Минфин - Курсы валют Украины

Установить
travmoped
travmoped
14 февраля 2014, 10:07
travmoped
Здравствуйте, Олеся.
Скажите, пожалуйста, какие в Украине сейчас существуют ЛЕГАЛЬНЫЕ способы оплаты при покупке жилья. И является ли правомочным требование от продавцов квартир расчета в наличных долларах США. Если так делать нельзя, укажите, пожалуйста, на статью какого закона или положения я могу ссылаться.
Почему мое предложение оплаты безналичным платежом в гривне по курсу вызывает негативную реакцию у продавцов? Какой курс используется при таком расчете?
Заранее спасибо.
Ответ эксперта
OlesyaK
Олеся Клименко
17 февраля 2014, 17:38
Здравствуйте!

Відповідно до частини першої статті 99 Конституції України грошовою одиницею України є гривня. Згідно з п. 3.3 ст. 3 Закону України від 05.04.2001 р. №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» гривня як грошова одиниця України (національна валюта) є єдиним законним платіжним засобом в Україні, приймається усіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України для проведення переказів.
З початком осені набрала чинності норма про заборону оплати готівкою покупок понад 150 тисяч гривень. Так, відповідно до постанови Правління Нацбанку від 06.06.2013 № 210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» громадяни не зможуть розраховуватися готівкою за товари або іншу покупку вартістю більше 150 тис. гривень протягом одного дня. Тобто, якщо ви придбаваєте, наприклад, нерухомість або ж коштовні речі на суму більшу, ніж зазначена, то повинні це робити тільки в національній валюті, оскільки законним засобом платежу в Україні є гривня, та через банківські установи. При цьому, у разі наявності іноземної валюти для здійснення купівлі товарів понад встановлену граничну суму розрахунків готівкою її необхідно обміняти на гривню та перевести необхідну суму на рахунок продавця, сплативши при цьому відповідну комісію. Плата за товари (роботи, послуги) здійснюється шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті). Більш детальна інформація висвітлена на офіційному сайті НБУ www.bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=1393784&cat_id=80928
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться