Продавши $215 млн з резервів, Нацбанк зміг тільки сповільнити масштаби падіння нацвалюти. Долар на торгах подорожчав на 48 копійок — з 27,27/27,3о до 27,75/27,78 гривень. Офіційний курс на 20-е серпня злетів ще більше — на 65 копійок до 27,898554 гривень. В обмінниках продаж перевищував психологічний рівень в 28 гривень.

Головні причини девальвації гривні:

1) зростання попиту на валюту при низькому рівні пропозиції як на міжбанку, так і на готівковому ринку;

2) скупка і подальше виведення іноземцями валюти після погашення нової порції ОВДП;

3) підвищення привабливості американських ринків і як наслідок — зміцнення позицій долара в світі та відтік капіталу з ринків країн, що розвиваються в США;

4) масоване спекулятивне розгойдування валютного ринку за рахунок гри на різниці готівкового та безготівкового курсів на тлі високої ліквідності в банківській системі. Коррахунки банків весь тиждень перебували в межах 52,5-57,9 млрд гривень і тільки в п'ятницю знизилися до 47,6 млрд. Наявність значних обсягів гривневих ресурсів у клієнтів не стимулювали активного продажу ними валюти в період проведення бюджетних розрахунків на який дуже розраховував НБУ.

Що чекає гривню цього тижня

На поведінку валютного ринку в найближчі дні вплинуть такі фактори:

1) Короткий робочий тиждень та необхідність завершення бюджетних платежів у клієнтів. У зв'язку зі святкуванням Дня Незалежності міжбанк буде працювати тільки з понеділка по четверг. Потім нас чекають три вихідних. Останній день основних бюджетних розрахунків 20 серпня припадає на понеділок, що потенційно збільшить пропозицію валюти цією датою.

Короткий тиждень змусить компанії активніше проводити свої зовнішньоекономічні розрахунки в період з понеділка по середу, так як в останній робочий день перед триденними вихідними (четвер) активність вже знизиться. Клієнтам не вигідно «зависання» їх коштів або товарів на тривалий час.

За нашими підрахунками це збільшить обсяги операцій міжбанку в період з понеділка до середи до 410-470 млн доларів при укладенні до 550-620 угод, а в четвер — відбудеться зниження активності до 360-390 млн доларів при здійсненні 480-530 угод на торгах.

Завершення періоду бюджетних розрахунків допоможе гривні в протистоянні на міжбанку. Воно знизить активність покупців та простимулює хоча б часткове зростання пропозиції валюти на торгах експортерами.

Є певні передумови для зміцнення гривні вже на період і після свят. Західні банки будуть працювати у вихідну в Україні п'ятницю і валютна виручка буде зарахована цим днем ​​на коррахунки українських банків. Наступного понеділка наші банки зарахують її на рахунки клієнтів і не пізніше вівторка на ринок вийде збільшений обсяг обов'язкових продажів. Це може сприятливо позначитися на курсі гривні.

Але особливо робити ставку на це не варто. Багато великих клієнтів вже зробили корекцію своїх фінансових потоків з урахуванням цієї специфіки та ефект може бути значно нижчим, аніж очікує цього той же НБУ.

2) Збереження істотного розриву між курсами готівкового та безготівкового ринку простимулює спекулятивну гру на різниці між курсами і спрацює проти гривні. Природним обмежувачем зростання котирувань готівкового ринку будуть низька платоспроможність населення та висока конкуренція між обмінниками. Якщо припиниться ажіотажна скупка валюти громадянами і дрібним бізнесом — ціна продажу валюти і спред на готівковому ринку підуть вниз. Це в свою чергу знизить спекулятивну цікавість до гри на різниці між курсами та зменшить тиск на гривню.

3) Рівень ліквідності в банківській системі та дії Нацбанку.

На самому початку тижня через бюджетні проплати клієнтів на рахунки в Держказначействі ліквідність в системі знизиться, що зменшить спекулятивні ресурси для розкачки ринку.

За нашими підрахунками, залишки на коррахунках банків на цьому тижні не будуть перевищувати 50-52 млрд гривень. Цього достатньо для виконання всіх вимог по ліквідності до банків з боку НБУ, але в той же час такі обсяги дозволяють спекулянтам розхитувати ринок.

Частину гривневої ліквідності з ринку буде забирати НБУ та Міністерство фінансів, як при продажу валюти через інтервенції, так і за рахунок реалізації депсертіфікатов та ОВДП.

Але розраховувати на те, що це істотно послабить тиск на гривню не варто. Надто вже великі диспропорції зараз між попитом на валюту та її пропозицією. Нацбанку постійно доведеться виходити на ринок з продажем валюти для того, щоб гасити курсові пожежі. А стабільне зростання ринкового і офіційного курсів не стимулює скидання валюти експортерами понад розміри обов'язкових продажів. Крім цього, відразу ж після свят настає період основних відшкодувань ПДВ, що також спрацює проти гривні.

Прогноз готівкового та безготівкового курсів на тиждень:

На готівковому валютному ринку триватимуть істотні курсові коливання з частою зміною котирувань обмінників протягом дня. Ринок щодня буде прощупувати курсову стелю платоспроможного попиту і тільки при його досягненні відбуватиметься відкат котирувань. Дешевої валюти чекати не варто, а гра «на підвищення» буде впиратися тільки в реальний попит на валюту та конкуренцію між обмінниками.

Через безліч «небезпечних» для гривні факторів ми прогнозуємо на цьому тижні коридор по долару на готівковому ринку в широкому коридорі 27,65-28,15 гривень. Спред по долару в банках складе до 35 копійок, в обмінниках фінкомпаній — від 15 до 25 копійок.

На міжбанку. Як і минулого тижня — дії регулятора, курсові інтереси великих гравців та співвідношення готівкового та безготівкового курсів будуть визначати тренд на міжбанку. Трохи стримувати зростання котирувань буде період податкових платежів. Проти нацвалюти працюватимуть девальваційні настрої бізнесу, небажання експортерів активно продавати валюту та «розігрітий» готівковий ринок.

Нацбанку доведеться постійно бути присутнім на торгах для покриття дефіциту валюти. «Мінфін» прогнозує в цей період продовження валютних ралі на міжбанку та котирування безготівкового долара в межах широкого коридору 27,70 -28,20 гривень. Епоха формального літнього затишшя завершена і навіть три вихідних не особливо вгамують валютний ринок.

Ми не чекаємо особливого зміцнення гривні і в разі масового скидання валюти великими експортерами для закриття бюджетних платежів. Навіть якщо і буде хоч найменше ситуативне перевищення пропозиції валюти над попитом — НБУ буде викуповувати його з метою відновлення ЗВР, що не дасть курсу гривні істотно зміцнитися. Глобальний тренд на девальвацію продовжиться.

Основними гравцями на валютному ринку будуть: сам НБУ, всі держбанки (включаючи Приватбанк), Альфа-банк, Банк Кредит Дніпро, Глобус банк, ІНГ Банк Україна, Індустріалбанк, Креді Агріколь Банк, ОТП Банк, банк «Південний», ПроКредитБанк, ПУМБ, Райффайзен Банк Аваль, Сбербанк, Сітібанк, ТАСкомбанк, UKRSIBBANK і Укрсоцбанк.

Над чим варто задуматися всім

За розрахунками «Мінфіну», щоб утримати гривню нижче рівня в 28 гривень, Нацбанку потрібно щотижня дозаливати на ринок у вигляді інтервенцій близько $120-180 млн. Причому як в публічній формі через аукціони — для психологічного впливу на ринок, так і через Matching, щоб нейтралізувати скачки котирувань на самому початку чергових хвиль зростання курсу.

Чи готовий Нацбанк до таких витрат при невизначеності з термінами нового траншу МВФ? Навіть якщо на вересневих переговорах з фондом все пройде добре, питання дуже складне. ЗВР не нескінченні, а попереду ще традиційно «небезпечний» для курсу осінньо-зимовий період. Тому, швидше за все, Нацбанк буде йти шляхом плавної девальвації гривні до закладених в бюджеті рівнів в 29-30 гривень на цей рік. Політичний фактор за умови наближення виборів і масованого потоку популістських рішень уряду теж грає свою роль. І аж ніяк не на користь гривні.