввів в банк тимчасову адміністрацію, а Міністерство фінансів оформило покупку 100% його акцій за 1 гривню.

Як пояснили в НБУ, головна проблема Приватбанку крилася в «невиваженій кредитній політиці», через яку в балансі з'явилася величезна «діра». Понад 97% корпоративного кредитного портфеля припадало на кредити, пов'язаним з акціонерами Привату, компаніям.

Уже після переходу банку у держвласність почалася низка взаємних звинувачень. Ігор Коломойський назвав рішення влади незаконними. А держава звинуватила екс-власників у шахрайстві.

Міжнародне агентство Kroll, яке НБУ найняв для розслідування махінацій в Приватбанку, виявило «банк в банку». Один — всім відомий технологічний та інноваційний роздрібний Приват. Другий — займався кредитуванням пов'язаних осіб для виведення грошей з банку. Збиток від таких схем був оцінений, як мінімум, в $5,5 млрд збитків.

У грудні 2017 року Приватбанк подав проти екс-власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова позов до Високого суду Лондона. Причиною послужила одна із «схем», за допомогою якої через британські компанії вивели $1,91 млрд. В результаті суд наклав всесвітній арешт на майно екс-власників.

Коломойський та Боголюбов не здалися і подали апеляцію, стверджуючи, що справа не підпадає під юрисдикцію британського суду. Високий Суд Лондона погодився з доводами. Тепер апеляцію на рішення подав Приватбанк.

Перший рік в держвласності пройшов для банку далеко не кращим чином. За 2017 рік Приватбанк отримав збиток у 22,9 млрд грн. В основному це було пов'язано з величезними відрахуваннями в резерви під погані кредити — до 20 млрд грн. Але у 2018 році справи пішли на поправку. Тільки за 9 місяців цього року ПриватБанк отримав «плюс» в розмірі 5 млрд грн., що зробило його найприбутковішим українським банком.

Багато хто сумнівався, що після націоналізації банк зможе підтримувати рівень обслуговування клієнтів хоча б на колишньому рівні. Проте, Приват зберігає статус «найтехнологічнішого» на ринку. Наприклад, він першим впровадив Android та Apple Pay, і одним з перших зацікавився «оптовим» продажем населенню ОВДП. До кінця 2018 року фінустанова обіцяє представити онлайн-сервіс для купівлі державних цінних паперів.

Заказати кредитку від Приватбанку онлайн

Що стосується перспективи, то держава не збирається назавжди залишати Приватбанк у власності. Згідно зі стратегією розвитку фінустанови, вона повинна бути готовою до приватизації вже у 2022 році. На той час вартість Приватбанку повинна бути в діапазоні від 40 до 65 млрд грн. В уряді також сподіваються, що з 2018 по 2022 рік банк принесе державі сумарний дохід 81 млрд грн.

Націоналізація Приватбанку досі викликає безліч суперечок. А конкретних відповідей — майже немає. На честь річниці цієї події «Мінфін» вирішив поцікавитися у читачів, що вони думають про це через два роки. І як націоналізація відбилася на клієнтах Привату.

Пройти опитування можна, заповнивши невелику форму. Для цього доведеться залогінитися в акаунт Google.

Редакція не збирає особисті дані користувачів.