У деяких випадках доведеться також розповісти банку, на що підуть зняті з рахунку гроші. Як правило, мова йде про операції на суму від 150 тис грн. Але якщо банки вважатимуть дії клієнта підозрілими, відзвітувати доведеться і за меншу суму. До чого може призвести посилення вимог фінмоніторингу, на своїй сторінці в Facebook написав співзасновник банку Аваль Олександр Деркач.

Читайте також: Банк хоче знати звідки гроші. Що робити

Нещодавно перераховую гроші з одного свого рахунку на інший свій (!) рахунок, відкритий в іншому банку. Клієнтом якого я є багато років. Фінмоніторинг цього банку вимагає пояснити походження. Пояснюю. Ні, кажуть, дайте документальне підтвердження. У форматі pdf. Даю, у мене з цим проблем немає. Питання відпадає.

Читайте також: Звідки гроші. Банки перевірять доходи українців

Але паралельно виникає інше питання. У мене. Як в один логічний ланцюг пов'язати відтік сотень мільярдів гривень з депозитів населення за останні роки, бажання повернути їх назад, вимогу про оплату всього-всього на суму більше 50 тисяч гривень виключно через банки, і фактичну заборону на поповнення рахунків в банках на суму понад 150 тисяч грн. Для тих, у кого немає «джерел» їх походження. Тобто для більшості людей. Які 5-7 років тому ні сном, ні духом не збиралися ці «джерела» збирати.

Читайте також: До яких клієнтів у банків не може бути питань

І навіщо з банків робити ще одну податкову. Їм, на мою думку, і так є що робити.