Гривня стала слабшою за останній тиждень. І це не було несподіванкою. Що минулого тижня гривня буде під тиском, можна було передбачити місяць тому, два місяці і навіть півроку. Чому виник тиск? Великий обсяг погашення державних облігацій, які належали іноземцям. Вони увійшли в ці папери на початку року, заробили на сезонному зміцненні гривні та отримали високий український відсоток, а тепер фіксують прибуток. Погашення було плановим і відбулося 25 липня. У підсумку, вони конвертували в долари свої чесно зароблені гривні. На валютному ринку це створило дисбаланс, як результат — гривня стала слабшою.

Що ж далі? Можна з упевненістю говорити про те, що буде восени, але не про те, що трапиться найближчими тижнями. Однак, фішка в тому, що це абсолютно неважливо. Гривня — валюта сезонна, і восени на нас би все одно чекало послаблення національної валюти. З піком — наприкінці грудня-на початку січня. Саме тоді місцеві бюджети знову підуть витрачати свої гроші, закопуючи в замерзлу землю мільярди гривень і дитячі майданчики. Запитання полягає в тому, чи ми бачимо вже зараз початок цього сезонного послаблення, чи, можливо, гривня ненадовго зміцниться перед тим, як знову почати зниження за декілька тижнів. Але це запитання не має сенсу, тому що результат все одно той самий. У вересні-грудні ми побачимо гривню, що слабшає. А коливаннями в серпні можна знехтувати.

Читайте також: ОВДП та курс: хто хитнув минулого тижня

Іноземці, котрі купують українські державні облігації, спочатку запустили процес зміцнення гривні (коли купували папери в січні-лютому), а наразі — стали одним із чинників послаблення національної валюти. Щоразу вони просто вносили дисбаланс у сталу систему попиту та пропозиції на валютному ринку України. Фактично, виступали у ролі глобального потепління. Сезонне зміцнення почалося трохи раніше, але так само раніше може початися і сезонне послаблення.

Сам рух гривні не є чимось трагічним. Річні коливання можуть сягати 10%, але фактично курс майже не змінюється. Ми бачили в січні курс 28,8, базовий прогноз на кінець року включає в себе курс на рівні 29,0-29,5. Зміни незначні. Просто треба порівнювати подібне (січень із січнем), а не протиставляти курс літа та зими. І тоді жодної «зради» знайти не вдасться.

Жодної «зради» на валютному ринку не буде за умови співпраці з МВФ. Це, звичайно ж, ключовий фактор. Не буде траншу, і можна буде говорити вже не про сезонні фактори. І про курс, який значно виходить за межі базових сценаріїв. Але тут повинен перемогти здоровий глузд.

А українцям варто нарешті почати заробляти на сезонності. Адже коли всі знають, що в січні гривня проходить локальний мінімум, а в травні-червні — локальний максимум, то гріх не скористатися з цієї ситуації. Особливо, коли держава пропонує зручні інструменти у вигляді валютних та гривневих облігацій. І коли більшість людей стане фінансово грамотною й почне використовувати сезонні фактори, то з часом і вона піде. І ми не помічатимемо, як навесні аграрії починають витрачати свої долари, а восени імпортери закуповуються на увесь рік.