Такі дані містяться в опитуванні банкірів, яке провело «Інтерфакс-Україна».

«За відсутності внутрішніх і зовнішніх шоків коридор курсу гривні на травень-серпень становитиме 25,8-26,3 грн/$1», — сказав директор казначейства банку «Кредит Дніпро» Олег Курінний.

Як зазначив експерт, в українській відкритій економці головним фактором впливу на курс гривні є динаміка надходжень експортного виторгу, яка, в свою чергу, залежить від сезонності і кон'юнктури сировинних товарних ринків. Навесні-влітку ці фактори, а також сезонне зниження потреби в енергетичному імпорті, як правило, надають підтримку курсу гривні.

Серед додаткових факторів впливу на курс гривні Курінний назвав перспективи подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), рівень інтересу фінансових інвесторів до ринку українських цінних паперів, волатильність долара на світових фінансових ринках, співвідношення попиту і пропозиції на готівковому ринку, а також вектор подальшої монетарної політики НБУ і активність його дій на міжбанку.

Читайте також: Що загрожує гривні найближчими днями

Аналогічної точки зору дотримується і директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін.

Головний економіст Альфа-Банк Україна і Укрсоцбанку Олексій Блінов також вважає, що значних коливань курсу гривні в травні-червні не буде.

«На сьогодні валютний ринок України збалансований з переважанням пропозиції іноземної валюти над попитом, цьому сприяє й традиційний сезон низького імпорту. Ми не очікуємо значних коливань курсу гривня/долар у травні-червні. Невелике ослаблення валютного курсу може розпочатися наприкінці літа із завершенням сезону низького імпорту. У довшій перспективі динаміка обмінного курсу залежатиме від того, наскільки успішно Україні вдасться забезпечити рефінансування виплат за зовнішнім державним боргом», — сказав він.

У свою чергу, голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що гривня найближчим часом повернеться до тенденції повільної девальвації.

«Курс гривні до кінця травня може знизитися до 26,4 грн/$1, до середини літа — до 27 грн/$1, а до кінця року він може перебувати на рівні, близькому до закладеного до держбюджету (до держбюджету-2018 закладено прогноз середньорічного курсу гривні 29,3 грн/$1 — ІФ)», — сказав банкір.

Як вважає Кравець, враховуючи фактори ризику зростання інфляції і, відповідно, девальвації гривні, НБУ утримуватиме облікову ставку на нинішньому рівні в 17%.

Банкіри прогнозують зниження курсу гривні до кінця року до 27-30 грн/$1 за сприятливої економічної і політичної ситуації.