Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Tatvana
Tatvana
10 сентября 2013, 9:00
Здравствуйте, Олеся. Моя мать хочет оформить мне дарственную на квартиру. В государственной нотариальной конторе сказали, что сделка оформляется только после оценки стоимости квартиры независимым экспертом, а не по балансовой стоимости БТИ. Так ли это? И какой правовой акт это регламентирует? Раньше при заключении сделок на недвижимость достаточно было справки БТИ о балансовой стоимости квартиры. Квартира в старом доме, в центре, как Вы понимаете, разница между рыночной стоимостью и балансовой огромна. Заплатить 1% госпошлины от рыночной стоимости сейчас просто не в состоянии. Заранее стасибо
Ответ эксперта
OlesyaK
Олеся Клименко
10 сентября 2013, 10:47
Доброго дня!

Пунктом 3 Роз«яснення Мін»юсту від 31.07.13 р. «Щодо окремих положень постанови КМУ „Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства“ встановлено:
Згідно з підпунктом 1.20 пункту 1 глави 2 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, вчинення нотаріальної дії за участю фізичної особи, предметом якої є об'єкт нерухомого та рухомого майна, здійснюється нотаріусом за наявності оціночної вартості такого майна, проведеної в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 року № 231 „Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства“.

Враховуючи наведене, при вчиненні нотаріальної дії за участю фізичної особи, предметом якої є об'єкт нерухомого та рухомого майна, нотаріуси перевіряють наявність звіту про оцінку, складеного відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2013 року № 231 „Деякі питання проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства“.

Таким чином, оцінка квартири проводиться саме незалежним оцінювачем зі складанням Звіту про експертну оцінку майна, який подається нотаріусу при посвідченні договору дарування. Держ мито буде сплачуватись від оціночної вартості згідно Звіту про оцінку.
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться