Минфин - Курсы валют Украины

Установить

cashless від Альфа-Банк

×

Введите ваш E-mail
для оформления подписки:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!


Уважаемый Андрей!

В дополнение к оформенной подписке
вы можете также получать:

Подписаться

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
×

Получайте по E-mail самые главные
финансовые новости Украины и мира:

Подписка оформлена успешно

На указанную вами электронную почту отправлено
письмо с подтверждением подписки.

Мы рады, что вы с нами!



Вернуться на сайт
Подписаться
C0d3X 13 февраля 2019, 16:30
Отделение по адресу: Тернополь, ул. Медовая, 18
Дякувати Богу ми живемо в 21 столітті, а на дворі вже 2019 рік. Cashless economy та cashless society дійшли й на нашу батьківщину і ми можемо насолоджуватися комфортними платежами будь-де та будь-коли, економлячи при цьому свої нерви, гроші, а головне – час!
Проте, це був один з тих випадків коли знадобилася сума готівкою… Загалом таке трапляється, особисто в мене, десь двічі-тричі на місяць. В цілому, готівкою я не користуюся взагалі.
Отож, потрібна готівка, сума не є надто велика, проте й не копійки, які можна назбирати вдома з залишків якихось здач.
П'ятниця, післяобідній час. Вирішую зняти кошти з карткового рахунку в Альфа-Банку.
На умовах мого карткового пакету встановлена сума готівки, яку можна знімати на місяць в будь-якому банкоматі (не лише Альфа) без комісії. Сума яка мені необхідна в даному випадку перевищує встановлений ліміт. Знімати суму понад ліміт з банкомату та втрачати на комісії, звісно, немає сенсу. Хто взагалі ці «геніальні» люди, які платять банківські комісії???
Тому, вирішую зняти кошти в касі Альфа-Банку, так як згідно тарифів отримання готівки в касі двічі на місяць без обмеження по сумі не тарифікується.
Звернувшись в касу окрім банківської картки для проведення операції в мене попросили паспорт. При собі в мене був паспорт громадянина України для виїзду за кордон та водійське посвідчення. Жодного з цих документів у мене не прийняли визнавши їх не підходящими та відмовили у виконанні операції.
По перше, в ряді інших банків послугами яких користуюсь, для отримання готівки необхідно лише фізичну присутність карти та введення пін-коду, все! Ніяких документів ніхто не вимагає, ідентифікація відбувається за пін-кодом.
По друге, ще до недавна (точно не можу сказати коли відбулися зміни) в Альфа-Банку можна було зняти готівку з карти лише з використанням пін-коду в межах ліміту, якщо не помиляюсь, до 15тис грн. І лише, якщо сума перевищувала ліміт, тоді потрібен був паспорт, навіть не будь-який документ який посвідчує особу, а виключно паспорт.
Тепер давайте розбиратися. В чому справа?
Нагадаю для усіх банків, не лише для Альфа-Банку — ПРАВИЛА ІСНУЮТЬ ОДНІ ДЛЯ ВСІХ!
Якщо банк «Б» може видавати готівку в касі з карти з використанням лише ідентифікації за пін-кодом, то тоді банк «В» теж це може, і банк «Г» і «Д» і «Ж»… Альфа-Банк в даному випадку вирішив порушити закони і трактує їх на власний лад.
Навіть у моїй ситуації коли паспорт був відсутній, я мав два інших документи, які теж можна законно використовувати для ідентифікації мене, як клієнта банку і виконання даної операції. Наведу посилання на два основні закони:
Стаття 43. ЗУ «Про нотаріат»
«Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи).»
пп.1, пп.2 п. 1 статті 13 ЗУ «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»
«1) документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України:
а) паспорт громадянина України;
б) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
в) дипломатичний паспорт України;
г) службовий паспорт України;
ґ) посвідчення особи моряка;
д) посвідчення члена екіпажу;
е) посвідчення особи на повернення в Україну;
є) тимчасове посвідчення громадянина України;
2) документи, що посвідчують особу та підтверджують її спеціальний статус:
а) посвідчення водія;
б) посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон;
в) посвідка на постійне проживання;
г) посвідка на тимчасове проживання;
ґ) картка мігранта;
д) посвідчення біженця;
е) проїзний документ біженця;
є) посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
ж) проїзний документ особи, якій надано додатковий захист.»

Як бачимо із вищевказаного встановити особу можна за рядом різноманітних документів. Це стосується не лише банківської діяльності, а наприклад отримання рекомендованого листа чи посилки, звернення в лікувальний заклад на консультацію чи навіть для офіційного працевлаштування! Паспорт громадянина України – це ніяка не панацея і носити його біля серця не потрібно! Це говорить закон!
Звісно ж для Альфа-Банку це немає значення… мені відмовили, на цьому все закінчилося.

Висновок:
— В Україні досі не існує жодного банку на який можна цілком і повністю покластися, довірити усі свої заощадження та використовувати увесь спектр їх банківських послуг. Ні державного, ні приватного… В тому чи іншому випадку будуть виникати подібні ситуації. Наведений мною приклад не найгірше що може трапитися, але все ж…
— Необхідно мати по меншій два рахунки в РІЗНИХ банках для кожного типу операцій якими ви користуєтеся аби уникнути denial-of-service.
— Завжди майте план «Б» про всяк випадок. В нашій країні все ще не можна повністю відмовитися від готівки, навіть при усьому бажанні. Напевно це не скоро стане можливим. До того ж пам’ятаймо, що йде війна, а електронні послуги в т.ч. банківські, проте не лише вони, надто залежать від технічної та цифрової інфраструктури, яка сьогодні є і працює, а вже завтра може не існувати.
Сенс Банк
Ответ банка
14 февраля 2019, 15:38
C0d3X, доброго дня. Статтею 55 Закону України «Про банки й банківську діяльність» встановлено, що всі відносини між банком і клієнтом регулюються законодавством України, актами Національного банку України й договорами, укладеними між банком і клієнтом. АТ «Альфа-Банк» під час здійснення своєї діяльності неухильно дотримується Конституції України, Законів України та інших нормативно-правових актів і вимог діючого законодавства України.
Згідно з Законом України «Про запобігання та протидію легалізації...»
9. Суб'єкти первинного фінансового моніторингу під час ідентифікації та верифікації резидентів встановлюють:
1) для фізичної особи — прізвище, ім'я та по батькові, дату народження, номер (та за наявності — серію) паспорта громадянина України (або іншого документа, що посвідчує особу та відповідно до законодавства України може бути використаним на території України для укладення правочинів), дату видачі та орган, що його видав, реєстраційний номер облікової картки платника податків України (або ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів) або номер (та за наявності — серію) паспорта громадянина України, в якому проставлено відмітку про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків України чи номер паспорта із записом про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків України в електронному безконтактному носії.
Офіційним документом, який містить найбільш повну інформацію для ідентифікації фізичної особи-резидента, є паспорт громадянина України, який відповідно до пункту 1 Положення про паспорт громадянина України, затвердженого постановою Верховної Ради України №2503-XII від 26.06.1992, є дійсним для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій. Також для ідентифікації клієнта – фізичної особи — резидента можуть використовуватись паспорт громадянина України для виїзду за кордон, службовий та дипломатичний паспорти.
При цьому, звертаємо увагу, що ідентифікація клієнта – фізичної особи – резидента, який є громадянином України, за іншими документами, ніж паспорт громадянина України, може створювати додаткові ризики в діяльності банків.
Листом Національного банку України №18-311/4607-7991 від 09.08.2012 року, рекомендовано банкам у своїх внутрішніх документах з питань здійснення фінансового моніторингу самостійно визначати документи, що посвідчують особу, з яких можна отримати відомості, необхідні для ідентифікації клієнтів банку відповідно до вимог статті 9 Закону.

Комментарии - 3

+
0
Zhmunya
Zhmunya
14 февраля 2019, 12:48
#
Абсолютно согласен про деверсификацию — 2 кредитки, 2 дебетные карты разных банков, чтобы не попадать в глупые ситуации как в Украине, так и за рубежом. На текущий момент доверять все одному банку — верх глупости.
А Альфа-Банку настоятельно рекомендую провести разъснительную работу со своими сотрудниками и внести корректировку во внутренние документы не помешает — позор.
+
0
corsww
corsww
14 февраля 2019, 21:57
#
Какая работа с сотрудниками? Вы о чем?
Да у них чтобы перепривязать к карте другой номер телефона. Даже если вы пришли с полным пакетом всех своих документов с рождения они станут звонить вам на старый номер и требовать отвечать на откровенно идиотские вопросы! Зачем?
То есть паспорт и присутствие владельца карты в отделении для них не является доказательством. Какая корректировка если у них все что не делается то откровенный абсурд.
+
0
Zhmunya
Zhmunya
14 февраля 2019, 22:46
#
Это ошибки процессов и процедур, которые писали далёкие люди и они требуют корректировки и приведения к реальности.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться
 

Курс валют в Сенс Банке

Валюта Покупка Продажа
EUR 42.45 43.15
USD 39.45 40
Все курсы банка

Курс валют в Сенс Банке

Валюта Покупка Продажа
EUR 42.45 43.15
USD 39.45 40
Все курсы банка